Atatürk Üniversitesi Denizsiz Kentte Ögrencilerine Balikçiligi Da Ögretiyor

Deniz seviyesinden yaklasik 2 bin metre yükseklikte bulunan Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi, balik yetistiriciligi yaptigi tam donanimli merkezinde ögrencilerine, mezun olmadan deneyim kazandiriyor Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardimcisi Dr. Ögr. Üyesi Esat Mahmut Kocaman: 'Bu uygulama merkezinin, üniversite bazinda bu sekilde üretim yapan tek birim oldugunu söyleyebiliriz. Diger üniversitelerde Su Ürünleri Fakültesi var ama bu sekilde komple üretimi gerçeklestiren tek üniversiteyiz'

MUHAMMET MUTAF - Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nde ögrenim gören ögrenciler, donanimli Iç Su Baliklari Arastirma ve Uygulama Birimi sayesinde balikçiligin inceliklerini uygulamali ögreniyor.

Deniz seviyesinden yaklasik 2 bin metre yükseklikte bulunan kentteki Atatürk Üniversitesi, balik yetistiriciligi yaptigi tam donanimli merkezinde ögrencilerine mezun olmadan sektörde deneyim kazandiriyor.

"Balik yetistiriciligi", "balik türleri", "balik avlama", "balik sagimi" gibi teknik konularda aldiklari teorik egitimleri donanimli Iç Su Baliklari Arastirma ve Uygulama Birimi'nde pratige döken ögrenciler, bu sayede mezun olduklarinda hem kendi isletmelerini kurabiliyor hem de tecrübe kazandiklari için isletmelerde rahatlikla is bulabiliyor.

Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardimcisi Dr. Ögr. Üyesi Esat Mahmut Kocaman, AA muhabirine, arastirma ve uygulama biriminde yillik 1 milyon 800 bin yavru ve 10 ton balik ürettiklerini söyledi.

- "Üniversite bazinda bu sekilde üretim yapan tek birim"

Tesis sayesinde dersleri uygulamali olarak verebildiklerini ifade eden Kocaman, söyle konustu:

"Bu uygulama merkezinin, üniversite bazinda bu sekilde üretim yapan tek birim oldugunu söyleyebiliriz. Diger üniversitelerde Su Ürünleri Fakültesi var ama bu sekilde komple üretimi gerçeklestiren tek üniversiteyiz. Arkadaslarla birlikte sagim ve döllenme islemini yaptik. Bunu derste anlattik, bir de istedik ki birebir kendileri yapsin. Balik nasil tutulur, erkek ve disi ayrimi nasil yapilir, sagim ve dölleme asamasina gelmis baliklar nasil anlasilir onlari da ögreniyorlar. Balik tutsun, elleri ve ayaklari islansin ve sahaya o sekilde çiksinlar istiyoruz."

Kocaman, bu bilgilerin sadece kitaptan okunarak ya da birilerinin anlatmasiyla tam ögrenilmeyecegini belirterek, ögrencilerine okulda ögrendiklerini saha da uygulamali yapma firsati sunduklarini dile getirdi.

- Mezun olduktan sonra isletmelerini kurabilecekler

Mezun ögrencilerin rahatlikla bir isletmede çalisabileceklerini ya da kendi isletmelerini kurabileceklerini anlatan Kocaman, "Burada proje asamasindan itibaren, yani bir tesis nasil projelendirilmesi gerekir, dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir, yetistiricilikte karsilasabilecekleri sorunlar, yavru ya da yumurta üretimi yapacaklarsa bu nasil gerçeklesecek? Bunlarin hepsini birebir kendileri yaparak, uygulayarak ögreniyorlar ve mezun olduklari gün kendi isletmelerini kurup çok rahat bu isletmelerini yürütebilirler." diye konustu.

Kocaman, merkezin sadece ögrencilere yönelik olmadigini, balik yetistiriciligine baslamak isteyen ya da baslayip yapmasi gerekenleri bilmeyenlere de uygulamali dersler verdiklerini bildirdi.

Ögrencilerden Ercan Akdemir ise bilgiyi pratik ve teorik olarak alma arasinda büyük farklar olduguna isaret ederek, "Derslerin pratik kisimlarinin çogunu tesisimizde A’dan Z’ye, yavrudan anaç baliklara kadar bütün her seyi bire bir görerek, sahada yasayarak görme sansimiz oldu. Buradan is ile ilgili bütün bilgilere sahip olarak mezun olabiliyoruz." dedi.

Bu imkanin diger üniversitelerde bulunmadigini söyleyen Akdemir, bu bölümü Atatürk Üniversitesinde okumanin avantaj oldugunu dile getirdi.
Kaynak: AA