Küba'dan Ekonomik Dönüsüm Hedefi

Küba Basbakan Yardimcisi ve Ekonomi ve Planlama Bakani Alejandro Gil, Küba ekonomisinde toparlanma sürecinin basladigini belirterek, ekonomide köklü dönüsümler gerçeklestirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Gil, bu yil ikincisi düzenlenen ve sanal olarak gerçeklestirilen Küba Is Forumu'nda, Küba ekonomisine iliskin degerlendirmelerde bulundu.

ABD hükümetinin Küba'ya uyguladigi ablukanin sikilastigina dikkati çeken Gil, "Nisan 2019 ile Mart 2020 arasinda, bu ablukanin sonucu olarak ekonomik kayiplar 9 milyar dolari asti." dedi.

Gil, 2020'den bu yana ülke ekonomisinin Kovid-19 salginindan da etkilendigini belirterek, Küba ekonomisinin 2020'de yüzde 10,9 daraldigini, 2021'de ise yüzde 2,2 büyümesinin beklendigini kaydetti.

Küba'da kademeli ekonomik toparlanma sürecinin basladigina isaret eden Gil, ülkede uygulanacak sosyal ve ekonomik dönüsümleri anlatti.

Gil, 2030' kadar hayata geçirilecek Ulusal Ekonomik ve Sosyal Kalkinma Programi'nin kabul edildigini animsatarak, önceliklerinin sosyalist devlet sirketinin iyilestirilmesi, yerel kalkinmayi gelistirmek, is verimliligini artirmak, inovasyonu gelistirmek, devlet ve devlet disi sektörler dahil olmak üzere ekonomideki kismi dolarizasyonu sinirlamak, devlet disi ticari aktörlerin gelistirilmesini saglamak ve fiyat istikrari ile ihracatin artirilmasi ve çesitlendirilmesi oldugunu aktardi.

Küba'nin toparlanmasi için sürdürülebilir bir sürece girdiklerine isaret eden Gil, "Ekonomide ve toplumda yapisal ve islevsel degisikliklere dayali köklü dönüsümler gerçeklestirmeyi amaçliyoruz." diye konustu.

- Ülke ekonomisi salginin yani sira ablukayla basa çikmak zorunda kaldi

Küba Dis Ticaret ve Yatirim Bakani Rodrigo Malmierca da Kovid-19 salgininin ekonomik ve sosyal sonuçlarina dikkati çekerek, dis ticaretim üretim ve tüketimdeki daralmadan etkilendigini anlatti.

Dogrudan yabanci yatirimlarin da azaldigina isaret eden Malmierca, "Dünya ekonomisinin göreceli ve ihtiyatli bir toparlanma göstermesine ragmen, asilarin dünya genelinde adaletsiz ve esit olmayan dagilimi nedeniyle salginin kontrolü açisindan yakin gelecege dair hala belirsizlik var." degerlendirmesinde bulundu.

Malmierca, salginin yani sira Küba'nin ABD hükümetinin uyguladigi ekonomik, ticari ve mali ablukanin sikilastirilmasiyla da basa çikmak zorunda kaldigini vurguladi.

Küba Is Forumu'nun ticareti ve yatirimlari tesvik etmeyi amaçladiginin altini çizen Malmierca, 86 ülkeden 2 bin 285'i askin katilimcinin foruma kaydoldugunu, forumda Küba ekonomisindeki dönüsüm, ülkenin temel ürün ve hizmetleri ile turizm, biyofarmasötik ve tarimsal gida endüstrisi gibi alanlardaki is firsatlari hakkinda bilgi alisverisi yapilacagi aktarildi.

Küba Turizm Bakani Juan Carlos Garcia Granda ise Küba'nin son 30 yilda turizmini gelistirmeye basladigini anlatti. Ülkeye 2018'de 4,7 milyon ziyaretçinin geldigini animsatan Granda, Kovid-19 salginin ortaya çikmasiyla uluslararasi turizmdeki daralmaya bagli olarak Küba turizminin de etkilendigini belirtti.

Kaynak: AA