Elektrikte TRT Payini Kaldiran Düzenlemeyi De Içeren Kanun Teklifi TBMM Sanayi Ve Ticaret Komisyonunda Kabul Edildi (1)

Mesleklerinde en az 10 yil usta olarak çalisanlar, is pedagojisi kursu sinavina dogrudan katilabilecek Yalnizca bilgisayar programlarina iliskin olarak saglanan ve koruyucu programlari etkisiz kilmaya yönelik hazirlik hareketlerini yaptirima baglayan düzenleme, tüm eser, icra, fonogram, yapim ve yayinlari kapsayacak sekilde genisletiliyor Teknolojik önlemleri etkisiz kilmaya yönelik ürün ve araçlarin ticaretini veya tanitimini yapanlar, 6 aydan 2 yila kadar hapis cezasiyla cezalandirilacak.

AK Parti milletvekilleri tarafindan hazirlanan, elektrik enerjisi satisi üzerinden alinan TRT payinin kaldirilmasina iliskin düzenlemeyi de içeren Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda kabul edildi.

Teklife göre, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda öngörülen degisiklikle, yalnizca bilgisayar programlarina iliskin olarak saglanan ve koruyucu programlari etkisiz kilmaya yönelik hazirlik hareketlerini yaptirima baglayan düzenleme, tüm eser, icra, fonogram, yapim ve yayinlari kapsayacak sekilde genisletiliyor.

Bu düzenleme ile telif hakki sahipleri tarafindan izinsiz kullanimlari engellemek amaciyla öngörülen teknolojik önlemleri etkisiz kilmaya yönelik ürün ve araçlarin ticaretini veya tanitimini yapanlar, 6 aydan 2 yila kadar hapis cezasiyla cezalandirilacak.

Anayasa Mahkemesinin iptal karari gerekçesi de dikkate alinarak, orman içi sulardaki balik tesisleri kurulumunun yasal statüleri olusturuluyor.

Denizlerde balik, midye ve istiridye yetistiriciligi yapan tesislerin iskele, depo ve temiz su havuzu kurulumu için karada zaruri ihtiyaç alanlari karsilanacak.

Kooperatiflerin, kooperatif birliklerine; kooperatif birliklerinin de merkez birligine ortak olmadigi takdirde "kamu kaynaklarindan desteklenen kredilere kefalet saglayamayacagi ve kamu kaynakli tarimsal desteklemelere aracilik yapamayacagi" düzenlemesinin yürürlük tarihi, 1 Ocak 2024 olarak belirleniyor.

Ilgili kanunlarda yapilan degisiklikle, elektrik enerjisi satisi üzerinden alinan TRT payi kaldiriliyor.

Islevselligi kalmayan Elektrik Enerjisi Fonu Anlasmalari uyarinca taahhüt edilen yükümlülükleri karsilamak üzere getirilmis hükümler de yürürlükten kaldiriliyor.

- Mesleki egitim stajina devlet katkisi

Mesleki egitim merkezlerinde 12. sinifta olan ögrencilerin ücreti, asgari ücretin yüzde 50'sinden asagi olamayacak.

Mesleklerinde en az 10 yil usta olarak çalisanlar, is pedagojisi kursu sinavina dogrudan katilabilecek.

Mesleki egitim merkezi programi disindaki okul ve kurumlarda ögrenim gören ögrencilere ödenebilecek en az ücretin; yirmiden az personel çalistiran isletmeler için üçte ikisi, yirmi ve üzerinde personel çalistiran isletmeler için üçte biri; mesleki egitim merkezi programina devam eden ögrencilere ise ödenecek ücretin tamami devlet katkisi olarak ödenecek. Bu kapsamda yapilacak ödemeleri 10 egitim ve ögretim yilina kadar uzatmaya Cumhurbaskani yetkili olacak.

Kamu kurum ve kuruluslarina devlet katkisi ödenmeyecek.

- Ayari dogru olmayan ölçü aletleri

Ölçüler ve Ayar Kanunu'nda yapilan degisiklikle, ani muayenelerde veya ölçü aleti sahibi haricindeki kimselerin müracaati üzerine yapilan sikayet muayenelerinde ayari dogru olmayan ölçü aletlerini kullanan kisiye, ölçü aletinin türüne ve kullanildigi isin niteligine göre 270 liradan 2 bin 700 liraya kadar idari para cezasi verilecek.

Ayrica bu ölçü aletlerine el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilecek. Ancak ayarin dogru olmamasi durumu ölçü aleti sahibi aleyhine sonuç doguruyorsa bu kisilere idari para cezasi verilmeyecek ve ölçü aletlerine el konulmayacak.

Elektrik, su ve gaz sayaçlarinin binalarin ortak alaninda kullanildigi dikkate alindiginda "damgasi kopmus veya bozulmus ölçü aletini kullanma" fiili ile "ayari dogru olmayan ölçü aletini kullanma" fiili için dagitim sirketi ve abone konumundaki vatandasa dogrudan kusur atfedilemeyecek ve idari para cezasi uygulanmayacak; ancak ilgili kurumlarin kanun ve alt düzenlemeleri kapsaminda islem tesis edilebilecek.

Türkiye Denizcilik Isletmeleri ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yollari Isletmesi Genel Müdürlügüne ait bazi limanlarin isletme hakki verilmesi veya devri yöntemiyle gerçeklestirilen özellestirilmesi uygulamalari neticesinde imzalanan 49 yildan az süreli sözlesme süreleri, basvuru gerçeklestirilmesi ve sözlesmeden kaynaklanan tüm yükümlülüklerin yerine getirilmesi ile davalardan vazgeçilmesi halinde 49 yila kadar uzatilacak.

Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu bünyesinde "Enerji Dönüsüm Dairesi Baskanligi" kurulacak.

(Sürecek)

Kaynak: AA