Tunus'taki Nahda Hareketinden 'Yargiya Müdahalenin Tehlikeli Oldugu' Uyarisi

Tunus'taki Nahda Hareketi, Cumhurbaskani Kays Said'in "yargiya boyun egdirme ve müdahale etme" konusundaki israrinin tehlikeli oldugu uyarisinda bulundu.



Nahda Hareketi, Cumhurbaskani Said baskanliginda gerçeklestirilen bugünkü Bakanlar Kurulu toplantisinda "Yüksek Yargi Konseyi (YYK) ile ilgili yasa tasarisi hazirlandiginin" duyurulmasi üzerine yazili bir açiklama yayimladi.

Açiklamada, "Cumhurbaskanliginin YYK'yi hedef alarak, hakimlere saldirarak, yargiya boyun egdirme ve yargi mercilerine müdahale etmedeki israri tehlikeye yol açmaktadir." ifadeleri kullanildi.

YYK'nin anayasal bir kazanim oldugu vurgulanan açiklamada, "Hak ve özgürlüklerin güvence altina alinmasi, yarginin düzgün islemesine ve bagimsiz olmasina baglidir. Bunu saglamanin yolu da YYK'nin görev ve konumuna saygi duymaktir." ifadelerine yer verildi.

YYK de bugün yaptigi açiklamada, Cumhurbaskanligi kararnameleri ile yargiya müdahale edilmesini reddettigini belirterek, sunlari kaydetmisti:

"Yargi erkinin anayasal yapisina ve yargiçlarin teminatlarina kararnameler yoluyla dokunulmasini kabul etmiyoruz. Bu teminatlarin en basinda ise Yüksek Yargi Konseyinin varligi gelir."

Açiklamada, YYK'yi ilgilendiren herhangi bir reformun "istisnai tedbirler" degil, Anayasa'da öngörülen ilke ve kurallar çerçevesinde yapilmasi gerektigi belirtilmisti.

- Tunus'taki "istisnai" süreç nasil olustu?

Cumhurbaskani Kays Said, 25 Temmuz'da Meclisin çalismalarini dondurmasi ve basbakani azletmesinin ardindan 22 Eylül'de de bir dizi yeni kararnameler yayimladi.

Bu kararnamelerle Cumhurbaskani'nin yasama ve yürütme yetkisi genisletildi, ayrica yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunlugunu denetleyen geçici komisyon da feshedildi.

Bu süreçte Said'in atadigi yeni Basbakan Necla Buden Ramazan'in olusturdugu kabine 11 Ekim'de yemin ederek göreve basladi.

Kaynak: AA