'Son 10 Yilda Maden Ruhsat Sayilari Çarpici Sekilde Düsmüstür'

Eskisehir Madencilik Kümesi Baskani Metin Çekiç, “Son 10 yilda maden ruhsat sayilari çarpici sekilde düsmüstür. 2010 yilinda 31 bin 562 arama, 11 bin 604 Isletme olmak üzere 41 bin 166 ruhsat var iken, Eylül 2021 itibariyle 5 bin 70 arama, 9 bin 793 isletme olmak üzere toplam 14 bin 863 ruhsat kalmistir” dedi.

'Son 10 Yilda Maden Ruhsat Sayilari Çarpici Sekilde Düsmüstür'
Eskisehir Sanayi Odasi’nda (ESO) “Madencilik ve Eskisehir Madencilik Sektörü” degerlendirme toplantisi yapildi. Toplantiya Eskisehir Madencilik Kümesi Baskani Metin Çekiç, Eskisehir Madencilik Kümesi Yönetim Kurulu Baskan Yardimcilari Hamza Tinas ve Mehmet Rallas, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Muzaffer Kizildag, Yönetim Kurulu Üyesi Berna Kizilbük ve Denetim Kurulu Baskani Metin Atici katildi.

Toplantida konusan Baskan Çekiç, “Türkiye dünyanin en büyük mermer ve traverten ihracatçisi, feldspat ihracatçisi, bor üreticisi ve ihracatçisi” ifadelerini kullandi.

“Sektörümüzün bu sorunu için bakanliklarimizin destegine ihtiyaci vardir”

Navlun fiyatlarinin artisindan bahseden Metin Çekiç, “Pandeminin mutasyonlarla birlik de devam etmesi, ülkemizde ve dünyada normallesme sürecine olumsuz etki yapmaya devam ediyor. Tabii ki bu durum islerimize, isletmelerimize de olumsuz yansiyor. Uzun süren hastalik aklimiza gelmeyen sorunlari da beraber getirdi. Bugün madencilik sirketleri ürettikleri mallari üretmek de ve ihraç etmek de büyük zorluklar yasiyor. Birçok mal müsteri siparisi ile üretilse de konteyner bulunamadigi için asiri yüksek navlun bedelleri nedeni ile depolarda ve maden isletmelerinde beklemektedir. Bu da isletmelerin nakit döngüsünü, ödeme dengelerini zora sokmaktadir. Dünya ticaretinde üretim ve tüketim zincirlerinde normallesme olmadikça sikintinin daha da büyümesi ihtimali vardir. Bu da sürdürülebilir bir durum degildir. Sektörümüzün bu sorunu için bakanliklarimizin destegine ihtiyaci vardir. Aksi takdirde yikici etki yapmasi muhtemeldir” dedi.



“Yatirim ortaminin iyilestirilmesini talep ediyoruz”

Madencilik sektörünün sorunlarinda bahseden Metin Çekiç, yatirim ortaminin iyilestirilmesini istedi. Izin süreçlerinin, öngörülebilir ve seffaf olmasini talep eden Çekiç, su sekilde konustu:

“Sektörümüzün güncel sorunlari maalesef azalmadi hatta bazi konularda artti. Pandemi döneminde de Haziran 2020’den itibaren toparlanma sürecine giren ilk sektörlerden biri. Ancak bilindigi gibi madencilik yatirimlari büyük risk tasiyan yatirimlardir. Uzun bir arama sürecinden sonra üretime geçebiliyor. Arama sonuçlari olumsuz ise saha terkediliyor. Bu süreç de yapilan tüm harcamalar bosa gidiyor. Yatirim ortaminin iyilestirilmesini, ruhsat güvencesinin arttirilmasini, izin süreçlerinin öngörülebilir ve seffaf olmasini talep ediyoruz.”

“Ülkelerin kalkinmisligi madenciligin ekonomiye yaptigi katkiyla ölçülür”

Son 10 yilda maden ruhsat sayilarinin ciddi oranda düstügünü aktaran Çekiç, “Son 10 yilda maden ruhsat sayilari çarpici sekilde düsmüstür. 2010 yilinda 31 bin 562 arama, 11 bin 604 Isletme olmak üzere 41 bin 166 ruhsat var iken, Eylül 2021 itibariyle 5 bin 70 Arama, 9 bin 793 Isletme olmak üzere toplam 14 bin 863 ruhsat kalmistir. Maden Ihracatimiz tüm olumsuz kosullara ragmen 2020 yilinda, 4,3 milyar dolar ihracatini yaparak ülke ekonomisine katkisini sürdürmüstür. Ülkelerin kalkinmisligi madenciligin ekonomiye yaptigi katkiyla ölçülür. Gelismis ülkelerde bu oran yüzde 8-15’lerdeyken ülkemizde yüzde 1,08 mertebesindedir” diye konustu.



“Türkiye dünyanin en büyük bor üreticisi ve ihracatçisidir”

Dünya maden sektöründe Türkiye’nin yerini aktaran Metin Çekiç, su ifadelere yer verdi:

“Türkiye dünyanin en büyük mermer ver traverten ihracatçisi, dünyanin en büyük bor üreticisi ve ihracatçisi, dünyanin en büyük feldspat ihracatçisi, dünyanin 2’nci büyük krom cevheri ihracatçisi, 3’üncü büyük dogal tas üreticisi ve ihracatçisi, bentonit ihracatçisi, büyük kuvars ve perlit ihracatçisidir. Ayrica dünyanin sayisi ferrokrom, çinko, kursun ihracatçisi olup, AB ülkeleri arasinda en fazla altin üretimi gerçeklestiren ülkedir. Bu degerli madenlerin birçogu, bor, feldspat, manyezit, krom, mermer ve lületasi da Eskisehir’imizden çikarilmakta ve ülke ekonomisine ciddi katkilar sunmaktadir.”

“Maden çikarmak için kullanilan alan ülkemizin sadece binde 1’idir”

Türkiye ve Avrupa’nin su kullaniminda sektörel dagilimini anlatan Çekiç, “Ülkemizin yüzde 30’u tarim, yüzde 29’u orman yüzde 18’i mera alanidir. Maden çikarmak için kullanilan alan ülkemizin sadece binde 1’idir. Su kullaniminin sektörel dagilim ise yüzde 15 içme ve kullanma, yüzde 75 tarim, sanayi ise yüzde 10 dur. Avrupa da ise içme suyu yüzde 16, tarim yüzde 33, sanayi ise yüzde 51’dir” dedi.

Kaynak: İHA