Dag Köyünün Fedakar Ögretmeni Ögrencilerini Egitsel Oyunlarla Gelecege Hazirliyor

Bayburt'un Yoncali köyünde sinif ögretmenligi yapan Zahide Varli, tüm zorluklara ragmen ögrencilerini en iyi sekilde yetistirmek için çaba gösteriyor Zahide Varli: 'Ögrencilere dersleri oyunla anlatinca çok daha kalici oluyor, daha iyi ögreniyorlar. Beden egitimi derslerine de oyunlarimizi yansitiyoruz. Orada oynadigimiz oyunlarda mutlaka matematik, Türkçe ve fen bilimlerinin etkisi oluyor'

BESIR KELLECI - Bayburt'un dag köyündeki okulda görevli sinif ögretmeni Zahide Varli, ögrencilerini egitsel oyunlarla gelecege hazirliyor.

Merkeze 50 kilometre mesafedeki Yoncali köyü ilkokulunda 3 yil önce göreve baslayan Trabzonlu Zahide ögretmen, zorluklara ragmen ögrencilerini en iyi sekilde yetistirmek için çaba gösteriyor.

Tüm ihtiyaçlariyla yakindan ilgilendigi 13 ögrencisine anne sefkatiyle yaklasan Varli, derslerde "çikarma sepeti", "sek sek oynayarak çarpma", "kulaktan kulaga", "kelimeler yarisiyor" ve "ögrenciyi yakala soruyu çöz" adini verdigi egitsel oyunlara da agirlik vererek, anlatilanlari pekistirip ezberciligi ortadan kaldiriyor.

Çikarma sepeti oyununda, sepetteki kagitlardan seçen ögrenciler üzerinde yazan islemleri yaparken, "Alin yazimi oku" oyununda ise 1. sinif ögrencileri birbirlerinin alinlarina takili kagittaki cümleleri okumaya çalisiyor.

Zahide Varli, AA muhabirine, üniversite ögrenimi sirasinda köy okulunda meslege baslama hayali oldugunu ve bunun gerçeklestigini söyledi.

Köye ilk geldiginde merkezden çok uzak oldugu için zorlanacagini düsündügünü ancak köylülerin sicak yaklasimiyla kisa sürede alistigini anlatan Varli, söyle devam etti:

"Sabah kalkinca evimin sobasini yakiyorum. Buraya gelip zaman zaman burada sobayi yakiyoruz. Pandemiden önce çocuklarla bazen burada kahvaltimizi yapiyorduk. Kisin yogun kar dolayisiyla disarida pek bir sey yapamiyoruz ama bahar aylarinda doga yürüyüsleri, piknik yapiyoruz. Kisin daha çok okulun içerisinde sobanin basinda kitaplarla, masa basi oyunlarimiz var, bunlari yaparak vakit geçiriyoruz."

Varli, çetin kis sartlari nedeniyle genellikle okul içerisinde etkinlik yapmaya odaklandiklarini ve dersleri eglenceli kilarak ögrencileri merkezdeki akranlariyla esit hale getirmeye çalistigini aktardi.

- "Ögrencilerin ögrenmesini pekistirmis oluyoruz"

Birlestirilmis siniftaki 13 ögrencisiyle güzel seyler yapmak için çalistiklarini belirten Varli, "Özellikle ilkokul çocuklari için oyun egitimin bir parçasi olmak zorunda. Etkinliklerle, materyallerle gelistirdigimiz oyunlarla matematik, Türkçe dersinde ögrencilerin ögrenmesini pekistirmis oluyoruz." dedi.

Zahide Varli, derslerde siradan düz bir anlatimdan ziyade oyunlu anlatiminin daha etkili oldugunun altini çizerek, sunlari kaydetti:

"Ögrencilere dersleri oyunla anlatinca çok daha kalici oluyor, daha iyi ögreniyorlar. Beden egitimi derslerine de oyunlarimizi yansitiyoruz. Orada oynadigimiz oyunlarda mutlaka matematik, Türkçe ve fen bilimlerinin etkisi oluyor. Derslerdeki oyunlari beden egitimi ve serbest etkinliklerde gelistiriyoruz. Burada biraz imkanlar kisitli ama elimizden geldigince materyal gelistiriyoruz. Bazen beraber yapiyoruz. Kimi zaman ben hazirlayip sunuyorum onlara. Oyunlari kullanarak hem egleniyor hem ögreniyorlar."

Varli, uzun süre burada kalarak ögrencilerine güzel bir gelecek birakmak istedigini vurguladi.

4. sinif ögrencisi Ravza Küçük, oyun oynayarak ders islemenin hosuna gittigini belirterek, "Ögretmenimizle disarida oynuyoruz. Derslerimizde birlikte etkinlikler yapiyoruz. Eglenceli oluyor. Duvarlari süslüyoruz. Bayramlarda resimler yapiyoruz." diye konustu.

Miraç Koçak da okulda eglendiklerini ve dersleri severek takip ettigini dile getirdi.
Kaynak: AA