KKTC'de Muhaceret Affi Ile Cezali Olanlara Af Geldi

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) muhaceret affinin yürürlüge girmesi ile izinsiz olarak KKTC’de bulunmalari sebebiyle cezaya düsmüs yabancilara af geldi.

KKTC’de muhaceret affinin yürürlüge girdi. Izinsiz olarak KKTC’de bulunmalari sebebiyle cezaya düsmüs yabancilara 90 gün süre ile af geldi. Aftan faydalanmak isteyen kisilerin, yasanin yürürlüge girdigi tarihten itibaren 90 gün içinde KKTC Içisleri Bakanligi resmi web sitesinden “permissions.gov.ct.tr” adresine girerek 4970 lira ödemeleri gerekiyor. Içisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, “KKTC’de krizden dolayi ekonomik çarklarin çalisamaz hale gelmesi, buna bagli olarak aile bütünlügünün bozulmasi, kaçak is gücünün önüne geçilememesi, 2019 yilindan itibaren dünyada ve ülkemizde yasanan Covid - 19 salgininin meydana getirdigi sikintilarla idari kuruluslarin ve isyerlerinin kapali olmasi, izin islemlerinde aksakliklara sebebiyet verdi. Bu sikintilarin asilmasi için Yabancilar ve Muhaceret (Degisiklik) Yasasi yeniden düzenmis olup, Cumhuriyet Meclis’inden onaylanarak Resmi Gazetede yayimlanmak suretiyle yürürlüge girdi” denildi.

Açiklamada, “Buna mukabil Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde izinsiz olarak bulunmalari sebebiyle cezaya düsmüs yabancilara af öngören ‘Yabancilar ve Muhaceret (Degisiklik) Yasasi’ Resmi Gazetede yayimlandigi 3 Kasim 2021 tarihinden itibaren, 31 Ocak 2022 tarihine kadar 90 gün süre ile yürürlükte kalacak” ifadeleri kullanildi.

Aftan kimlerin yaralanacagina deginilen açiklamada, “Kuzey Kibris Türk Cumhuriyetine giriste kendisine verilen Ikamet, Çalisma, Is Kurma ve ögrenci Izni bitmis olmasina ragmen ülkeden ayrilmayan kisiler, Turist Vizesi ile giris yapip süresi 1 Ocak 2020’den sonra doldugu halde ülkeden çikis yapmayan kisiler, Izinsiz Ikamet ve Çalismadan dolayi haklarinda Ihraç Karari alinip ihraçlari gerçeklesmeyen kisiler, Yürürlükteki Aftan faydalanan kisilerin esleri, 25 yasindan küçük bekar çocuklari, 18 yasindan büyük engelli çocuklari, 39/2019 Çalisma Affinda harcini ödeyip islemlerini tamamlayamayan kisilerin esleri, 25 yasindan küçük bekar çocuklari, 18 yasindan büyük engelli çocuklari, Yurtdisinda bulunan ve KKTC’de Çalisma Izni, Ikamet Izni, Is kurma Izni bitip cezali çikis yapip ülkeye giris engeli konan kisiler, Yurt Disinda olup cezali duruma düsen, Ikamet Izni, Ögrenci, Çalisma, Is Yapma ve Is Kurma Izinli Kisilerin Esleri, Yurt Disinda olup cezali duruma düsen, Ikamet Izni, Ögrenci, Çalisma, Is Yapma ve Is Kurma Izinli Kisilerin 25 yasindan küçük bekar çocuklari, 18 yasindan büyük engelli çocuklari, Yurt Disinda olup Turist Vizesi ile 1 Ocak 2020’den sonra Cezaya düsen kisiler, Çalisma izinsiz çalismasi veya izinsiz olarak ikamet etmesi sebebiyle Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nden ihraç edilen ve Yurt Disinda bulunan Yabanci uyruklu kisiler Yasa’da belirtilen kosullari yerine getirmeleri halinde aftan yararlanabilecektir” denildi.

KKTC’de bulunanlar

Yasanin yürürlüge girdigi tarihten itibaren 90 gün içinde Içisleri Bakanligi resmi web sitesi permissions.gov.ct.tr adresine girerek online olarak bir asgari ücret ödeyerek muhaceret affindan faydalanabilecektir.

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyetine giriste kendisine verilen ikamet, çalisma, is Yapma, is kurma ve ögrenci Izni bitmis olmasina ragmen ülkeden ayrilmayan kisiler, online basvuru yaptiktan sonra Muhaceret Dairesi Onay tarihten itibaren 10 gün içinde bir asgari ücret ödemek sarti ile, turist vizesi ile giris yapip süresi doldugu halde ülkeden çikis yapmayan kisiler; online basvuru yaptiktan sonra Muhaceret Dairesi Onay tarihten itibaren 10 gün içinde bir asgari ücret ödemek sarti ile faydalanacak. 1 Ocak 2020 tarihinden önce turist vizesi dolanlar bu haktan faydalanamazlar.

