Gürcistan'daki 4. Uluslararasi Türk-Gürcü Iliskileri Sempozyumu Sona Erdi

Gürcistan'da, Kültür ve Turizm Bakanligi Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu (TTK) ve Gürcistan'in Sokhumi Devlet Üniversitesinin düzenledigi 4. Uluslararasi Türk-Gürcü Iliskileri Sempozyumu sona erdi.

Tiflis'teki Sokhumi Devlet Üniversitesinde iki gün süren ve 20. yüzyildaki Türk-Gürcü iliskilerinin ele alindigi sempozyum, kapanis töreniyle bitti.

Törende, Gürcü yetkililerle Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Baskani Prof. Dr. Muhammet Hekimoglu, TTK Baskani Prof. Dr. Birol Çetin, Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ibrahim Tellioglu, Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Kafkas Arastirmalari Enstitüsü Baskani Prof. Dr. Musa Kasimli konusma yapti.

Törenin ardindan AA muhabirine açiklamada bulunan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Baskani Prof. Dr. Hekimoglu, sempozyumda Türkiye ve Gürcistan iliskilerinin tarihi açidan bilim adamlari tarafindan etraflica ele alindigini söyledi.

Uzmanlarin önemli konulari degerlendirdigini ve böylece bundan sonra ülkeler arasinda gelistirilecek iliskilere uygun zeminin hazirlandigini ifade eden Hekimoglu, "Bu anlamda baktigimizda kapanisini yaptigimiz bu sempozyumun basariya ulastigini düsünüyorum. Zira bilimin diplomasiye ve siyasete uygun alan açmasi ve desteklenmesi icap eder." dedi.

TTK Baskani Çetin de "Kurumumuz ve Sokhumi Devlet Üniversitesi is birligi ile yapilan sempozyum gerçekten çok verimli geçti. Her seyden önce komsulugun ne kadar önemli oldugunu vurguladik." diye konustu.

Bu tür etkinliklerde tarihi inceleyerek gelecegin planlarini olusturmaya çalistiklarina isaret eden Çetin, Türkiye olarak her zaman dostlugun, barisin ve huzurun yaninda yer aldiklarini kaydetti.

- Sempozyumda 20. yüzyil Türk-Gürcü Iliskileri masaya yatirildi

Temasi 20. yüzyilda Türk-Gürcü Iliskileri olarak belirlen sempozyumda, Müslüman Gürcülerin Osmanli Devleti'ne göç etmesi, Birinci Dünya Savasi'nda Türk-Rus iliskileri, Bolsevik ihtilalini Türk- Gürcü iliskilerine etkileri, Brest-Litovsk Antlasmasi ile Türk-Gürcü Görüsmeleri, Trabzon Konferansi, Batum Konferansi, Gürcistan'in bagimsizligini ilan etmesi ve bunun iki ülke iliskilerine etkileri, Mondros Mütarekesi'nde Güney Kafkasya, Sovyet Rusya'nin Gürcistan'a Müdahalesi, Milli Mücadele Döneminde Türk-Gürcü Iliskileri, Moskova ve Kars Antlasmalari, Stalin döneminde Türk-Gürcü Iliskileri, Ahiska Türkleri sürgünü, Soguk Savas dönemi Türk-Gürcü iliskileri gibi konular ele alindi.

Kaynak: AA