Tunus Isçi Sendikasi Ülkedeki Gidisattan Memnun Degil

Tunus Genel Isçi Sendikasi Genel Sekreteri Nureddin et-Tebubi, Cumhurbaskani Kays Said’in 25 Temmuz olaganüstü kararlarinin üzerinden uzun bir zaman geçmesine ragmen bu süreçte ülkede "herhangi olumlu bir gelismenin" yasanmadigini belirtti.

Tunus’un kuzeyinde yer alan Hamamat kentinde sendikanin düzenledigi toplantida bir konusma yapan Tebubi, Cumhurbaskani Said’in 25 Temmuz'da Meclisin çalismalarini dondurmasi ve basbakani azletmesinin ardindan olusan istisnai durumu degerlendirdi.

Tunus’un yasadigi krizden kurtulmasinin bir yolu olarak 25 Temmuz kararlarini desteklediklerini hatirlatan Tebubi, sunlari belirtti:

"25 Temmuz kararlarini, ülkede çürümeye baslayan siyasi duruma ve yasanan krizlere bir çözüm olarak gördük. Cumhurbaskani Said’in yasanan hatalardan ders aldigini ve yeni Tunus’un insasini saglayacagini düsündük. Ama ne yazik ki Cumhurbaskanina açik çek vermemize ve 25 Temmuz kararlarinin üzerinden uzun bir zaman geçmesine ragmen ülkede herhangi bir olumlu gelisme göremedik."

Cumhurbaskanina verdikleri destegi sendika içinde degerlendirdiklerini belirten Tebubi, "TGSI kurumlarinin çesitli yapilariyla yaptigimiz istisarenin ve degerlendirmenin ardindan geldigimiz noktada Cumhurbaskani Said’e "mutlak sorgusuz" bir destegin olmadigini söyleyebiliriz." dedi.

- TGSI’nin 25 Temmuz olaganüstü kararlarindaki tutumu

"Arap Bahari" sürecinde aldigi rol ile ülkedeki en önemli kurumlarin basinda gelen TGIS, 25 Temmuz sürecinde uzun süre sessizligini koruyarak, bir nevi Cumhurbaskani Said’e destek oldu.

TGIS, Said'in yasama ve yürütme yetkilerini devralmasi üzerine bu adimi reddederek, "Cumhurbaskani'nin sartlari yerine getirmeden Anayasa'yi degistirmesine" karsi oldugunu bildirdi.

TGIS, Said'in yetkilerinin kapsamini genisletmesine, içeride muhaliflere yönelik gözalti ve tutuklamalara karsi bir tutum takindi.

- Tunus’ta "istisnai durum" nasil olustu

Said, 25 Temmuz'da Meclisin çalismalarini dondurmasi ve basbakani azletmesinin ardindan 22 Eylül'de yeni bir kanun hükmünde kararname yayimlamisti. Bu kararnamede Cumhurbaskani'nin yasama ve yürütme yetkisi genisletilmis, ayrica yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunlugunu denetleyen geçici komisyon da feshedilmisti. Said'in aldigi kararlar ülkede bir "istisnai durum" olusmasina yol açmisti.

Ülkesinde insan haklari ihlallerinin yasanmayacagini dile getiren Cumhurbaskani Said, "Anayasa askiya alinmadi, Anayasa'nin belirledigi istisnai tedbirlere basvuruldu." ifadesine yer vermisti.

Kaynak: AA