BAE Ekonomi Bakani Mari'dan 'Türkiye Ile Ekonomik Iliskiler Güçleniyor' Vurgusu

Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) Ekonomi Bakani Abdullah bin Tuk el-Mari, ülkesi ile Türkiye arasinda güçlenmeye devam eden ekonomik iliskilerin, farkli alanlarda yeni ortakliklar kurma yönünde büyük firsatlar sundugunu belirtti.

BAE resmi ajansi WAM'in haberine göre Mari, Dubai'de düzenlenen Türkiye-Birlesik Arap Emirlikleri Karma Ekonomik Komisyonu toplantisinin ardindan Ticaret Bakani Mehmet Mus ile ikili bir görüsme gerçeklestirdi.

BAE ile Türkiye arasindaki ekonomik iliskilerin güçlenerek devam ettigini söyleyen Mari, bunun ticaret ve yatirim basta olmak üzere çesitli sektörlerdeki farkli alanlarda yeni ortakliklar olusturma yönünde büyük firsatlar sunduguna dikkati çekti.

Türkiye ile BAE'nin ekonomi, ticaret ve yatirimin hemen hemen tüm alanlarinda güçlü ortakliklarla birbirine bagli oldugunu aktaran Mari, "Bugün de iki ülke arasinda sürdürülebilir ekonomik ortaklikta yeni bir dönem baslatiyoruz." dedi.

Haberde ayrica, iki ülke arasindaki ticaret hacminin 2020'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginina ragmen 2019'a göre yüzde 21 artis gösterdigi, 2021'in ilk yarisinda da geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 100 arttigi kaydedildi.

- Iki ülke arasindaki ticaret hacmini artirma plani

WAM'in haberine göre, BAE Dis Ticaretten Sorumlu Devlet Bakani Sani ez-Zuyudi ve Bakan Mus'un katilimiyla gerçeklestirien Türkiye-BAE Karma Ekonomik Komisyonu toplantisinda, iki ülke arasinda petrol disindaki ticareti çesitlendirme ve ticaret hacmini artirmaya yönelik bir çalisma plani üzerinde mutabakat saglandi.

BAE Dis Ticaretten Sorumlu Devlet Bakani Zuyudi, iki ülkenin stratejik konumuna dikkati çekerek, Türk ürünlerinin Orta Dogu, Asya ve Afrika ülkelerine ulasmasi açisindan BAE'nin köprü görevi görebilecegi gibi BAE ürünlerinin de Avrupa ve bazi Asya ülkelerine ulasmasi yönünde Türkiye'nin önemli bir pazar olduguna isaret etti.

Zuyudi, ülkesindeki ekonomik gelismelere ve projelere dikkati çekerek, Türk firmalarina bu gelismelerden yararlanmalari çagrisinda bulundu.

Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan'in, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in davetine icabetle yarin Türkiye'ye resmi ziyarette bulunmasi bekleniyor.

Kaynak: AA