Izinsiz Ikamet ve Çalismadan dolayi haklarinda Ihraç Karari alinip ihraçlari gerçeklesmeyen kisiler, online basvuru yaptiktan sonra Muhaceret Dairesi Onay tarihten itibaren 10 gün içinde bir asgari ücret ödemek sarti ile faydalanacak. 1 Ocak 2020 tarihinden önce turist vizesi dolanlar bu haktan faydalanamazlar.

Yürürlükteki Aftan faydalanan kisilerin esleri, 25 yasindan küçük bekar çocuklari, 18 yasindan büyük engelli çocuklari, cezali kisilerin eslerinin aftan faydalanilmasindan sonra 60 gün içerisinde Muhaceret Dairesine basvuru yaparak, ceza ödemeden muaf tutulacaklardir.

39/2019 Çalisma Affinda harcini ödeyip islemlerini tamamlayamayan kisiler, 2019 Çalisma Affi harcini ödedigini ispatlayan belge ile Çalisma Dairesine basvurarak islemlerini tamamlayacaklardir. Ceza ödemeden muaf tutulacaklardir.

39/2019 Çalisma Affindaki gerekli islemleri tamamlayan harcini ödeyip islemlerini tamamlayamayan kisilerin esleri, 25 yasindan küçük bekar çocuklari, 18 yasindan büyük engelli çocuklari, 2019 Çalisma Affindaki gerekli islemleri tamamlayan kisiyle olan aile bagini ispatlayan belge ile Muhaceret Dairesine basvuru yaparak, ceza ödemeden muaf tutulacaklardir.

Yurt disinda bulunanlar

Yasanin yürürlüge girdigi tarihten itibaren 90 gün içinde Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’ne giris yaparak ve giris yaparken yürürlükteki bir asgari ücret (4 bin 970 lira) tutarindaki para cezasini ödeyerek muhaceret affindan faydalanabilecektir.

Yurtdisinda bulunan ve KKTC’de Çalisma Izni, Ikamet Izni, Is Yapma, Is kurma Izni bitip cezali çikis yapip ülkeye giris engeli konan kisiler, kisi gelmeden isvereni tarafindan Çalisma Dairesine ön izin basvurusu yapilmasi kaydi ile ülkeye girislerinde bir asgari ücret ödeyerek aftan faydalanabilecek.

Yurt Disinda olup cezali duruma düsen Üniversite Ögrencileri; ülkeye girislerinde ögrenci kabul belgesi ve ara verenler için ögrenci belgesi olmasi sarti ile bir asgari ücret ödeyerek aftan faydalanabilecek.

Yurt disinda olup cezali duruma düsen KKTC Vatandasi ile evli olan kisiler; ülkeye girislerinde evli olduklarini kanitlayici belge ve bir asgari ücret ödeyerek aftan faydalanabilecek.

Yurt Disinda olup cezali duruma düsen, Ikamet Izni, Ögrenci, Çalisma, Is Yapma ve Is Kurma Izinli Kisilerin Esleri, ülkeye girislerinde evli olduklarini kanitlayici belge ve bir asgari ücret ödeyerek aftan faydalanabilecek.

Yurt Disinda olup cezali duruma düsen, Ikamet Izni, Ögrenci, Çalisma, Is Yapma ve Is Kurma Izinli Kisilerin 25 yasindan küçük bekar çocuklari, 18 yasindan büyük engelli çocuklarin, ülkeye girislerinde engelli oldugunu ve kisinin çocugu olduklarini kanitlayici belge ve bir asgari ücret ödeyerek aftan faydalanabilecek.

Yurt Disinda olup Turist Vizesi ile Cezaya düsen kisiler, kisi gelmeden isvereni tarafindan Çalisma Dairesine ön izin basvurusu yapilmasi kaydi ile ülkeye girislerinde bir asgari ücret ödeyerek aftan faydalanabilecek. 1 Ocak 2020 tarihinden önce turist vizesi dolan ve yurt disina çikanlar bu haktan faydalanamazlar.

Çalisma izinsiz çalismasi veya izinsiz olarak ikamet etmesi sebebiyle Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nden ihraç edilen ve Yurt Disinda bulunan Yabanci uyruklu kisiler, KKTC yurt disi konsolosluklarina veya temsilciliklerine basvuru yapmalari, adli sicil kaydi veya sabika kaydi, ön izin sarti ve Muhaceret Dairesi’nin gerekli incelemeyi yapip, onay vermesinden sonra ülkeye girislerinde bir asgari ücret ödeyerek giris yapabilecekler.
Kaynak: İHA