Icra Ve Iflas Kanunu Ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasi Hakkindaki Kanun Resmi Gazete'de

Haczolunan malin satisi, Ulusal Yargi Agi Bilisim Sistemi'ne entegre elektronik satis portalinda açik artirmayla yapilacak. Açik artirmada teklif süresi 7 gün olacak Salgin sebebiyle, açik ceza infaz kurumlarinda bulunanlar ile kapali ceza infaz kurumunda bulunup da açik ceza infaz kurumlarina ayrilmaya hak kazanan hükümlüler, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezasinin infazina karar verilen hükümlülerin bu kapsamdaki izin süresi 31 Mayis 2022'ye kadar uzatilabilecek Birinci ve ikinci ihale, icra müdürü tarafindan ilanda belirlenen gün ve saatte, haczedilen malin muhammen kiymetinin yüzde 50'si üzerinden baslatilacak. Sartlarin yerine gelmesi halinde mal, en yüksek teklif verene ihale edilecek Hakim ve savcilik adayligina atanma sartlarindan, 'alisilmisligin disinda çevrenin yadirgayacagi sekilde konusma ve organlarinin hareketini kontrol zorlugu çekmek gibi engeli bulunmamak' sarti kaldirilacak Icra ve Iflas Kanunu'nda yer alan 'çocuk teslimi', 'çocukla sahsi münasebet tesisine dair ilamin icrasi', 'çocuk teslimine ve çocukla kisisel iliski kurulmasina dair ilamlarin icrasinda uzman bulundurulmasi' ve 'çocuk teslimi emrine muhalefetin cezasi' baslikli maddeler yürürlükten kaldirilacak Çocuk teslimi veya çocukla kisisel iliski kurulmasina dair aile mahkemeleri tarafindan verilen ilam veya tedbir kararlari, çocugun üstün yarari esas alinarak Adalet Bakanliginca kurulan adli destek ve magdur hizmetleri müdürlüklerince yerine getirilecek Kisisel iliski kurulmasina dair kararin gereklerinin yerine getirilmemesi halinde, çocugun menfaatine aykiri olmamak kaydiyla velayet kendisinde olmayan anne veya babanin talebi üzerine velayet degistirilebilecek Kesif ve icra islemine bagli olmaksizin hakim ya da cumhuriyet savcisinin görevlendirmesiyle arastirma, inceleme ve rapor islemleri için daire disina çikan sosyal çalismaci, psikolog ve pedagoglar yol tazminati alacak

Icra ve Iflas Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasi Hakkindaki Kanun, Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

5'inci Yargi Paketi'ni içeren kanuna göre, is yogunlugunun veya personel sayisinin fazla oldugu icra dairelerinde dairenin düzenli, uyumlu ve verimli çalismasini saglamak için Adalet Bakanliginca, icra müdür ve müdür yardimcilari arasindan, icra müdürünün yetkilerini haiz bir "icra basmüdürü" görevlendirilebilecek.

Is yogunlugunun veya icra dairesi sayisinin fazla oldugu illerde Adalet Bakanliginca yetki çevresi de belirlenmek suretiyle bir veya birden fazla icra daireleri baskanligi kurulabilecek. Baskanlikta bir baskan ile yeteri kadar baskan yardimcisi bulunacak. Baskan birinci sinif olmus, baskan yardimcisi ise birinci sinifa ayrilmis adli yargi hakim ve cumhuriyet savcilari arasindan muvafakatleri alinarak Bakanlikça atanacak. Ayrica baskanlikta yeteri kadar icra basmüdürü, icra müdürü, icra müdür yardimcisi, icra katibi ve memur görevlendirilecek.

Baskanlik, icra dairelerinin gözetim ve denetimlerini yapacak, idari islerine bakacak, mevzuatla verilen görevleri yerine getirecek. Bu hüküm iflas daireleri ile iflas dairelerinde çalisan görevliler hakkinda da uygulanacak.

- Icranin geri birakilmasi kararinda yerel mahkemeye yetki

Icranin geri birakilmasi kararini verme yetkisi, kanun yolu asamasina göre bölge adliye mahkemesi veya Yargitaydan alinarak takibin yapildigi yer icra mahkemesinde olacak. Icranin geri birakilmasi kararinin, istinaf ve temyiz asamalari bakimindan ayri ayri alinmasi usulü ise muhafaza edilecek.

Bölge adliye mahkemesince istinaf basvurusunun kesin olarak esastan reddine karar verilmesi halinde alacaklinin istemi üzerine, baskaca isleme gerek kalmaksizin teminata konu olan para alacakliya ödenecek.

Istinaf basvurusunun esastan reddine iliskin karara karsi temyiz yolunun açik olmasi halinde icranin geri birakilmasi kararinin etkisi, temyiz yoluna basvurma süresinin dolmasina kadar devam edecek.

Haczi yapan memur, sicile kayitli mallar hariç olmak üzere haczettigi malin kiymetini takdir edecek, gerektiginde bilirkisiye basvurabilecek.

Haczedilmis ancak muhafaza altina alinmamis mallar satis talebi üzerine muhafaza altina alinacak veya ihale alicisina teslime hazir hale getirilecek, aksi takdirde satis yapilamayacak.

Sicile kayitli motorlu kara araçlarinda ise alacakli, hacizden itibaren 6 ay içinde satilmasini isteyebilecek.

-1 yil içinde haczolunan malin satisini isteyebilecek

Bir tasinir malla ilgili üçüncü sahis yedieminligi kabul ettigi takdirde bu mal muhafaza altina alinmayacak. Ancak takibin devamina karar verilirse mal muhafaza altina alinabilecek.

Alacakli veya borçlu, hacizden itibaren 1 yil içinde haczolunan malin satisini isteyebilecek. Borçlunun üçüncü sahislardaki alacagi da bu hükme tabi olacak. Bir yillik süre içinde satisi istenip de artirma sonucu satisi gerçeklestirilemeyen mahcuz hakkindaki satis isteme süresi, satis isteyen alacakli bakimindan bir yillik sürenin sona ermesinden itibaren bir yil daha uzayacak. Satis talebiyle birlikte kiymet takdiri ve satis giderlerinin tamaminin pesin olarak yatirilmasi zorunlu olacak.

