Dursun Fakih'in Türbesinin Bulundugu Köyün Sakinlerinden Çimento Fabrikasi Tepkisi

Osmanli Devleti’nin ilk kadisi olarak bilinen Dursun Fakih’in türbesinin bulundugu Bilecik’in Küre köyüne yapilmasi planlanan çimento fabrikasina köy sakinleri karsi çikiyor.

Dursun Fakih'in Türbesinin Bulundugu Köyün Sakinlerinden Çimento Fabrikasi Tepkisi
Bir maden sirketi tarafindan Osmanli Devleti’nin ilk kadisi, imam-hatibi unvanini tasiyan kisi olan Dursun Fakih’in türbesinin bulundugu Küre Köyü merkez mevkii içerisine kurulmasi planlanan ve proje bedeli 1 milyar 544 milyon 750 bin TL olan entegre çimento fabrikasina köy sakinleri karsi çikti.

"Günde 140 ton kömür yakilacak bir fabrika"

Köy gelerek muhtardan bilgi alan Memleket Partisi Milletvekilleri Mehmet Ali Çelebi, Özcan Özel ve Hüseyin Avni Aksoy, köylülerin sorunlarini dinledi. Açiklama yapan Çelebi, "Bilecik’te Küre köyü bölgesinde yapilmaya çalisilan bölgenin 3’üncü çimento fabrikasiyla ilgili yerinde incelemelerde bulunduk. Muhtarimiz yanimizda bu fabrikanin öncelikli olarak bu arazilere verecegi zarar, bölgede yetisen kiraza verdigi zarari yanimdaki üreticimiz bize anlatti. Sadece kireç üretimi denemesinde bile tarlanin yarisi ürün vermemis, agaçlar kurumus. Ikinci husus dogaya ve çevreye verecegi zarar. Günde 140 ton kömür yakilarak yapilacak bir faaliyette burada hiçbir seyin eskisi gibi olmayacagi, doga ve çevrenin insan sagliginin zarara ugrayacagini degerlendiriyoruz. 2 Aralik’ta ÇED toplantisi yapilacak. Il baskanimiz burada, halkin yaninda olacak. Bizde haftaya bu konuyu mecliste gündeme getirecegiz. Bu isin takipçisiyiz. Buna asla müsaade etmeyecegiz. Halk sagliginin doganin yanindayiz" dedi.



“Çimento fabrikasi kurulacak alan sulu tarim yaptigimiz yere 700 metre uzaklikta"

Köy Muhtari Ibrahim Gögercin ise, köylülerin bu fabrikaya karsi çiktigi söyleyerek, "Çimento fabrikasi kurulacak alan sulu tarim yaptigimiz yere 700 metre uzaklikta. Köyümüzün tek sulu tarim yapabildigi bölge. Bu bölge giderse Küre köyü de gider" dedi.



"Kireç ocagindan sonra üretim yari yariya düstü"

Köyde kiraz üretici Hasan Hüseyin Güçüs, köy bulunan kireç ocagi nedeniyle üretimin yari yari düstügünü çimento fabrikasinin kurulmasiyla köyde üretimin bitecegi iddia ederek, "Benim burada kirazim var 10 dönüm. En güzel kirazi buradan satiyordum, yariya indi. Yani hep kurudu agaçlarim. Isterseniz gidip görebilirsiniz. Bu yil kireç üretti, kireci üretince agaçlar hep kireç oldu, agaçlar hava alamadi, solunum yapamayinca ne olacak öldü agaçlar. Kestim hep yerine ceviz diktim. Baktim yasamiyor agaç kiraz toplayamaz oldum. Ben istemiyorum yani biz vatandas olarak istemiyoruz bize zarari oldugu için. Zarari olmasa bizim için hiç fark etmez ama bizim agaçlarimiz hep kuruyor. Bastigimiz yer toz bildigin. Agaci budarken budayamiyorum tozdan" dedi.

Öte yandan Küre köyünün killi ve kireçli toprak yapisina sahip olasi nedeniyle uzun yillardir üzüm üretimi yapiliyor.
Kaynak: İHA