Nijerya, Yakit Sübvansiyonlarinin Yerine Yilda 5,8 Milyar Dolar Dagitmayi Planliyor

Nijerya hükümeti, yakit indirimlerini ikame etmek amaciyla yilda yoksullara 5,8 milyar dolar dagitmayi planlandigini bildirdi.

Maliye, Bütçe ve Ulusal Planlama Bakani Zainab Ahmed, yaptigi açiklamada, hükümetin yakit sübvansiyonunu kaldiracagini ve onun yerine yoksullara aylik 12 dolar (5 bin naira) ulasim hibesi koyacagini belirtti.

Ahmed, ülkedeki yakit sübvansiyonlarinin sona erdiginde Temmuz ayindan itibaren 40 milyon kisiye verecegi paranin yilda 5,8 milyar dolara mal olacagini kaydetti.

Akaryakit sübvansiyonunun kaldirilmasindan sonra mevcut kaynaklarin yararlanici sayisini belirleyecegini söyleyen Ahmed, "Petrol sektöründeki sübvansiyon rejimi sürdürülemez ve ekonomik olarak samimiyetsiz." dedi.

Ahmed, yeni bir petrol yasasinin hükümetin piyasa güçlerinin benzin fiyatlarini belirlemesine izin vermeye zorladigini ifade etti.

Nijerya hükümeti, petrol ürünlerine sübvansiyon ödenmesi için yilda trilyonlarca naira harciyor. Hükümeti, petrol piyasanda belirlenen fiyatlar lehine tekrar tekrar sübvansiyon ödemesini kesmeye çalisti.

Kaynak: AA