Sicile kayitli motorlu kara araçlari bakimindan muhafaza, kiymet takdiri ve satis talebinin birlikte yapilmasi ve bunlara iliskin giderlerin tamaminin birlikte ve pesin olarak yatirilmasi zorunlu olacak.

Kiymet takdiri ve satis giderlerinin, sicile kayitli motorlu kara araçlari bakimindan ilaveten muhafaza giderinin tamami, satis talebiyle birlikte pesin olarak yatirilmazsa satis talebi vaki olmamis sayilacak.

Satis talebiyle birlikte pesin olarak yatirilan miktarin satis islemleri sirasinda yetersiz kaldigi anlasilirsa icra müdürü tarafindan satis isteyene 15 günlük süre verilecek ve bu sürede eksik miktar tamamlanmazsa satis talebi vaki olmamis sayilacak.

Belirtilen giderler Adalet Bakanliginca her yil yürürlüge konulan tarifede belirlenecek.

- Rizaen satis yetkisinin sartlari

Borçlunun borcunu düzenli taksitlerle ödemeyi taahhüdü veya alacakli ile borçlunun hacizden önce ya da sonra borcun taksitlendirilmesi için yapacaklari sözlesme nedeniyle icra dairesinde düzenlenecek tutanak veya kagit, damga vergisinden istisna olacak.

Yasayla, talebi halinde borçluya, haczedilen malin rizaen satisi amaciyla yetki veriliyor. Borçlu, kiymet takdirinin tebliginden itibaren 7 gün içinde haczedilen malinin rizaen satisi için kendisine yetki verilmesini talep edebilecek. Kiymet takdiri yapilmadigi durumlarda borçlu da kiymet takdiri yapilmasini isteyebilecek. Icra müdürü, kiymet takdirinin kesinlesmesinden sonra cebri satis islemlerini durdurarak borçluya 15 günlük süre verecek. Borçluya verilen sürenin baslangicindan icra mahkemesinin kararina kadar geçen sürede alacakli bakimindan satis isteme süresi islemeyecek.

Rizai satista bedel, malin muhammen kiymetinin yüzde 90'ina karsilik gelen miktari ile o malla güvence altina alinan ve satis isteyenin alacagina rüçhani olan alacaklarin toplamindan hangisi fazla ise bu miktari ve ayrica bu miktara ilave olarak bu asamaya kadar bu mahcuz için yapilan takip masraflari toplamindan az olamayacak.

Borçluyla anlasan alicinin, belirlenen bedeli borçluya verilen 15 günlük süre içinde dosyaya ödemesi halinde icra müdürü, gerekli bilgi ve belgeleri temin ettikten sonra satisin onayi ile malin devir ve teslim islemlerinin yapilmasina karar verilmesi için dosyayi derhal icra mahkemesine gönderecek. Mahkeme, en geç 10 gün içinde yapacagi inceleme sonucunda dosya üzerinden talebin kabulüne veya reddine kesin olarak karar verecek. Kabul karariyla malin mülkiyeti aliciya geçecek ve tüm hacizler kaldirilarak devir ve teslim islemleri gerçeklestirilecek. Ret karari verilmesi halinde yatirdigi bedel aliciya iade edilecek.

- Elektronik ortamda açik artirmaya iliskin hükümler

Kanunda, elektronik ortamda açik artirma suretiyle satisa iliskin hükümler de düzenleniyor. Haczolunan malin satisi, Ulusal Yargi Agi Bilisim Sistemi'ne entegre elektronik satis portalinda açik artirma suretiyle yapilacak. Açik artirmada teklif verme süresi 7 gün olacak.

Açik artirma, ilanda belirtilen gün ve saat araliginda ve teklif verme yoluyla yapilacak. Teklif verenlerin kisisel bilgileri, artirma süresi içinde bilisim sistemini isleten kamu görevlileri hariç hiç kimse tarafindan görülemeyecek ve bilisim sisteminde gösterilemeyecek.

Teklifler arasindaki fark, satisa çikarilan malin muhammen kiymetinin binde birinden ve her halde 100 liradan az olamayacak.

Açik artirmada en yüksek teklifi veren, artirma süresi içinde kendisinden yüksek bir teklif verilmedikçe teklifini çekemeyecek ve teminatini alamayacak.

Açik artirma süresinin son 10 dakikasi içinde yeni bir teklifin verilmesi halinde açik artirma bir defaya mahsus olmak üzere 10 dakika uzatilacak.

Elektronik satis portalinda satis islemlerinin güvenli bir sekilde gerçeklestirilmesini engelleyen veya elektronik satis sistemi ile ihale alicilarinin hak ve menfaatlerine zarar veren internet siteleri hakkinda, Internet Ortaminda Yapilan Yayinlarin Düzenlenmesi ve Bu Yayinlar Yoluyla Islenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkinda Kanun hükümleri uygulanacak.

Elektronik satis portalinin isleyisini ya da güvenligini tehlikeye sokan veya satis portalina erisimi engelleyen ya da zorlastiran nitelikte eylemlerde bulunan gerçek ve tüzel kisilerin, satis portalina girisi Adalet Bakanliginca 3 ay süreyle engellenecek. Engelleme islemi, derhal uygulanmaya baslanacak ve satis portalinin ilgili kisilerin görebilecegi bir bölümünde duyurulacak. Bu isleme karsi, duyuru tarihinden itibaren 15 gün içinde Kabahatler Kanunu hükümleri uyarinca sulh ceza hakimligine basvurulabilecek. Hakim, basvuruyu ivedi olarak karara baglayacak. Basvurunun yapilmis olmasi ihalenin tamamlanmasini engellemeyecek.

Teklif verme süresi içinde bilisim sisteminin bakimi veya iyilestirilmesi için gerekli olan islemler yapilabilecek. Bu islemler, ihalenin geçerliligini etkilemeyecek.

- Haczedilen malin satisina iliskin hazirlik islemleri

Yasayla, haczedilen malin elektronik ortamda satisina iliskin hazirlik islemleri de yeniden belirleniyor.

