Ispanya'da Kovid-19 Salgininda Artan Vakalarla Asilama Ve Önlemler De Artiyor

Ispanya'da son iki haftadir yükselise geçen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalari beraberinde asilamada hizlanmayi ve ek önlemleri de getirdi.

Avrupa'da Avusturya, Almanya, Belçika'daki kadar çok yüksek seviyelerde olmasa da Ispanya'da da Kovid-19 salgininda yeni vaka ve ölü sayilari artisa geçti.

Son 14 gün esas alinarak her 100 bin kiside görülen ortalama vaka sayisinin 149'a çiktigi ülkede, günlük yeni vaka sayilari 9 binin üstüne çikarken virüse bagli can kaybi sayilari da 30-50 araliginda seyir ediyor.

Vakalarin en çok artis gösterdigi ülkenin kuzey ve dogusundaki özerk yönetimlerde, kapali eglence mekanlarinda doluluk oraninin yüzde 75 ile sinirlanmasinin yani sira ek önlemler alindi.

Katalonya, Aragon, Galisya, Balear Adalari, Navarra bölgeleri, Noel ve yilbasi tatillerindeki yogunluklari göz önünde tutarak 25 Kasim-7 Ocak tarihlerinde restoran, disko, konser alani, müze veya kültür merkezlerine girisler için asi sertifikasi zorunlulugu getirdi.

Bask ve Valensiya da benzer önlemler için harekete geçti.

Ayrica asilanmada 60 yas üstüne üçüncü doz asiya baslayan Ispanya'da, nüfusun yüzde 9'unun üçüncü doz asiyi oldugu, ikinci doz asiyi olanlarin oraninin da yüzde 89,2 (12 yas üstünde bu sayi yüzde 90) oldugu bildirildi.

Kovid-19 asisi yaptirmaya özen gösteren Ispanyollarin, üçüncü doz asilara baslanmasiyla yine hastane önlerinde kuyruklar olusturdugu görüldü.

- AA ekibi, Madrid'deki Kovid-19 hastalarini görüntüledi

Diger yandan salgina karsi mücadele için kurulan Madrid'deki Isabel Zendal Hastanesine giren AA ekibi, yogun bakim servisindeki Kovid-19 hastalarini görüntüleyip asilama sürecini takip etti.

Yetkililer, geçen yilla kiyaslandiginda yogun bakim ünitesi ve hastane yataklarindaki Kovid-19 hastasi doluluk oraninin oldukça düsük oldugunu ancak son dönemlerde az da olsa artis görüldügünü söyledi.

Ülkede mevcut durumda hastanelerin yogun bakim ünitelerine Kovid-19 hastasi doluluk orani yüzde 9 seviyesinde bulunuyor.

Üçüncü doz asisini olan Ispanyol vatandasi Pilar Martinez, "Gayet iyi geçti. Ben çok endiseli degilim. Salginin kontrol altinda tutulacagini düsünüyorum. Çok daha fazla kisi asi olacak ve asinin bizi koruyacagina inaniyorum. Asi olanlarda vaka artisi yok gibi gözüküyor. Ne kadar çok kisi asi olursa o kadar çok daha iyi durumda olacagiz." diye konustu.

Ispanya'da salginin baslangicindan bu yana 5 milyon 121 bin 100 kiside Kovid-19 tespit edilirken virüs nedeniyle 87 bin 931 kisi hayatini kaybetti.

Kaynak: AA