Demokrat Murphy, New Jersey Valiligine Kil Payi Farkla Yeniden Seçildi

ABD'nin New Jersey eyaletinde 2 Kasim'da yapilan ve oy sayiminda basa bas giden valilik seçimlerini, Demokrat aday Phill Murphy çok az farkla yeniden kazandi.

64 yasindaki Murphy, Cumhuriyetçi rakibine karsi kazandigi zaferle 44 yil sonra New Jersey'de valilige ikinci dönem için yeniden seçilen ilk Demokrat oldu.

Daha önce yatirim bankasi Goldman Sachs'ta yöneticilik yapmis ve Almanya Büyükelçisi olarak ülkesine hizmet etmis olan Murphy, 2,4 milyon seçmenin ve 1,1 milyon kayitli Demokratin bulundugu eyalette seçimi yüzde 50,02'lik bir oyla kazanabildi.

Virginia eyaletindeki yarista Demokratlarin valilik koltugunu Cumhuriyetçilere kaptirmasinin ardindan New Jersey'deki seçimi kil payi kazanabilmeleri, gelecek yil yapilacak ara seçimlerin sonuçlari hakkindaki soru isaretlerini çogaltti.

- Murphy posta oylariyla kazandi

Bu yil New Jersey yerel seçim yetkililerinin, postayla gelen oy pusulalarinin ön islemlerinin yapilmasina seçim gününden önce izin vermemesi 520 binden fazla posta oy pusulasinin sayim isinin tek bir güne sikismasina neden oldu.

Bununla birlikte basa bas giden seçim yarisinda, daha çok Demokratlarin tercih ettigi posta oylari Murphy'nin tekrar öne geçerek ipi gögüslemesini sagladi.

Gün içinde Amerikan medyasina, oy sayilarinin birbirine çok yakin olmasindan dolayi kazananin belli olmasinin uzun sürebilecegi yönüne endiseler dile getirilmisti.

New Jersey'deki eyalet yasalarina göre, seçimin yapildigi 2 Kasim'a kadar mektupla gönderilecek oylar postaya verilebiliyor ve 8 Kasim'a kadar teslim alinmasi halinde sayima dahil ediliyor.

Kaynak: AA