Buna göre birinci ve ikinci artirmanin yapilacagi gün ve saat araligi, baslangiç tarihinden en az 15 gün önce ilan edilecek. Elektronik satis portalinda yapilacak ilan, artirmanin bitimine kadar erisime açik tutulacak. Ikinci artirmanin baslangiç tarihi, birinci artirmanin bitimi tarihinden itibaren bir ayi geçmeyecek sekilde belirlenecek.

Ilanin sekli ve gazete ile yapilip yapilmayacagi icra dairesince alakadarlarin menfaatlerine en uygun geleni nazaridikkate alinarak tayin olunacak. Ilanin yurt düzeyinde yayimlanan bir gazete ile yapilmasina karar verilmesi halinde bu ilan satis talebi tarihinde tiraji 50 bin üzerinde olan ve yurt düzeyinde dagitimi yapilan gazetelerden biriyle yapilacak.

Gazete ile yapilacak ilanlara satilacak seyin cinsi, mahiyeti, önemli vasiflari, muhammen kiymeti ve bulundugu yer, birinci ve ikinci artirmanin yapilacagi gün ve saat araligi ile artirmaya iliskin bilgilerin yer aldigi elektronik satis portali yazilacak. Icra dairesince yapilmasi zaruri ilanlar disinda, taraflar elektronik satis portalinda yer alan ilan metnini, masrafi kendilerine ait olmak üzere, diledikleri vasitalarla ilan edebilecek. Ancak hususi mahiyetteki bu ilan resmi muameleye tesir etmeyecek.

Ilan edilen metinler arasinda farklilik bulunmasi halinde elektronik satis portalinda ilan edilen metin esas alinacak.

Elektronik satis portalinda yapilacak ilanda su hususlar yer alacak:

- Satilacak seyin cinsi, mahiyeti, önemli vasiflari, muhammen kiymeti, bulundugu yer ve varsa görselleri ile artirma sartnamesinde yer alan diger bilgileri,

- Artirmaya katilabilmek için mahcuzun kiymetinin yüzde 10'unu karsilayacak tutardaki teminatin satisi yapan icra dairesinin banka hesabina yatirilmasinin zorunlu oldugu, teminatin nakit olmasi durumunda en geç artirma süresinin bitiminden önceki gün saat 23.30'a kadar yatirilmasi gerektigi,

- Gösterilecek teminatin teminat mektubu olmasi halinde, artirmaya katilacaklarin, en geç artirma süresinin bitiminden önceki is günü mesai bitimine kadar satisa konu mahcuzun kiymetinin yüzde 10'unu karsilayacak tutarda kesin ve süresiz banka teminat mektubunu, satisi yapan icra dairesine tevdi etmelerinin zorunlu oldugu,

- Temsilci vasitasiyla artirmaya katilacaklarin, en geç artirma süresinin bitiminden önceki is günü mesai bitimine kadar satisi yapan icra dairesine müracaat etmelerinin zorunlu oldugu,

- Hisseli satisin mümkün oldugu hallerde açik artirma konusu mali belirli paylarla satin almak isteyen müsterek alicilarin, en geç artirma süresinin bitiminden önceki is günü mesai bitimine kadar satisi yapan icra dairesine müracaat etmelerinin zorunlu oldugu,

- Satis talep eden ve artirmaya katilmak isteyen alacakli ile ortakligin satis suretiyle giderilmesinde artirmaya katilmak isteyen pay sahibinin, en geç artirma süresinin bitiminden önceki is günü mesai bitimine kadar satisi yapan icra dairesine müracaat etmeleri halinde alacagin veya ortaklik payinin teminati karsiladigi miktar kadar kendilerinden teminat alinmayacagi,

- Sartlar yerine gelmisse malin en yüksek teklif verene ihale edilecegi,

- Elektronik satis portalinda verilecek tekliflerin haczedilen malin muhammen kiymetinin yüzde 50'si ile o malla güvence altina alinan ve satis isteyenin alacagina rüçhani olan alacaklarin toplamindan hangisi fazla ise bu miktari ve ayrica bu miktara ilave olarak paraya çevirme ve paylastirma masraflarini geçmesi gerektigi,

- Ihale alicisinin en yüksek teklifi verip de süresi içinde ihale bedelini yatirmamasi halinde, alinan teminatin iade edilmeyip öncelikle satis masraflarindan düsülmek üzere alacaklarina mahsuben hak sahiplerine ödenecegi,

- Asgari ihale bedelinin teklif edilmemesi nedeniyle ihalenin yapilamadigi veya en yüksek teklif verenin ihale bedelini yatirmamasi sebebiyle ihalenin iptal edildigi hallerde ikinci artirmanin ilk açik artirmadaki sartlar çerçevesinde tekrar yapilacagi,

- Ihale alicisinin, satis bedelinin tamamini ihalenin gerçeklestigine iliskin tutanagin elektronik satis portalinda ilan edildigi tarihten itibaren en geç 7 gün içinde icra dairesi hesabina ödemesi gerektigi,

- Satisa katilanlarin bütün ekleriyle birlikte sartnameyi görmüs ve içerigini kabul etmis sayilacaklari,

- Ihalenin kesinlesmesi üzerine malin tescil ve teslim islemlerinin yapilacagi.

Ihalenin kesinlesmesi üzerine tasinirin ihale alicisina teslimi veya sicile kayitli malin ihale alicisi adina tescili, damga vergisi ve katma deger vergisinin yatirilmasindan sonra gerçeklestirilecek.

Avukatlarin meslekleriyle ilgili isledikleri suçlar bakimindan istinaf kanun yolunda kesinlesen kararlara temyiz kanun yolu açiliyor. Ancak bu düzenleme, 15 Temmuz 2020'den önce verilmis kesin nitelikteki kararlar bakimindan uygulanamayacak. Cezasi infaz edilmekte olan hükümlüler, bu madde hükümlerinden faydalandigi takdirde tutuklulugunun devam edip etmeyecegi hususunda hükmü veren ilk derece mahkemesince degerlendirme yapilacak.

Hakim ve savcilik adayligina atanma sartlarindan, "alisilmisligin disinda çevrenin yadirgayacagi sekilde konusma ve organlarinin hareketini kontrol zorlugu çekmek gibi engeli bulunmamak" sarti kaldiriliyor.

