Burkina Faso'da Halk Artan Terör Saldirilari Nedeniyle Hükümeti Protesto Etti

Burkina Faso’nun baskenti Vagadugu’da halk, ülkede artan terör saldirilarini engellemekte yetersiz kalan hükümeti protesto etti. Polis, göstericilere göz yasartici gaz ile müdahale etti.

Burkina Faso'da Halk Artan Terör Saldirilari Nedeniyle Hükümeti Protesto Etti


Burkina Faso’da artan terör saldirilari halki sokaga döktü. Baskent Vagadugu’da yüzden fazla kisi ülkede artan terör saldirilarini engellemekte yetersiz kalan hükümeti protesto etti. Yollara barikat kuran ve lastik yakan göstericileri, engellemek amaciyla geçtigimiz çarsambadan bu yana kentte mobil internet hizmetleri askiya alinirken, yüzlerce polis görevlendirildi. Polis, göstericilere göz yasartici gazla müdahale etti.

"Burkina Faso’yu Kurtar" hareketinin sözcüsü Valentin Yamkoudougou basina verdigi demeçte, Devlet Baskani Roch Kabore’nin iktidarda oldugu günden bu yana teröristlerin ülkede korku yaydigini ifade ederek, “Bu soruna bir çözüm bulamiyor. Bu nedenle derhal istifasini istiyoruz" dedi.



Baska bir protestocu ise, "Burkina Faso’yu kaybetmeyi reddediyoruz. Milletin güvenligini saglamaya yetkin birini görevlendirecegiz" ifadelerini kullandi.

Ülkenin kuzeyindeki Inata’da 14 Kasim’da terör örgütü El Kaide ile baglantili gruplar tarafindan düzenlenen silahli saldirida 49 askeri polis ve 4 sivil hayatini kaybetmisti. Burkina Faso’daki terör saldirilarinda 2015’den bu yanan yaklasik 2 bin kisi hayatinin kaybederken, yaklasik 1 milyon 500 bin kisi yerinden oldu.

Bölgedeki Fransiz konvoyuna halk engeli

Burkina Faso’dan Mali’ye giden Fransiz ordusuna ait askeri konvoy, geçen hafta ülkenin ikinci büyük sehri Bobo-Dioulasso’da ve ardindan baskent Vagadugu’nun yaklasik 100 kilometre kuzeyindeki Kaya kentinde halk tarafindan engellenmis, konvoy yaklasik 1 hafta bölgede beklemek zorunda kalmisti.

Dün Burkina Faso’dan ayrilarak Nijer’in Tera kentine ulasan konvoyun, burada da halk tarafindan geçisinin engellendigi aktarildi. Nijer basininda yer alan haberlerde, Fransiz askerleri ve Nijerli güvenlik güçlerinin yolu açmak için uyari atesi açmasi sonucu 2 kisinin hayatini kaybettigi, 16 kisinin yaralandigi bildirildi.

Kaynak: İHA