Düzensiz Göçmenleri Kurtaran STK'nin Liman Çagrisi Italya Ve Malta'dan Karsilik Bulamadi

Alman sivil toplum kurulusu (STK) Sea Watch, "Sea Watch-4" gemisiyle kurtardigi 475 düzensiz göçmeni tahliye etmek için yaptigi güvenli liman talebine Italya'dan iki defa ret yaniti alirken, Malta bu çagriya yanit vermedi.

"Sea-Watch International" isimli resmi Twitter hesabindan yapilan paylasimda, "Malta ve Italya'ya bir liman tahsisi için birkaç kez talepte bulunduk. Malta yanit vermedi, Italya ise iki kez reddetti." ifadesi yer aldi.

Paylasimda, "Uluslararasi hukuk, denizde kurtarilan kisilerin güvenli bir yere getirilmesi gerektigini belirtiyor. Bu sadece Avrupa olabilir. Yetkilileri, tahliyeye izin vermeye çagiriyoruz." ifadeleri kullanildi.

Sea Watch-4 gemisi, son günlerde Akdeniz'de farkli kurtarma operasyonlari yaparak toplamda 482 kisiyi denizde zor durumdan kurtarmisti. Saglik durumu tehlike arz eden bebek, annesi ve diger 5 kisi, Italya Sahil Güvenlik ekiplerince Sea Watch-4’ten tahliye edilmis, gemide 475 kisi kalmisti.

- Akdeniz'deki düzensiz göç sorunu

Akdeniz'in Italya, Malta ve Libya arasinda kalan bölgesi, son yillarda Afrika'dan Avrupa'ya geçiste sik kullanilan düzensiz göç rotalarindan biri olarak öne çikiyor.

Sonbahar ve kis aylarinda deniz ve hava kosullarinin iyi seyrettigi günlerde söz konusu güzergahta göç hareketliligi yogunlasiyor.

Denizde yardim çagrisi yapan düzensiz göçmenleri, Avrupali devletler yerine Avrupa menseli STK'ler kurtariyor.

Akdeniz'i geçebilen ya da kurtarilan göçmenlerin Avrupa'da ilk ayak bastiklari yer, Italya'nin Kuzey Afrika'ya en yakin kara parçasi Lampedusa Adasi ya da Malta oluyor.

Kaynak: AA