- Cebri icra satislarinin elektronik ortamda yapilmasi

Icra ve Iflas Kanunu'nda yapilan degisiklikle, cebri icra satislarinin elektronik ortamda yapilmasina paralel olarak haczedilen mallarin ihale usulü, bununla uyumlu hale getiriliyor. Buna göre, birinci ve ikinci ihale, icra müdürü tarafindan, ilanda belirlenen gün ve saatte, haczedilen malin muhammen kiymetinin yüzde 50'si üzerinden baslatilacak. Sartlarin yerine gelmesi halinde mal, en yüksek teklif verene ihale edilecek.

Artirmanin sona erdigi gün ve saatte sartlarin bulunmasi halinde, mal en yüksek teklif verene ihale edilmis olacak ve malin mülkiyeti ihale alicisina geçecek. Icra müdürü artirmanin bitmesinden sonraki ilk is gününde artirmanin sonucunu gösteren bir sonuç tutanagi düzenleyerek tutanaktaki bilgileri ayni gün satis portalinda ilan edecek. Ihalenin sonucuna iliskin bu tutanakta, artirmanin ne zaman tamamlandigi, en yüksek teklifi verene malin ihale edildigi, tutanagin ilanindan itibaren 7 gün içinde ihale bedelinin ödenmesi gerektigi veya kanundaki sartlarin yerine gelmemesi nedeniyle ihalenin yapilamadigi hususlari belirtilecek.

Satis talebi, teklif verme basladiktan sonra geri alinamayacak ve teklif verme süresinin bitimine kadar borcun tamamen ödenmesi halinde satis durdurulacak.

Icra müdürü, asgari ihale bedelinin teklif edilmedigi, en yüksek teklif verenin ihale bedelini yatirmadigi veya teklif verme süresinin bitiminden önce borcun ödendigi hallerde, ihalenin yapilamadigini veya iptal edildigini tutanakla tespit edecek. Asgari ihale bedelinin teklif edilmedigi veya en yüksek teklif verenin ihale bedelini yatirmadigi hallerde ikinci artirma, birinci artirmadaki sartlar çerçevesinde daha önce ilan edilen tarihte baslayacak.

Artirmada, alici çikmaza veya bu maddede yazili sartlar gerçeklesmezse alacakli, önceki satis talebinden kalan satis isteme süresi içinde satis günü verilmesini talep edebilecek. Satis isteme süresi satis talebiyle birlikte duracak ve duran bu süre, ihalenin yapilamadigina veya iptal edildigine iliskin tutanak tarihinden itibaren kaldigi yerden islemeye baslayacak.

Icra müdürü, artirma bittikten sonraki ilk is gününde elektronik satis portalindan kaynaklanan teknik sebeplerle, artirmanin son on dakikasi içinde teklif verilemedigini satis portali kayitlarindan tespit ederse artirma süresinin bir gün uzatilmasina karar verecek, kararda artirmanin baslayacagi ve bitecegi zamani gösterecek. Tüm bu hususlar satis portalinda duyurulacak. Bu durumda artirmanin baslangiç tarihi, artirma süresinin uzatilmasina karar verildigi tarihten itibaren üç günü geçemeyecek. Bu süre içinde, daha önce en yüksek teklif veren teklifiyle bagli olacagi gibi yeni istekliler de teminati yatirmak suretiyle artirmaya katilabilecek.

- Tasinir ihalesine iliskin degisiklikler tasinmazlar için de geçerli olacak

Hem tasinmazlar hem de tasinirlarda ihale alicisi, ihalenin feshi talep edilmis olsa dahi artirma sonuç tutanaginin ilanindan itibaren 7 gün içinde satis bedelini nakit ödemek zorunda olacak. Satilan mal, ihale kesinlesmeden teslim edilmeyecek ve resmi sicilde alici adina tescil edilmeyecek.

Yasayla, tasinir mallarin satisina iliskin yapilan ihale usul ve esaslarina yönelik bazi degisiklikler, tasinmaz mallar için de geçerli olacak.

Elektronik satis portalinda yapilacak satis ilaninda, varsa ipotek sahibi alacaklilarla diger ilgililerin, tasinmaz üzerindeki haklarini 15 gün içinde icra dairesine bildirmeleri gerekecek. Aksi halde haklari tapu siciliyle sabit olmadikça satis bedelinin paylasmasindan hariç kalacaklar ve bu hususlar irtifak hakki sahipleri için de geçerli olacak.

Kiymet takdirine iliskin sikayet yetkisiz icra mahkemesine yapilirsa icra mahkemesi evrak üzerinde inceleme yaparak basvuru tarihinden itibaren en geç 10 gün içinde yetkisizlik karari verecek ve masrafini gider avansindan karsilamak üzere dosyayi, resen yetkili icra mahkemesine gönderecek. Böylece kiymet takdirine iliskin sikayetin yetkili mahkemece bir an önce ele alinmasi saglanacak.

Ihale alicisinin talebi üzerine icra dairesi, satisi yapilan tasinmazda kira sözlesmesine bagli olarak oturan kisiye kira bedelini, diger hallerde ise tasinmazi kullanan kisiye bilirkisi tarafindan tespit edilen aylik kullanim bedelini icra dairesine yatirmasini emredecek. Ihtara ragmen belirlenen bedelin icra dairesine yatirilmamasi halinde, ilgili hüküm kiyasen uygulanacak ve depo edilen bedel ihalenin sonucuna göre hak sahibine ödenecek. Böylece uygulamada siklikla karsilasilan tereddütlerin giderilmesi amaçlanirken, ihale kesinlesinceye kadar tasinmazin ne sekilde muhafaza ve idare edilecegi konusunda icra dairesine yol gösteriliyor.

Ihalenin feshi davasini açabilecek kisiler arasinda sayilan "tapu sicilindeki ilgililer", "resmi sicillerdeki ilgililer" olarak genisletiliyor. Sinirli ayni hak sahiplerine de bu davayi açabilme imkani taniniyor.

Satis isteyen alacakli, borçlu veya resmi sicilde kayitli ilgililerle sinirli ayni hak sahiplerinin disinda kalan kisilerce ihalenin feshinin talebi halinde, ihale bedeli üzerinden nispi harç alinacak ve talebin reddi halinde bu harç iade edilmeyecek, ilgili kisilerin muhtemel zararina karsilik olmak üzere ihale bedelinin yüzde 5'i oraninda teminat göstermesi sarti aranacak.

