Ürdün Disisleri Bakani, Ürdün Krali'nin 'Filistin Sorunuyla Ilgili' Mesajini Abbas'a Iletti

Ürdün Disisleri Bakani Eymen es-Safedi, Ürdün Krali 2. Abdullah'in Filistin sorunuyla ilgili mesajini Filistin Devlet Baskani Mahmud Abbas'a iletti.

Resmi temaslari kapsaminda Filistin'e gelen Safedi, Ramallah'ta Filistin Devlet Baskani Abbas tarafindan kabul edildi.

Abbas'la görüsmesi sonrasi Filistinli mevkidasi Riyad el-Maliki ile ortak basin toplantisi düzenleyen Safedi, Kral Abdullah'in, Abbas'a "Filistin halkinin desteklenmesi için eylemlerin koordine edilmesi baglaminda ortak çabalarla ilgili" mesajini iletmek üzere Ramallah'a geldigini söyledi.

Mesajin ayrica Israil'le iki devletli çözüm temelinde kapsamli ve adil barisin saglanmasina yönelik gerçek siyasi bir ufuk bulunmasini da içerdigini belirten Safedi, sunlari söyledi:

"Mevcut durum böyle devam edemez. Filistin sorununa çözüm için aktif katilim yönünde gerçek bir uluslararasi çaba olmalidir. Mevcut tikanikligin sonlandirilmasi için Misir ve uluslararasi müttefiklerle koordinasyon devam etmektedir."

Abbas'la, "Filistin'e ekonomik destek, bölgede sükunetin korunmasi ve Filistin sorununa çözüm için gerçek bir siyasi ufuk bulunmasi" ana basliklari altinda görüstükleri bilgisini veren Safedi, Ürdün ve Filistin tarafinin bu konularda uzlasi, koordinasyon ve isbirligi içerisinde oldugunu vurguladi.

Filistin Disisleri Bakani Maliki de Ürdünlü mevkidasi Safedi ile Filistin meselesiyle ilgili sorunlarin ele alindigini belirterek, "Filistin davasinin karsilastigi zorluklarla mücadelede bir sonraki asamada ortaklasa nasil çalisilacagi konusunda ortak bir vizyon belirlemeye çalistik." diye konustu.

Israil ile Filistin arasindaki baris görüsmeleri, Israil'in, "1967 sinirlarini, zorunlu göçe maruz birakilan Filistinlilerin geri dönüs hakkini ve yasa disi Yahudi yerlesim birimlerinin insasina son vermeyi" kabul etmemesi nedeniyle Nisan 2014'te durmustu.

Arap Birligi üyesi ülkeler, 2002'de Lübnan'in baskenti Beyrut'ta kabul edilen Arap Baris Girisimi bildirisiyle, "toprak karsiligi barisi" yani 1967 sinirlarinda baskenti Dogu Kudüs olan bagimsiz Filistin devletini kabul etmedikçe Israil'le normallesmeyi reddetmisti.

Kaynak: AA