Avrupa'nin En Büyük Teleskobunun Aynasi Dev Kargo Uçagiyla Erzurum'a Getirildi

Türkiye’nin 2023 Vizyon Projeleri arasinda yer alan, tamamlandiginda Avrupa’nin en büyük teleskobuna sahip olacak Dogu Anadolu Gözlemevi’nin (DAG) 4 metre çapindaki aynasi, Rusya’dan havalanan dev kargo uçagiyla Erzurum’a getirildi.

Avrupa'nin En Büyük Teleskobunun Aynasi Dev Kargo Uçagiyla Erzurum'a Getirildi
Atatürk Üniversitesi Astrofizik Arastirma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) Müdürlügü bünyesinde yürütülen DAG Projesi, Türkiye’nin en büyük çapli (4 m) hem görsel (VIS) hem de yakin kirmizi ötesi (NIR,<3 micron) bölgede gözlem yapacak teleskobuyla, astronomi, astrofizik ve uzay bilimleri alanlarinda uluslararasi düzeyde projelerin ve ortak çalismalarin yürütülecegi büyük gözlemevi kurulmaya devam ediyor. Bu kapsamda sona gelinen gözlemevinin en önemli parçalarindan birisi olan 4 metre çapinda 4.7 ton agirligindaki aynasi ise Erzurum’a ulasti.

2012 yilinda yapimina Erzurum Konakli Daginda baslanan Dogu Anadolu Gözlemevinin Rusya’da yapilan teleskop aynasi Moskova’dan havalanan dünyanin en büyük kargo uçaklarindan birisi olan Antonov An-124 ile Erzurum’a getirildi.

Yarin sabahin ilk isiklari ile Konakli Dagina çikartilacak olan aynanin 6 saatlik tasinma süresi olacak.

Tasinmanin ardindan bu kis döneminde hem yalitim hem de performans testlerine baslanilacak ve iklimlendirme - sogutma - toz yalitim sistemleri kurulumu ve insaatin da tüm hiziyla devam etmesi hedefleniyor.

Rektör Prof. Dr. Çomakli duygu dolu anlar yasadi

Aynanin sorunsuz olarak Erzurum’a gelmesi üzerine Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli ise gözyaslarina boguldu. Duygu dolu anlar yasayan Çomakli, “Duygulanmamak elde degil çok fazla emek verdik” dedi.

Çomakli ayrica, çalismalarin basariyla sürdügünü kaydederek, “Milli Uzay Programinin bir parçasi olan ve ülkemizin 2023 vizyon projeleri arasinda yer alan Dogu Anadolu Gözlemevinde (DAG) kurulum süreci, pandemi kosullari basta olmak üzere cografik ve atmosferik çalisma sartlarina ragmen, Üniversitemiz Astrofizik Arastirma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) tarafindan basariyla yürütülüyor. Subat ayinin basinda Italya’dan yola çikan ve alinan özel izinler ile Gümrük Müdürlügündeki resmi islemlerin ardindan 26 Subat’ta Erzurum’a getirdigimiz 100 ton agirligindaki DAG teleskobunun ardindan Gözlemevimizin aynasi da bugün sehrimize ulasti. Rusya’da bulunan DAG Teleskobunun 4 metre çapli aynasinin optik testleri DAG teknik ekibinin katilimiyla Moskova’da yapildi ve testlerden basariyla geçti. Rektörlügümüzce saglanan finansal destek sayesinde, 3 ay gibi kisa bir sürede DAG yerleskemizin yolunu islah ettik ve Erzurum’a uçakla gelen 4 metre çapli, Türkiye’nin en büyük teleskop aynasini karayoluyla tasimak için hazir hale getirdik” seklinde konustu.

Kaynak: İHA