Libya'nin Terhune Kenti Sakinlerinden Hafter Ve Seyfülislam'in Adayligina Tepki

Libya'nin baskenti Trablus'un güneyindeki Terhune kentinde yüzlerce kisi, ülkenin dogusundaki gayrimesru silahli güçlerin lideri Halife Hafter ile Libya'nin devrik lideri Muammer Kaddafi'nin oglu Seyfülislam Kaddafi'nin baskanlik seçiminde aday olmasina tepki gösterdi.

Hafter'e bagli milislerden 5 Haziran 2020'de kurtarilan ve yeni toplu mezarlarin ortaya çikarilmaya devam ettigi Terhune'de, Hafter ve Seyfülislam'in devlet baskanligi adayligini protesto için "Seçim Sürecini Düzeltme Ulusal Forumu" düzenlendi. Foruma, yetkililer ve belediye baskanlarinin yani sira çok sayida vatandas katildi.

Protestolarla geçen forumda, "Utanç verici bu yolla seçimlere hayir", "Seçimlerden önce anayasal altyapi olusturulsun", "Seyfülislam'in adayligina hayir" ve "Toplu mezarlar insanlik suçudur" yazili dövizler tasindi.

Zintan Belediye Baskani Mustafa el-Baruni, AA muhabirine yaptigi açiklamada, etkinligi felaketlerin yasandigi Terhune kentinde gerçeklestirdiklerini söyledi.

"Seçimler için tarafli ve dislayici kanunlar çikardilar, bunlari yalanla ve hile ile yaptilar. Bunu kabul etmiyoruz. Yillarca diktatörlükle yönetilen Libya'ya demokrasiyi getirenler 17 Subat devrimcileridir." diyen Baruni, fedakarlikla ve vatanperverlikle alakasi olmayan bazi kisilerin bir yerlere geldigini, sonra da Libya halkini kandirmaya çalistigini, bunu kabul etmediklerini belirtti.

Trablus Dernegi Baskani Abdulhafiz el-Belazi ise basta Hafter olmak üzere Terhune'de toplu mezarlar açilmasina sebep olan hiçbir savas suçlusunun devlet baskanligi adayligini istemediklerini dile getirdi.

Seçimleri desteklediklerini ancak bunun dogru bir zemin üzerinde olmasi gerektigini kaydeden Belazi, önce genel seçimler, sonra anayasa referandumu ardindan da baskanlik seçimlerinin yapilmasi gerektigini ifade etti.

Hafter milislerinin Terhune'yi kontrol altinda tuttugu dönemde kaçirilan oglunun cesedine halen ulasamayan baba Muhammed Ali Misbah el-Mukri ise "Tüm vatandaslarin hakkini garanti altina alan anayasal bir zemin olmadan seçime gidildigine ilk defa tanik oluyorum." diyerek seçim sürecine tepki gösterdi.

- Libya'da baskanlik seçimleri

Libya Yüksek Seçim Komisyonu, dün yaptigi yazili açiklamada, baskanlik seçimi için basvuran aday sayisinin 23'e ulastigini bildirmisti.

24 Aralik'ta düzenlenecek seçimler için Hafter ile Seyfülislam Kaddafi'nin yani sira eski Içisleri Bakani Fethi Basaga adaylik basvurusunda bulunmus, Tobruk Temsilciler Meclisi Baskani Akile Salih de aday olacagini açiklamisti.

Libya Basbakani Abdulhamid Dibeybe'nin ilerleyen günlerde adayligini açiklamasinin beklendigi seçim için basvuru süresi 22 Kasim'da sona erecek.

Kaynak: AA