Stoltenberg Açiklamasi 'Rusya'nin Ukrayna'ya Karsi Herhangi Bir Saldirisinin Bedeli Agir Olacaktir'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nin Ukrayna sinirindaki askeri yiginagina deginerek, "Rusya’nin Ukrayna’ya karsi herhangi bir saldirisinin bedeli agir olacaktir" dedi. Stoltenberg, ayrica Rusya’ya NATO ile diyalogu yeniden baslatma çagrisinda bulundu.

Stoltenberg Açiklamasi 'Rusya'nin Ukrayna'ya Karsi Herhangi Bir Saldirisinin Bedeli Agir Olacaktir'


NATO ülkelerinin Disisleri Bakanlari, Letonya’nin baskenti Riga’da gerçeklestirilen toplantida bir araya geldi. Toplanti sonrasinda basin toplantisi için kamera karsisina geçen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ele alinan konulara degindi. Stoltenberg, "Az önce NATO Disisleri Bakanlari arasinda çok iyi ve anlamli bir oturum gerçeklestirdik. Bakanlar baslica 3 konuyu ele aldi. Bunlar Rusya’nin Ukrayna ve çevresindeki askeri yiginagi, Belarus’taki rejimin eylemleri ve silahlarin kontrolünde NATO’nun lider rolü oldu" dedi.



"Ukrayna ve çevresindeki durum, degisken ve öngörülemez olmaya devam ediyor"

Ukrayna konusunda Rusya’nin politikalarinin ele alindigini belirten Stoltenberg, "Ukrayna ve çevresindeki durum, degisken ve öngörülemez olmaya devam ediyor. Rusya’nin niyeti konusunda kesinlik yok. Önemli ve olagandisi bir kuvvet yogunlugu görüyoruz. Rusya’nin daha önce Ukrayna’ya ve diger komsularina karsi güç kullandigini biliyoruz. Bugün Bakanlar, bu durumu görüstü. Rusya’yi daha fazla saldirgan eylemden caydirma amacimizda birlik halindeyiz. Rusya’yi seffaf olmaya, gerilimi azaltmaya ve tansiyonu düsürmeye çagiriyoruz" ifadelerini kullandi.

"Rusya’nin Ukrayna’ya karsi gelecekteki herhangi bir saldirisinin bedeli agir olacaktir"

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Rusya’nin Ukrayna’ya karsi gelecekteki herhangi bir saldirisinin bedeli agir olacaktir ve Rusya için ciddi siyasi ve ekonomik sonuçlari olur. Bakanlar, NATO’nun kararliligi konusunda herhangi bir yanlis anlama veya yanlis hesaplama olmamasi gerektigi konusunda netti. Tüm müttefikleri savunmak ve korumak için bir aradayiz" seklinde konustu.



"Ukrayna’ya destegimiz sürdürüyoruz"

"Durumu aktif olarak degerlendirmeye devam edecegiz ve gerekli tüm planlarin hazir oldugundan emin olacagiz" diyen Stoltenberg, "Ayni zamanda ortagimiz Ukrayna’ya siyasi ve pratik destegimizi sürdürüyoruz’’ ifadelerini kullandi. Stoltenberg, "Ukrayna’yi Rusya’nin devam eden provokasyonlarina karsi ölçülü tepkisinden dolayi takdir ediyoruz" diyerek mevcut gelismeler hakkinda fikir alisverisinde bulunmak için yarin hem Ukrayna hem de Gürcistanli yetkililerle bir araya geleceklerini kaydetti.



Rusya’ya yeniden diyalog çagrisi

Stoltenberg, "NATO’nun Rusya’ya yönelik çift yönlü yaklasimi degismedi. Rusya’nin saldirgan eylem modeli karsisinda savunmamizi ve caydiriciligimizi güçlü tutuyoruz. Ayrica diyalogun hayati önem tasidigina inaniyoruz. Ne yazik ki Rusya son zamanlarda NATO ile diplomatik iliskilerini kesmeye karar verdi. Rusya’yi bu kararindan dönmeye çagiriyoruz ve NATO-Rusya Konseyi’ne yeniden katilmak için baris ve güvenlik yararina çagrida bulunuyoruz" seklinde konustu.



"Belarus konusunda AB ile is birligi içindeyiz"

Belarus konusunun da görüsüldügünü bildiren NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Belarus’u ve Lukasenko rejiminin Polonya, Letonya ve Litvanya üzerinde baski kurmak için savunmasiz insanlari kullanmasini da ele aldik. Bu alayci ve insanlik disi" dedi.

Stoltenberg, "NATO Disisleri Bakanlari, durumdan etkilenen müttefiklerle tam dayanisma içinde oldugumuzu açikça belirtti.

NATO da bu hibrit kampanyaya karsi koymak için Avrupa Birligi (AB) ile yakin isbirligi içindedir. Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ile Pazar günü Vilnius ve Riga’ya yaptigim ziyaretin gösterdigi gibi" diye konustu.



"Silahlarin kontrolü NATO’nun önceligi"

Stoltenberg, "Disisleri Bakanlari ayrica silahlarin kontrolü, silahsizlanma ve nükleer silahlarin yayilmasinin önlenmesi konusunu ele aldi. Bu NATO için bir önceliktir. Tüm NATO müttefikleri nükleer silahlarin olmadigi bir dünyayi destekliyor. Soguk Savas’in sona ermesinden bu yana nükleer cephaneligimizi önemli ölçüde azalttik ve sürekli olarak silah kontrol anlasmalarini destekliyoruz" dedi.



"Rusya ve Çin cephaneliklerini önemli ölçüde artiriyor"

Stoltenberg, "Ancak çok endise verici egilimler görüyoruz. Rusya ve Çin cephaneliklerini önemli ölçüde artiriyor. Önemli anlasmalar baltalaniyor ve ortaya çikan yikici teknolojiler, çatismanin dogasini temelden degistiriyor. NATO müttefikleri, silah kontrolünü güçlendirmek için yenilenmis bir çabaya öncülük etmeye kararli. Çünkü daha tehlikeli bir dünyada daha fazla öngörülebilirlige ve daha fazla seffafliga ihtiyacimiz var" ifadelerini kullandi.

Basin toplantisinin sonunda ele alinacak diger konulara deginen NATO Genel Sekreteri, "Bu aksam bakanlar bir sonraki Stratejik Konseptimizi tartisacaklar. Önümüzdeki yil Madrid Zirvesi’nde kabul edilecek Stratejik Konsept, yeni güvenlik ortamini yansitacaktir. Birligimizi ve degerlerimizi yeniden teyit edecektir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA