Rusya Ve Çin'den BMGK'ye Kuzey Kore'ye Yaptirimlarinin Hafifletilmesi Önerisi

Rusya ve Çin, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) Kuzey Kore'ye nükleer programi nedeniyle uygulanan yaptirimlarin insani durumu etkiledigi gerekçesiyle hafifletilmesi teklifinde bulundu.

Iki ülke, Kuzey Kore'ye yönelik yaptirimlarin hafifletilmesi için BMGK'ye bir tasari sundu.

AA muhabirinin ulastigi tasarida Kuzey Kore'de "sivil halki ve insani durumu etkileyen" yaptirimlarin kaldirilmasi çagrisi yapiliyor.

Tasarida, Kuzey Kore'nin deniz ürünleri ve tekstil ihracatina yönelik yasak ile rafine petrol ithalatina iliskin sinirlamalarin kaldirilmasi isteniyor.

BMGK'de bir karar tasarisinin kabul edilmesi için 15 üyeden en az 9'unun lehte oy vermesi ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, Ingiltere ve Fransa'dan herhangi birinin veto yetkisini kullanmamasi gerekiyor.

BM Kuzey Kore Insan Haklari Özel Raportörü Tomas Ojea Quintana da daha önce ülkede kitlik riski nedeniyle bazi yaptirimlarin gevsetilmesi çagrisinda bulunmustu.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un salgin nedeniyle aldigi sert önlemlerin ülkeyi izole ettigini ve halkin temel ihtiyaçlardan yoksun kaldigini belirten Quintana, sinirlar kapali kaldigi sürece kitlik riskinin de büyüyecegi uyarisi yapmisti.

BMGK, nükleer programi nedeniyle Kuzey Kore'ye 2006'dan bu yana ekonomik ve askeri yaptirimlar uyguluyor.

Kaynak: AA