Ukrayna'da, Porosenko Destekçileri Baskanlik Binasini Basmaya Çalisti

Ukrayna’da eski devlet baskani Pedro Porosenko destekçileri, Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy’in istifasini isteyerek Baskanlik binasini basmaya çalisti.

Ukrayna'da, Porosenko Destekçileri Baskanlik Binasini Basmaya Çalisti
Ukrayna’da her yil 21 Kasim tarihinde yapilan "Onur ve Özgürlük Günü" kutlamalari sonrasi baskent Kiev’de tansiyon yükseldi. Halk arasinda "Euromeydan" olarak da adlandirilan kutlamalarda göstericiler, ellerinde Ukrayna ve AB bayraklari tasiyarak, sik sik Rusya aleyhinde sloganlar atti.

Çogu gösterici, aksam saatlerinde olaysiz sekilde dagilirken, eski Devlet Baskani Pedro Porosenko yanlilari ise Baskanlik Binasina yürüdü. Bir önceki seçimleri Zelenskiy’e karsi kaybeden Porosenko’nun yüzlerce destekçisi, Zelenskiy’in istifasini isteyerek, "Zelenskiy hapse" slogani atti.

Polis barikatini asarak Baskanlik Binasina girmeye çalisan Porosenko destekçileri, polis tarafindan geri püskürtüldü. Gerginligin devam ettigi baskent Kiev’de Baskanlik Binasina ek kuvvet gönderildigi ifade edildi.

Ukrayna’da, 2014 yilinda Rus yanlisi Viktor Yanukoviç’in devrilip bati yanlilarin zafer ilan etmesinden sonra her yil 21 Kasim tarihinde ülkede "Onur ve Özgürlük Günü" kutlamasi yapiliyor. Ülkedeki devrimden sonra Devlet baskani olan Porosenko’nun imzaladigi kararname ile Kiev’deki, Bagimsizlik Meydani’nda bati yanlisi binlerce kisi söz konusu kutlamalara katilmaya baslamisti.
Kaynak: İHA