- Icra mahkemesi bazi hallerde durusma yapmadan karar verebilecek

Ihalenin feshi talebi üzerine icra mahkemesi, talep tarihinden itibaren 20 gün içinde durusma yapacak ve taraflar gelmeseler bile icap eden karari verecek. Ihalenin feshi talebinin usulden reddi gereken hallerde durusma yapilmadan da karar verilebilecek.

Icra mahkemesi, satis isteyen alacakli, borçlu, mahcuzun resmi sicilinde kayitli olan ilgililer ve sinirli ayni hak sahipleri ile pey sürmek suretiyle ihaleye istirak edenler disinda kalan kisilerce talep edilmesi nedeniyle; satis isteyen alacakli, borçlu, mahcuzun resmi sicilinde kayitli olan ilgililer ve sinirli ayni hak sahipleri disinda kalan kisiler bakimindan feragat nedeniyle; isin esasina girerek talebin reddine karar verirse ihalenin feshini talep edeni, feshi istenilen ihale bedelinin yüzde 10'una kadar para cezasina mahkum edecek.

Düzenlemede para cezasina mahkum edilecek haller açik bir sekilde belirtiliyor. Bu kapsamda ihalenin feshi talebinin, satis isteyen alacakli, borçlu, mahcuzun resmi sicilinde kayitli olan ilgililer ve sinirli ayni hak sahipleri ile pey sürerek ihaleye istirak edenler disinda kalan kisilerce talep edilmesi nedeniyle veya satis isteyen alacakli, borçlu, mahcuzun resmi sicilinde kayitli olan ilgililer ve sinirli ayni hak sahipleri disinda kalan kisiler bakimindan feragat nedeniyle ya da isin esasina girilmek suretiyle reddine karar verilmesi halinde ihalenin feshini talep eden, feshi istenilen ihale bedelinin yüzde 10'una kadar para cezasina mahkum edilecek.

Ihale kesinlesmedikçe ve ihale konusu mal aliciya teslim edilmedikçe veya teslime hazir hale getirilmedikçe ihale bedeli alacaklilara ödenmeyecek. Ihale konusu malin teslim edilemeyecegi veya teslime hazir hale getirilemeyecegi durumlarda ihale, icra müdürü tarafindan iptal edilerek ihale bedeli alicisina ödenecek.

Ihalenin feshi talebinde bulunulabilecek azami sürenin baslangiç tarihi, ihalenin yapildigina iliskin kararin elektronik satis portalinda ilan edildigi tarih olacak.

Tasinmazin ihale alicisi adina tescil edilmesinden sonra tahliye islemi yapilmadan tasinmaza malik olanlara da tahliye talep edebilme hakki taniniyor.

Kanunla, uygulamadaki tereddütlerin giderilmesi amaciyla, sira cetvelinin tanzimi üzerine tebligati alan hak sahibinin teminat mukabilinde alacagini tahsil edebilecegine iliskin düzenleme yapiliyor. Böylece teminat mukabilinde alacagi tahsil edebilmek için sira cetveline karsi sikayet ve itiraz asamasina geçilmesine gerek olmadigi net bir sekilde ortaya konuluyor. Öte yandan banka teminat mektubunun "süresiz" oldugu açikliga kavusturuluyor.

- Ihale tamamen elektronik ortama alinacak

Kanunla, Icra ve Iflas Kanunu'nda yer alan "çocuk teslimi", "çocukla sahsi münasebet tesisine dair ilamin icrasi", "çocuk teslimine ve çocukla kisisel iliski kurulmasina dair ilamlarin icrasinda uzman bulundurulmasi" ve "çocuk teslimi emrine muhalefetin cezasi" baslikli maddeler yürürlükten kaldiriliyor.

Düzenlemeyle ayrica "Ihalenin feshi ve farkinin tahsili" maddesi de yürürlükten kaldiriliyor. Yasayla, açik artirmada en yüksek teklif verilip de süresi içinde ihale bedelinin yatirilmamasi halinde alinan teminatin, takip borcu ve satis masraflari için dosyaya gelir kaydedilecegi düzenleniyor.

Düzenlemeyle, Icra ve Iflas Kanunu'nda degisiklik yapilarak ihalenin tamamen elektronik ortama alinmasi saglaniyor. Buna iliskin yönetmelik ile çikarilmasi gereken tarife, düzenlemenin yürürlüge girecegi tarihten itibaren 6 ay içinde çikarilacak.

Haczedilen mallarin elektronik ortamda satisina iliskin hükümlerin uygulanmasina, Adalet Bakanliginca belirlenen il veya ilçelerde, buna iliskin yönetmeligin yürürlüge girdigi tarihten itibaren baslanacak ve en geç bir yilin sonunda ülke genelinde uygulamaya geçilecek. Hükümlerin hangi il veya ilçede ne zaman uygulanacagi Adalet Bakanliginin resmi internet sitesinde duyurulacak.

Çikarilacak tarifenin yürürlüge girdigi tarihten önce satis talep edilmis olmasina ragmen kiymet takdiri ile muhafaza ve satis giderlerinin tamaminin yatirilmadigi hallerde tarifenin yürürlüge girdigi tarihten itibaren bir yil içinde tarifede belirlenen giderlerin yatirilmasi zorunlu olacak. Bu süre içinde giderler pesin olarak yatirilmazsa satis talep edilmemis sayilacak.

Ihalenin feshine iliskin degisiklikler, ilgili maddenin yürürlüge girdigi tarihte ilk derece mahkemeleri ve bölge adliye mahkemeleriyle Yargitayda görülmekte olan ihalenin feshi talepleri hakkinda uygulanmayacak. Ancak, ihale bedelinin yüzde 10'una kadar para cezasina mahkumiyete iliskin hüküm görülmekte olan ihalenin feshi talepleri hakkinda da uygulanacak. Temyiz kanun yolu incelemesi asamasinda bulunan dosyalar bakimindan para cezasinin oranina iliskin degisiklik, tek basina bozma nedeni yapilamayacak. Yargitay degisikligi uygulayarak hükmü düzeltebilecek.

"Kovid-19 izni" ile ilgili mevcut düzenlemedeki Saglik Bakanliginin önerisi üzerine Adalet Bakanligi tarafindan "her defasinda 2 ayi geçmemek üzere 9 kez uzatilabilir" seklindeki ibare, "her defasinda 2 ayi geçmemek üzere 12 kez uzatilabilir" olarak degistiriliyor. Buna göre, salgin sebebiyle, açik ceza infaz kurumlarinda bulunanlar ile kapali ceza infaz kurumunda bulunup da açik ceza infaz kurumlarina ayrilmaya hak kazanan hükümlüler, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezasinin infazina karar verilen hükümlülerin bu kapsamdaki izin süresi 31 Mayis 2022'ye kadar uzatilabilecek.

Avukatlik Kanunu'nda yapilan degisiklikle, kanunda yer verilen cezalardan birini gerektiren suçtan dolayi hakkinda kamu davasi açilmis olmasi halinde, avukatliga alinma istegi hakkindaki kararin bu kovusturmanin sonuna kadar bekletilmesine karar verilebilecek.

Kanun'a göre, icra basmüdürlerine ilave adalet hizmetleri tazminati ödenecek.

Kesif ve icra islemine bagli olmaksizin hakim ya da cumhuriyet savcisinin görevlendirmesiyle arastirma, inceleme ve rapor islemleri için daire disina çikan sosyal çalismaci, psikolog ve pedagoglar da yol tazminati alacak. Bu unvanlarda çalisan görevlilere ödenecek yol tazminatinin hesaplanmasinda esas alinan 200 gösterge rakami 275'e çikarilacak.

- Çocuklara dair düzenlemeler

Türk Medeni Kanunu'nda çocugun üstün yarari gözetilerek, kisisel iliski kurulmasina dair karara aykiri davranilmasinin önlenmesi amaciyla düzenleme yapiliyor.

Kisisel iliski kurulmasina dair kararin gerekleri yerine getirilmezse çocugun menfaatine aykiri olmamak kaydiyla velayet kendisinde olmayan anne veya babanin talebi üzerine velayet degistirilebilecek. Bu husus kisisel iliski kurulmasina dair kararda taraflara ihtar edilecek.

Çocuk Koruma Kanunu'na, "Çocuk Teslimi ve Çocukla Kisisel Iliski Kurulmasi" baslikli dördüncü kisim ekleniyor.

Yasayla çocuk teslimi veya çocukla kisisel iliski kurulmasina dair aile mahkemelerince verilen ilam veya tedbir kararlari, çocugun üstün yarari esas alinarak, Adalet Bakanliginca kurulan adli destek ve magdur hizmetleri müdürlüklerince yerine getirilecek.

Adalet Bakanliginca, müdürlüklerde müdür, yeteri kadar müdür yardimcisi ve personel ile psikolog, pedagog ve sosyal çalismaci görevlendirilecek.

Müdürlük bulunmayan yerlerde bu kisim kapsaminda yer alan görevler, Adalet Bakanliginca belirlenen hukuk mahkemeleri yazi isleri müdürlügü tarafindan yerine getirilecek.

Ilam ve tedbir kararlarinin yerine getirilmesinde çocugun yerlesim yeri müdürlügü yetkili olacak.

Ilam ve tedbir kararlari müdürlükçe görevlendirilen psikolog, pedagog, sosyal çalismaci, çocuk gelisimci ve rehber ögretmen gibi uzmanlar, uzmanin bulunmadigi yerlerde ise ögretmen marifetiyle yerine getirilecek.

Ilam ve tedbir kararlarini yerine getirmek için müdürlügün talebi üzerine, valilikler tarafindan kamu kurum ve kuruluslarinda görevli, uzmanlarin yer aldigi bir görevli listesi olusturulacak. Bu uzmanlarin yeterli sayida olmamasi halinde ögretmenler de listeye dahil edilecek. Bu listede yer alan uzman ve ögretmenlerin görev yapacaklari yer ve tarihler müdürlükler tarafindan belirlenecek.

- Çocugun teslimine dair islemler

Çocuk teslimine dair ilam veya tedbir kararlari, yükümlüsü tarafindan rizasiyla yerine getirilmedigi takdirde hak sahibi, ilam veya tedbir kararinin yerine getirilmesi için müdürlüge basvurabilecek.

Talebi alan müdürlük, her türlü iletisim vasitasini kullanarak yükümlüyle irtibata geçecek ve müdürlük tarafindan belirlenen gün ve saatte hak sahibine teslim edilmek üzere çocugun belirlenen yere getirilmesini derhal bildirecek, bu bildirimin yapildigini veya yükümlüyle irtibat kurulamadigini tutanaga baglayacak.

Yükümlü çocugu getirmeyecegini beyan ederse yahut çocugu belirlenen yere getirmezse müdürlük, derhal yükümlüye, çocugun teslimine dair bir teslim emri gönderecek.

Müdürlügün belirledigi yere getirilen veya yükümlünün hakli mazereti nedeniyle müdürlükçe alinan çocuk, hak sahibine teslim edilecek.

Yükümlü, emrin geregini yerine getirmezse çocuk nerede bulunursa bulunsun müdürlük tarafindan alinarak hak sahibine teslim edilecek. Bu halde kolluktan yardim istenebilecek. Kolluk birimleri, zor kullanma dahil bu konudaki talepleri derhal yerine getirecek. Çocugun üstün yararinin gerektirdigi hallerde müdürlük, yükümlüyle irtibata geçmeye veya teslim emri tebligine gerek olmaksizin bu hükümleri uygulayacak.

Çocuk, hak sahibine teslim edildikten sonra yükümlü hakli bir sebep olmaksizin çocugu tekrar alirsa ayrica yeni bir hükme veya yükümlüyle irtibata geçmeye ya da teslim emri tebligine gerek olmaksizin çocuk hak sahibine teslim edilecek.

- Çocukla kisisel iliski kurulmasi islemleri

Çocukla kisisel iliski kurulmasina dair ilam veya tedbir kararlari yükümlüsü tarafindan rizasiyla yerine getirilmedigi takdirde hak sahibi, ilam veya tedbir kararinin yerine getirilmesi için müdürlüge basvurabilecek.

Talebi alan müdürlük, her türlü iletisim vasitasini kullanarak yükümlüyle irtibata geçecek, ilam veya tedbir kararinda belirtilen gün ve saatte, gün ve saat belirtilmemisse müdürlük tarafindan belirlenen gün ve saatte hak sahibine teslim edilmek üzere çocugun müdürlük tarafindan belirlenen yere getirilmesini derhal bildirecek, bu bildirimin yapildigini veya yükümlüyle irtibat kurulamadigini tutanaga baglayacak.

Yükümlüyle irtibat kurulmayacak veya yükümlü çocugu getirmeyecegini beyan ederse yahut belirlenen yere getirmezse müdürlük, derhal yükümlüye, çocukla kisisel iliski kurulmasina dair bir teslim emri gönderecek.

Müdürlügün belirledigi yere getirilen çocuk hak sahibine teslim edilecek, hak sahibine ilam veya tedbir kararinda belirtilen sürenin bitiminde çocugu belirlenen yere getirmek zorunda oldugu, çocugu getirmez veya kendisinden kaynaklanmayan makul sebepler hariç olmak üzere geç getirirse disiplin hapsiyle cezalandirilacagi, hakkinda suç duyurusunda bulunulacagi hususu tutanaga baglanarak teblig edilecek. Çocuk, belirlenen yere getirilmezse hak sahibi hakkinda müdürlük tarafindan suç duyurusunda bulunulacak ve müteakip süreç hakkinda yükümlü bilgilendirilecek.

Kisisel iliski kurulmasindan sonra hak sahibi tarafindan teslim yerine getirilen çocugun yükümlüye veya yükümlünün belirledigi kisiye teslimi mümkün olmazsa çocuk hak sahibinde birakilacak. Bu da mümkün olmazsa müdürlügün talebi üzerine, aile ve sosyal hizmetler il müdürlügünce çocugun geçici olarak barinmasina yönelik tedbirler alinacak.

Yükümlü hakli mazereti nedeniyle çocugun müdürlükçe alinmasini talep ederse gerektiginde hak sahibi de hazir bulundurulmak suretiyle çocuk müdürlük tarafindan yükümlüden alinarak hak sahibine teslim edilecek.

Hak sahibi, emrin yükümlüye tebliginden sonraki dönemde, teslim saatinden en az 48 saat önce çocugu teslim almaya gelecegini müdürlüge yazili olarak, elektronik ortamda veya basvuru asamasinda beyan ettigi iletisim kanaliyla bildirecek. Hak sahibinin bildirimde bulunmadigi veya gelemeyecegini bildirdigi hallerde bu husus ve çocugu emirde belirtilen yere getirme zorunlulugu bulunmadigi yükümlüye bildirilecek. Bu islemler tutanak altina alinacak.

- Ilk aykirilikta danismanlik tedbiri

Kanunla, çocukla kisisel iliski kurulmasi islemlerinin çocugun üstün yararini koruyacak sekilde yerine getirilebilmesi amaciyla müdürlügün önerisi üzerine aile mahkemesince, çocuk, hak sahibi veya yükümlü hakkinda danismanlik tedbiri uygulanmasina karar verilebilecek. Yükümlünün teslim emrine ilk aykiri hareketinde müdürlük yükümlü hakkinda danismanlik tedbiri uygulanmasini aile mahkemesinden talep edecek.

Ilam veya tedbir kararini rizasiyla yerine getirdigini iddia eden yükümlü, yapilan bildirimin veya bu bildirim yapilamamissa gönderilen teslim emrinin haksiz oldugunu, süresi içinde sikayet yoluyla ileri sürebilecek.

Çocugun yerlesim yerinin degismesi halinde dosya resen ilgili yer müdürlügüne gönderilecek ve ilgili müdürlük islemlere kaldigi yerden devam edecek. Bu müdürlük, dosyadaki teslim emri kapsaminda sadece teslimin gerçeklestirilecegi yeni yeri yükümlüye teblig edecek. Teslim yeri degisikligi hak sahibine her türlü iletisim vasitasiyla bildirilecek.

Hak sahibi veya teslim yükümlüsü hakkinda Ailenin Korunmasi ve Kadina Karsi Siddetin Önlenmesine Dair Kanun uyarinca gizlilik karari ya da baska bir tedbire karar verilmesi halinde teslim islemleri bu kararlar dikkate alinarak yerine getirilecek.

Hak sahibi, teslim emrinin yükümlüye tebliginden sonraki dönemde, teslim saatinden en az 48 saat önce çocugu teslim almaya gelecegini müdürlüge bildirdigi halde hakli bir mazeret olmaksizin art arda 2 kez veya bir yilda 3 kez gelmezse müdürlük tarafindan dosyanin islemden kaldirilmasina ve teslim emrinin hükümsüz hale gelmesine karar verilecek.

Teslim emrinin tebliginden sonraki dönemde yükümlü en az 1 yil boyunca emrin geregini usulüne uygun bir sekilde yerine getirecek ve müteakip dönemde de kisisel iliski kurulmasina dair mahkeme kararina uygun hareket edecegini taahhüt ederse müdürlük, ilgili uzmanin kanaatini de alarak dosyanin islemden kaldirilmasina ve teslim emrinin hükümsüz hale gelmesine karar verebilecek. Bu karar hak sahibi ve yükümlüye teblig edilecek. Yükümlü bu taahhüdünü yerine getirmezse hak sahibinin talebiyle yükümlüye dogrudan teslim emri bildirilecek.

- Çocuk teslimi için valilikler ve belediyeler tarafindan elverisli mekanlar belirlenecek

Çocuk Koruma Kanunu'nda yapilan degisiklikle teslim mekanlarina iliskin düzenleme yapildi. Buna göre, çocuk teslimi ve çocukla kisisel iliski kurulmasina dair ilam ya da tedbir kararlarinin yerine getirilmesine iliskin islemler, Adli Destek ve Magdur Hizmetleri Müdürlügünce belirlenen teslim mekanlarinda gerçeklestirilecek.

