Italya'da Kercher Cinayetinde Hüküm Giyen Tek Kisi Cezasini Tamamlayarak Serbest Birakildi

Italya'da 2007 yilinda Perugia kentinde Ingiliz ögrenci Meredith Kercher’in öldürülmesi hadisesinde hüküm giyen tek kisi olan Fildisi Sahilli Rudy Guede, hizli yargilama sonucu aldigi 16 yillik hapis cezasini, bazi indirimler sonunda bugün tamamlayarak serbest kaldi.

Ülkede 2007 yilinda islenen ve uluslararasi basinin da genis ilgi gösterdigi "Kercher Cinayeti"nde önemli bir gelisme yasandi.

Italyan ANSA ajansinin haberine göre, cinayete iliskin davada, 21 yasindaki Kercher'i öldürdükleri iddiasiyla yargilanan 3 kisiden biri ve tek hüküm giyen isim olan Guede, Viterbo Gözetim Mahkemesi'nin 4 Ocak 2022 yerine bugün için verdigi erken tahliye karari neticesinde cezasini tamamlayarak serbest birakildi.

Guede'nin avukatlari, müvekkillerinin artik "unutulmak istedigini" belirtti.

Rudy Guede, son bir yildir cezasinin kalan bölümünü çekmek üzere sosyal hizmete gönderilmisti.

Diger yandan, erken tahliye karariyla cezasini tamamlayan Guede'nin serbest kalmasini ANSA'ya degerlendiren Kercher ailesinin avukati Francesco Maresca, olayin trajikligi göz önüne alindiginda, Guede'nin hapiste geçirdigi sürenin çok az oldugunu belirtti.

Olayin ardindan ilk yillarda Guede ile beraber yargilanan ve daha sonra o dönemki kiz arkadasi Amanda Knox ile beraat eden Raffaele Sollecito ise yaptigi açiklamada, Guede'yi suçlamaya devam etti ve "Amanda ve ben, onun yalanlari nedeniyle yapmadigimiz bir seyden ötürü ceza alma riskiyle karsi karsiya kaldik." ifadesini kullandi.

- Meredith Kercher Cinayeti

Erasmus degisim programiyla Italya'nin Perugia kentine gelen Ingiliz Meredith Kercher, 2 Kasim 2007'de kaldigi evde bogazi kesilmis ve 43 yerinden biçaklanmis halde bulunmustu. Kamuoyunda "Meredith Olayi" ve "Kercher Cinayeti" olarak bilinen olayda, Ingiliz kizin vahsice öldürülmesinin ardindan 4 süpheli öne çikmisti. Bu dört süpheliden; Kercher'in ev arkadasi Amanda Knox ve onun o dönemki Italyan erkek arkadasi Raffaele Sollecito'ya, maktulü toplu sekse zorlamak ve ölümüne sebep olmak suçlamalari yöneltilmisti.

Dava boyunca tutuklu yargilanan Knox, 2009'da 26 yil, Sollecito ise 25 yil hapis cezasina çarptirilmis ancak her ikisi de 4 yil cezaevinde kaldiktan sonra Ekim 2011'de temyiz mahkemesinin karari bozmasiyla tahliye edilmisti. Maktulün ailesinin bu karara itirazi sonucu dava Yargitay'a gitmisti. Mart 2015'te görülen temyiz davasinda Sollecito ve Knox için kesin beraat karari verilmisti.

Olay gecesi evde oldugu ve Kercher'e tecavüz ettigi otopside anlasilan Rudy Guede ise olaydan sonra kaçtigi Almanya'da yakalanip, Italya'ya iade edilmisti. Irza geçme ve cinayet suçlamalari karsisinda, hizli yargilanma yolunu seçen Guede, cinayet suçlamasini reddetse de önce 29 yil hapis cezasi almis ardindan bu cezasi 2009'da 16 yila indirilmisti. Guede, Kercher cinayetinde su ana kadar hapis yatan tek isim oldu.

Olayda adi geçen süphelilerden ve Amanda Knox tarafindan suçlanan Sollecito'nun çalistigi barin sahibi Patrick Lumumba ise Knox'un iftira attiginin anlasilmasindan kisa süre sonra saliverilmisti.

Kaynak: AA