Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakani Yanik, Samsun'da Gündemi Degerlendirdi Açiklamasi

'Kadin ve çocuklar söz konusu oldugunda Bakanligimiza intikal ettigi andan itibaren biz konunun bir sekilde tarafi oluyoruz. Basak Cengiz örneginde oldugu gibi rastgele olmus olaylarda da hemen konunun emniyet güçlerine, kolluga ve yargiya intikal etmesinden, ögrendikten sonra konuya dahil oluyoruz ve basindan sonuna takip ediyoruz''(İçel'de Müslüme Yagal'in ölü bulunmasi) Detay vermeyecegim ama sunu söyleyeyim; Müslüme cinayetinde sorusturma ilerledikçe cinayetle ve ailenin durumuyla alakali pek çok detay ortaya çikmaya basladi. Biz de en basindan, konuya vakif oldugumuz dakikadan itibaren o konuda yapilmasi gereken her türlü adimi atiyoruz'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, kadin ve çocuklar söz konusu oldugunda Bakanliklarina intikal ettigi andan itibaren konunun bir sekilde tarafi olduklarini belirterek, "Basak Cengiz örneginde oldugu gibi rastgele olmus olaylarda da hemen konunun emniyet güçlerine, kolluga ve yargiya intikal etmesinden, ögrendikten sonra konuya dahil oluyoruz ve basindan sonuna takip ediyoruz." dedi.

Bakan Yanik, Sehit Piyade Uzman Çavus Harun Çaliskan'in ailesini ziyaret ederek, bassagligi dileginde bulundu.

Daha sonra Samsun Çocukevi ve Çocuk Destek Merkezi ile Samsun Huzurevi'ni ziyaret eden Yanik, ziyaretlerin ardindan basin mensuplarinin sorularini yanitladi.

Istanbul Atasehir'de ugradigi kiliçli saldirida hayatini kaybeden mimar Basak Cengiz cinayetinin herkesi çok etkiledigine isaret eden Yanik, "Davayi basindan beri takip ediyoruz. Aileyle dogrudan temas içerisindeyiz. Onlari yalniz birakmadik, birakmayacagiz. Su anda sorusturma asamasi devam ediyor. Biz de dava açilar açilmaz Bakanlik olarak müdahalede bulunacagiz. O süreci zaten takip ediyoruz." ifadelerini kullandi.

Basak Cengiz cinayetinin görüntülerinin kamuoyuna sizdirilmasiyla ilgili de sikayetlerini yaptiklarini anlatan Yanik, söyle devam etti:

"Bu görüntülerin kamuoyuna izletilmemesi gerekiyordu. O görüntüler normal sartlarda çok mahrem görüntüler. Ya emniyettedir ya savcilik dosyasindadir. Dolayisiyla bir sekilde ihmali olan kamu görevlileri varsa onlarin da gerekli sorusturmadan geçmesi için suç duyurusunda bulunduk. Yine o dosyada baskaca ihmal ve kusuru olanlarla alakali da yine hukuki haklarimizi, siddet magdurlarinin bir hak savunuculugu yapan Bakanlik olarak onlarla ilgili de gerekli islemleri yapiyoruz, yapacagiz. Önümüzdeki süreçte bir parça sorusturmanin ilerlemesini bekliyoruz. O süreçte Basak Cengiz ve diger siddet magdurlari, hepsini takip ediyoruz. Bunu kamuoyunun bilmesini çok isterim. Kadin ve çocuklar söz konusu oldugunda Bakanligimiza intikal ettigi andan itibaren biz konunun bir sekilde tarafi oluyoruz. Basak Cengiz örneginde oldugu gibi rastgele olmus olaylarda da hemen konunun emniyet güçlerine, kolluga ve yargiya intikal etmesinden, ögrendikten sonra konuya dahil oluyoruz ve basindan sonuna takip ediyoruz. "

Bakan Yanik, konunun adli yönü disinda magdurlarin çevresinde örselenme yasayan çocuk veya yetiskin kadin ve erkeklere yönelik de psikodestek hizmetler yaptiklarina dikkati çekti.

Siddet olaylarinin hiç yasanmamasini arzu ettiklerini vurgulayan Yanik, sunlari kaydetti:

"Nitekim kadina yönelik siddete sifir tolerans ilkesiyle hareket ediyor ve bu isi tümüyle toplumdan kaziyabilmek için ugrasiyoruz ama siz de takdir edersiniz ki böyle bir sosyal durum toplumun bütün taraflarinin ortak mücadelesiyle, ortak bir tavriyla aile, komsu, kamu kurumlari, egitim kurumlari, saglik kurumlari, yargi kurumlari, akla gelebilecek bütün taraflarin beraber hareket etmesi, beraber tavir gelistirmesiyle mümkün olacak bir mücadeledir. Bakanlik olarak kendi sorumluluk kismimizi yerine getirirken kamuoyu bilinci de gelistirmeye, kamuoyunda bu konuda farkindalik olusturulmasi, bir tavir gelistirilmesini sagmaya çalisiyoruz."

Bu konuda medyanin önemli bir paydas oldugunu, siddetin engellenmesi ve yayilmasi konusunda sorumlulugu bulundugunu belirten Yanik, sorumlu yayincilik ilkesiyle hareket eden tüm medyaya tesekkür etti.

İçel'in Gülnar ilçesinde Müslüme Yagal'in ölü bulunmasiyla ilgili de degerlendirmede bulunan Yanik, sunlari söyledi:

"Müslüme 3,5 yasinda küçük bir kardesimiz. Detay vermeyecegim ama sunu söyleyeyim; Müslüme cinayetinde sorusturma ilerledikçe cinayetle ve ailenin durumuyla alakali pek çok detay ortaya çikmaya basladi. Biz de en basindan, konuya vakif oldugumuz dakikadan itibaren o konuda yapilmasi gereken her türlü adimi atiyoruz. Ailede anneyi ve 4 kardesi kurum korumasina aldik. 18 yas alti iki kiz kardes, iki erkek kardes ve anne olmak üzere kurum korumasina aldik. Süreci takip ediyoruz. Kamu davasi açildiginda sorumu ya da sorumlular kim çikacaksa, henüz daha sorusturma devam ediyor. Dava açildiginda müdahil olacagiz ama olayin yan birtakim görüntüleri var, birtakim örüntüleri var. Orada da sorumlu ya da sorumlular, magdur ya da magdurlar her kimse, sorumlular hakkinda hukuki süreç, magdurlar hakkinda korunma, psikososyal destek, her ne varsa bunlari da eksiksiz yerine getirecegiz."

Bakan Yanik'a ziyaretlerinde Vali Zülkif Dagli ile kurum yetkilileri eslik etti.
Kaynak: AA