Bakan Yanik Açiklamasi 'Siddet Magdurlari Hiçbir Sekilde Kendi Hallerine Terk Edilemez'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, "Siddete maruz kalan, hayati yasanmaz hale gelen veya hayatini kaybeden her insan bütün toplum için ciddi yaradir. Bu sebeple siddet magdurlari hiçbir sekilde kendi hallerine terk edilemez." dedi.

Yanik ve Içisleri Bakani Süleyman Soylu, 81 ilin valisinin katilimiyla Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezinde (GAMER) düzenlenen Kadina Yönelik Siddete Karsi Mücadele Koordinasyon Kurullari video konferans toplantisina katildi.

Bakan Yanik, burada yaptigi konusmada, aile içi siddetin ve kadina yönelik siddetin toplumun herkesi ilgilendirdigini, bu sebeple tüm kurumlarin birlikte çalismasi gerektigini belirterek, bu kapsamda, siddetle mücadele için 25 Kasim 2019'dan beri Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi koordinasyonunda Adalet Bakanligi, Içisleri Bakanligi, Milli Egitim Bakanligi, Saglik Bakanligi ve Diyanet Isleri Baskanligi ile bir plan çerçevesinde çalistiklarini söyledi.

Siddetin hiçbir zaman siddete maruz kalanlarin meselesi olarak düsünülemeyecegini, siddetin bir suç oldugunu belirten Yanik, "Siddete maruz kalan, hayati yasanmaz hale gelen veya hayatini kaybeden her insan bütün toplum için ciddi yaradir. Bu sebeple siddet magdurlari hiçbir sekilde kendi hallerine terk edilemez, terk ettigimiz zaman yönetilemeyen büyük bir probleme dönüsecegi tecrübeyle sabit." ifadesini kullandi.

Siddetin basladiginda süren ve ögrenilen bir durum olduguna dikkati çeken Yanik, "Siddetin özellikle çocuklar açisindan ögrenilme pratigini kesmemiz gerekiyor. O yüzden siddet uygulayanin aile, çevre gibi herhangi bir sekilde mesrulastirilmasi ya da normallestirilmesi söz konusu degil." ifadesini kullandi.

- "Magdura ulasmada ciddi sikintilar yasiyoruz"

Bakanligin kadina yönelik siddetle mücadeleye yönelik politikalarini da anlatan Yanik, programa katilan hakim ve savcilardan koruma tedbirleri kapsaminda elektronik kelepçe uygulamasi kararinin titizlikle uygulanmasini istedi.

Yanik, tedbir kararlari içinde failin egitim ve rehabilitasyon süreçlerine katilmasina yönelik saglik tedbiri karari alinmasi durumunda, kadina siddetle mücadelenin daha etkin hale gelecegini ifade etti.

Bakan Yanik, programa katilan valiler ve kaymakamlara yönelik de kadina yönelik siddetle mücadeleye iliskin de degerlendirmelerde bulundu.

Siddet Önleme ve Izleme Merkezleri hakkinda yönetmelik kapsaminda sunulan hizmetlerin etkin bir sekilde yürütülmesi ve uygulamadaki sorunlarin giderilmesini saglamak üzere vali veya görevlendirdigi vali yardimcisinin baskanliginda Kadina Yönelik Siddetle Mücadele Il Koordinasyon Izleme ve Degerlendirme Komisyonunun 81 ilde belirli araliklarla toplanmasi gerektigini vurgulayan Yanik, sunlari kaydetti:

"Toplantilarin raporlarinda yer alan bazi hususlarda, yeni tedbirlerin alinmasi gerektigi sonucu ortaya çikti. Birincisi siddetle mücadelede hizmet sunan tüm kurum ve kurulus personelin 6284 Sayili Kanun uygulamalariyla ilgili bilgi eksikligini giderecek egitim çalismalarinin saglanmasi gerekiyor. 6284 Sayili Kanun, 2012'den beri yürürlükte ama halen daha bilinmeyen veya yanlis bilinen taraflari oldugunu görüyoruz. Özellikle uygulamacilarin bu alandaki bilgi eksikliginin giderilmesi son derece önemli. Ikincisi 2020-2025 dönemini kapsayan Ulusal Eylem Plani kapsaminda il eylem planlarinin hazirlanmasi ve çalismalarinin takibinin yapilmasi bizim için çok büyük önem arz ediyor. Bunu da özellikle valilerimizden rica ediyorum. Hakkinda gizlilik karari bulunan siddet magduru kadin ve çocuklarin basta il saglik müdürlükleri, il nüfus ve vatandaslik müdürlükleri olmak üzere çesitli konularda gerçeklestirilen islemlerinde bazi aksakliklar yasandigini tespit ediyoruz. Sahadan gelen bu noktada talep ve sikayetler de var. Mülki idare amirlerimiz gerekli tedbirleri alabilecek donanima da bilgiye de sahipler. Illerde gizlilik karari alinan farkli konularda, farkli sorunlarla karsilastiklari tespit ediliyor. Valilikler tarafindan ilgili kurumlarla is birligi içerisinde söz konusu sorunlarin giderilmesine yönelik çalismalarimizin da yürütülecegini inaniyorum. Ayrica mahkeme ve emniyet tarafindan kurumlarimiza gönderilen formlarda siddet magduruna ait iletisim bilgilerinin bulunmamasi sebebiyle magdura ulasmada ciddi sikintilar yasiyoruz. Oysa ki bir an önce ulasmak, bir an önce erisiminin saglanmasi, hayat kurtarmak ve sonrasinda hak koruma sürecinin baslatilmasi açisindan da son derece önemli."

Kadina Yönelik Siddetle Mücadele Koordinasyon Planinin uygulama süresinin doldugunu, hedeflenen 75 faaliyetinin çogunu tamamladiklarini söyleyen Yanik, bundan sonra da konuya yönelik özverili çalismaya topyekun bir sekilde sürdüreceklerini ifade etti.

Kaynak: AA