BM'den Etiyopya'da Taraflara Ateskes Çagrisi

BIRLESMIS MILLETLER Birlesmis Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Etiyopya'da artan çatismalar ve olaganüstü hal kararinin ardindan taraflara ateskes çagrisinda bulundu.

Guterres, sözcüsü Stephane Dujarric araciligiyla yaptigi açiklamada, Etiyopya'daki artan siddet olaylarindan ve hükümetin olaganüstü hal kararindan son derece endise duydugunu dile getirdi.

Etiyopya ve bölgenin istikrarinin tehlikede oldugu uyarisi yapan Guterres, hükümet güçleri ve Tigray Halk Kurtulus Cephesi'ne (TPLF) çatismalara derhal son verme ve kapsayici ulusal diyalog çagrisinda bulundu.

Etiyopya hükümeti, kuzeyde ilerleyisini sürdüren isyanci TPLF'nin saldirilari nedeniyle 2 Kasim'da ülkede olaganüstü hal ilan etti ve TPLF'nin Addis Ababa'ya yapabilecegi muhtemel saldirilara karsi savunma görev birlikleri olusturuldu.

Ülkede federal ordu ile TPLF arasinda çikan çatismalar Kasim 2020'den bu yana devam ediyor. Agir çatismalarin ardindan Amhara eyaletindeki Dessie ve Kombolcha kentlerini alan TPLF güçlerinin baskente yaklasik 350 kilometre mesafede oldugu belirtiliyor.

Etiyopya ordusu, Kasim 2020'de isyancilara karsi baslatilan operasyonlarda kismi basari saglasa da insani durumu gerekçe göstererek 28 Haziran'da Tigray'in merkezi Mekelle'den çekilmisti. TPLF'nin Amhara ve Afar eyaletlerindeki ilerleyisi sonrasinda ordu karsi saldiriya geçmisti.

Ülkenin kuzeyinde 11 aydir süren çatismalar, yaklasik 2,5 milyon kisiyi yerinden etti, bölgede 5 milyondan fazla kisi acil yardima ihtiyaç duyuyor.

Kaynak: AA