Teslim islemleri için müdürlügün talebi üzerine, valilikler ve belediyeler tarafindan elverisli teslim mekanlari belirlenecek, yoksa olusturulacak, araç tahsis edilecek ve sürücü görevlendirilecek.

Teslim mekanlarinin belirlenmesinde, olusturulmasinda, tefrisinde, bu mekanlarin güvenliginin saglanmasinda ve teslim hizmetlerinin sunumunda, kamu kurum ve kuruluslari ile belediyeler, müdürlüge her türlü destegi saglayacak.

Çocuk teslimi ve çocukla kisisel iliski kurulmasina dair müdürlükçe yapilan islem ve verilen kararlara karsi, ögrenme ya da teblig tarihinden itibaren bir hafta içinde, islemi yapan müdürlügün bulundugu yer aile mahkemesine sikayette bulunulabilecek.

Mahkeme, yapilan islemlerin yerine getirilmesini durdurabilecek ya da dosya üzerinden gerektiginde ilgilileri dinlemek suretiyle ivedilikle karar verecek.

Sikayet üzerine verilen karara karsi, tebligden itibaren bir hafta içinde itiraz edilebilecek. Itiraz merci, bir hafta içinde kararini olusturacak, itirazi yerinde görürse isin esasi hakkinda karar verecek. Itiraz üzerine verilen karar, kesin karar olacak.

- Çocuk tesliminde aykiri hareket edenlere cezai yaptirimlar

Çocuk teslimine dair ilam ya da tedbir kararlarinin yerine getirilmesine iliskin teslim emrine aykiri hareket edenler ile emrin gereginin yerine getirilmesini engelleyenler, bir ay içinde yapilacak sikayet üzerine, fiil suç teskil etse dahi, üç aya kadar disiplin hapsi ile cezalandirilacak.

Çocukla kisisel iliski kurulmasina dair ilam ya da tedbir kararlarinin yerine getirilmesine iliskin teslim emrine aykiri hareket edenler ile emrin gereginin yerine getirilmesini engelleyenler, bir ay içinde yapilacak sikayet üzerine, 3 günden 10 güne kadar disiplin hapsiyle cezalandirilacak.

Kisisel iliski kurulmasi için kendisine çocuk teslim edilen hak sahibi, ilam ya da tedbir kararinda belirtilen sürenin bitiminde çocugu belirlenen yere getirmezse, fiil suç teskil etse dahi, 3 aya kadar disiplin hapsi ile cezalandirilacak. Sikayete bakacak görevli ve yetkili mahkeme, islemi yapan müdürlügün bulundugu yer aile mahkemesi olacak.

Disiplin hapsi ile cezalandirmaya iliskin kararlar, kesinlesmesini müteakip cumhuriyet bassavciligi tarafindan infaz edilecek. Bu kararlar kesinlestigi tarihten itibaren iki yil geçtikten sonra yerine getirilemeyecek. Sikayetten vazgeçilmesi halinde ya da çocugun velayet hakki sahibine teslim edilmesi durumunda dava ve bütün sonuçlariyla beraber ceza düsecek. Aile mahkemesince verilen kararlara karsi, ilgili maddeler uyarinca itiraz edilebilecek.

Çocugun uzman veya ögretmen tarafindan yükümlüden ya da hak sahibinden teslim alindigi veya digerine teslim edildigi sirada kayda alinan ses veya görüntülerin internet ortaminda yayinlanmasi nedeniyle kisilik haklarinin ihlal edildigini iddia eden ilgililer, Internet Ortaminda Yapilan Yayinlarin Düzenlenmesi ve Bu Yayinlar Yoluyla Islenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkinda Kanun'un ilgili maddesi uyarinca içerigin çikarilmasi veya erisimin engellenmesini isteyebilecek.

- Giderlerin karsilanmasi

Kanunla, çocuk teslimi ya da çocukla kisisel iliski kurulmasina dair kararlarin yerine getirilmesi için hak sahibinin katlanmasi gereken mali külfet ortadan kaldiriliyor.

Çocuk teslimi ve çocukla kisisel iliski kurulmasina dair ilam ya da tedbir kararlarinin yerine getirilmesine iliskin yapilacak islemler, Harçlar Kanunu ile diger kanunlar uyarinca alinmasi gereken tüm harçlardan istisna olacak. Ayrica bu is ve islemlerin yürütülmesi için yapilacak tüm masraflar, avukatlik ücreti hariç Adalet Bakanligi bütçesinden karsilanacak.

Çocuk teslimi ve çocukla kisisel iliski kurulmasina dair ilam veya tedbir kararlarinin yerine getirilmesine iliskin islemleri hafta sonu ve resmi tatil günlerinde yerine getirmek üzere görevlendirilen uzman ve ögretmenlere bu kapsamda fiilen görev yaptiklari her teslim islemi için, görevlendirilen diger kisilere ise bu kapsamda görev yaptiklari her gün için (500) gösterge rakaminin memur ayliklarina uygulanan katsayiyla çarpimi sonucu bulunacak tutarda ödeme yapilacak. Bu ödemeden damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesinti yapilmayacak. Bu ödemelerden kadrolu veya sözlesmeli olup olmadigina bakilmaksizin görevlendirilen tüm personel yararlanacak.

Uluslararasi Çocuk Kaçirmanin Hukuki Yön ve Kapsamina Dair Kanun'un, kararlarin yerine getirilmesi hükmünde de degisiklige gidiliyor. Bu kapsamda çocugun iadesine ya da sahsi iliski kurulmasina dair ilamlar, teslim emri teblig edilmeksizin yerine getirilecek.

- Abonelik sözlesmelerinde haciz talebi 2 yildan 5 yila çikariliyor

Yasayla abonelik sözlesmelerinde haciz talebi 2 yildan 5 yila çikarildi. Abonelik Sözlesmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarina Iliskin Takibin Baslatilmasi Usulü Hakkinda Kanun'da da degisiklik yapildi.

Ödeme emrinin tebligi tarihinden itibaren 5 yil içinde haciz talep edilmezse takip düsecek. Itirazin hükümden düsürülmesine iliskin dava açilmasi halinde davanin açildigi tarihten hükmün kesinlesmesine kadar geçen süre hesaba katilmayacak.

Kaynak: AA