Lübnan'da Kamu Çalisanlari Maaslarindaki Deger Kaybi Nedeniyle Greve Gitti

Lübnan'da kamu çalisanlari, 2019'dan beri devam eden ekonomik kriz nedeniyle satin alma gücünde kaydedilen yüzde 95'lik düsüse bagli olarak maaslarinda iyilestirme yapilmasi talebiyle süresiz grev baslatti.

Lübnan resmi ajansi NNA'da yer alan haberde, Kamu Yönetimi Çalisanlari Birliginin çagrisi üzerine, acil ve zorunlu islemler disinda kamu çalisanlarinin süresiz greve gittigi belirtildi.

Resmi verilere göre Lübnan'daki kamu kurumlarinda, 120 bini ordu ve emniyet birimlerinde, 40 bini egitim sektöründe, 25 bini bakanlik ve genel müdürlüklerde, 115 bini de belediye ile digerlerinde olmak üzere toplam 300 bin çalisan bulunuyor.

- Lübnan'daki ekonomik kriz

Lübnan, özellikle 2019'dan bu yana ciddi bir ekonomik krizle mücadele ediyor.

Merkez Bankasindaki dolar likidite sorunu ve döviz rezervlerinin erimesi, ülkede baska ciddi krizlerin de patlak vermesine yol açti.

Lübnan lirasi ABD dolari karsisinda yüzde 90'a varan bir deger kaybi yasadi ve ülkede resmi olmayan verilere göre enflasyon yüzde 700 artti.

Birlesmis Milletlerin, 1 Temmuz'da yayimladigi degerlendirme raporunda, Lübnanlilarin yarisindan fazlasinin yoksulluk siniri altinda yasadigi, yasam sartlarinin 1975-1990 yillarindaki iç savas döneminden bile daha kötü oldugu vurgulandi.

Kaynak: AA