KKTC Cumhurbaskani Tatar Açiklamasi 'Türkiye'nin Garantörlügünden Vazgeçmemiz Mümkün Degildir'

'Bugün kendi vatanimizda, kendi devletimizin çatisi altinda özgür ve egemen olarak yasiyorsak bunu ana vatan Türkiye'nin garantörlügüne borçluyuz'.

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, Kibris Türk halkinin, Türkiye'nin garantörlügünden vazgeçmesinin mümkün olmadigini ifade etti.

Tatar, yaptigi yazili açiklamada, "Türkiye hiçbir zaman garantilerin kaldirilmasini istemedi" diyen ve Türkiye'yi uzlasmazlikla suçlayan Güney Kibris Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis'in iddialarini yanitladi.

Ersin Tatar, Kibris Cumhuriyeti'nin kurulusunu Enosis'e siçrama tahtasi olarak niteleyen Rum-Yunan ikilisinin, 1960 Garanti Antlasmasi'ni degistirmek ve Enosis'e karsi tehdit olarak gördügü Türkiye'nin garantörlügünü kaldirabilmek için Cumhuriyet'in ilk günlerinden itibaren bu yönde girisimlerde bulundugunu belirtti.

Bu girisimlerin gündeme gelmesiyle ana vatan Türkiye ile Kibris Türk halkinin, buna karsi çiktigini vurgulayan Tatar, o dönemde Türkiye'nin garantörlügünün kaldirilamayacaginin vurgulandigini animsatti.

Tatar, "O günden bu güne dek Rum tarafi, Türkiye'nin garantörlügünün kaldirilmasi ve Türk askerinin Kibris'tan uzaklastirilmasini talep etmektedir. Bu, gerçeklesmesi mümkün olmayan bir hayaldir. Ana vatan Türkiye ile Kibris Türk halkinin tamami buna karsidir. Bunun son örnegini de Crans Montana'da (2017) gördük. Crans Montana'da 'sifir asker, sifir garanti' diyen Rum Yönetimi Baskani Anastasiadis'e gereken yanit verilmistir." görüsünü paylasti.

Gerçekleri ve yasananlari çarpitmaya çalisan Anastasiadis'in, "Türkiye, garantilerin hiçbir zaman kaldirilmasini istemedi" diyerek, Rum tarafinin uzlasmazligini gizlemeye, çözümsüzlügün sorumlulugunu da Türkiye ile Kibris Türk tarafina yüklemeye çalistigina isaret eden Tatar, bunun da bosuna bir gayret oldugunu vurguladi.

Cumhurbaskani Tatar, açiklamasinda su degerlendirmelerde bulundu:

"Ana vatan Türkiye, uluslararasi antlasmalardan kaynaklanan garantörlük hakkindan vazgeçmeyecegini 1960'dan bu yana pek çok kez açiklarken, bu yeni bir olaymis gibi göstermeye çalismak da bosuna bir gayrettir. Kibris Türk halkinin da Türkiye'nin garantörlügünden vazgeçmesi mümkün degildir.

Yunan Cuntasi ile EOKA'cilarin gerçeklestirdigi 15 Temmuz 1974 darbesine karsi, ana vatan Türkiye 20 Temmuz 1974 Baris Harekati'ni gerçeklestirmeseydi, bugün Kibris'ta tek bir Türk bile kalmayacak ve Kibris, bir Helen Adasi olacakti. Bugün kendi vatanimizda, kendi devletimizin çatisi altinda özgür ve egemen olarak yasiyorsak bunu ana vatan Türkiye'nin garantörlügüne borçluyuz."

Anastasiadis'in Türkiye'ye yönelik gerçek disi suçlamalarda bulunarak, "Türkiye'nin 1956'ten beri Kibris'ta uzlasmazligi körükledigini" de iddia ettigini dile getiren Tatar, bunun da tamamen gerçek disi bir iddia olduguna dikkati çekti.

Tatar, Anastasiadis'e, Enosis hedefli olarak 1955'te EOKA terör örgütünü kimlerin kurdugunu, 1962'de Kibris Türk halkini imha plani olan Akritas Plani'ni kimlerin hazirladigini, Kanli Noel saldirilarini ve Kibris Cumhuriyeti'nin silah zoruyla bir Rum devletine dönüstürüldügünü hatirlatmakta büyük yarar oldugunun altini çizdi.

- "Kibris Türk halki, Türkiye'nin garantörlügünün kaldirilmasina karsi"

Rum lider Anastasiadis'in, "kimse Rum tarafina suç yüklemesin, kimin suçlu oldugunu görmek için tarihsel sürece bakalim" ifadesini kullanarak, yine Kibris'ta yasanan gerçekleri çarpitmaya çalistigina dikkati çeken Tatar, tarihsel sürece bakildiginda Kibris Türk halkinin, esit kurucu ortagi oldugu Kibris Cumhuriyeti'nden silah zoruyla dislandigini ve katliamlara maruz kaldigini hatirlatti.

KKTC Cumhurbaskani Tatar, sunlari kaydetti:

"Iste bu nedenlerle Kibris Türk halkinin tamami, Türkiye'nin garantörlügünün kaldirilmasina, Türk askerinin Kibris'tan uzaklastirilmasina ve 1974 öncesine dönülmesine karsidir. Rum-Yunan ikilisi, bunu böyle bilmeli ve bos hayaller pesinde kosmaktan vazgeçmelidir.

Rum Yönetimi Baskani Anastasiadis'e tavsiyem; diyalog çagrilarimiza, Kibris'ta adil, kalici, sürdürülebilir bir anlasmayi ve 1974'te saglanan barisin sürmesini içeren, Kibris'in ve bölgenin yararina olan egemen esit iki ayri devletin varligina dayali çözüm önerimize olumlu yanasmasi ve suçlu görmek istiyorsa aynaya bakmasidir."
Kaynak: AA