TIM Baskani Gülle Açiklamasi 'Bu Yil 200 Milyar Dolar Hedefimizi Yakaladik'

'2023'de 250 milyar dolarlik bir ihracat hedefi var. Bunu 2022 yilinda yakalayacagimiza çok eminim ve biliyorum'

Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Baskani Ismail Gülle, ekim ayi dis satiminin Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylik ihracat rakami oldugunu belirterek, "Bu yil 200 milyar dolar hedefimizi yakaladik." dedi.

Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri Ihracatçilari Birligi (ATHIB) tarafindan bu yil 10'uncusu düzenlenen ATHIB Dokuma Kumas ve Tasarim Yarismasi'nin ödül töreni, Adana Müzesi'nde gerçeklestirildi.

Gülle, törende, yarismanin yeni ve genç tasarimcilarin önünü ve ufkunu açma yönünden çok olumlu bir etkinlik oldugunu söyledi.

Türkiye'nin ihracatta her ay önemli basarilara imza attigini dile getiren Gülle, söyle konustu:

"Geçen ay ihracat rakamimiz, Cumhuriyet tarihimizin en yüksek aylik ihracat rakami oldu, 7,8 milyar dolar. Bu yil 200 milyar dolar rakamini yakaladik. Cumhuriyetimizin ilk ihracati 50,8 milyon dolardi. Bereketli topraklar üzerinde yapilan ve su an içinde bulundugumuz Türkiye'nin ilk mensucat fabrikasi gibi yapilar, üzerinden nesiller geçse de bize ilham kaynagi olmaya ve ne kadar köklü bir geçmise sahip oldugumuzu göstermeye devam ediyor."

1973 yilina kadar 1 milyar dolar olan ihracatin 1987'de 10 milyar dolara çiktigini, 200 milyar dolar rakamini ise 2021 yilinda yakalamayi basardiklarini aktaran Gülle, sunlari söyledi:

"Allah'a sükür ki ecdadimizi utandirmadik. Bize biraktiklarinin üzerine kurduk. Cumhuriyetimiz kuran Atatürk, Izmir Iktisat Kongresi'nde 'Bagimsizligi, ekonomik bagimsizlikla desteklemedigimiz sürece tam bagimsiz olamayiz' demisti. Bunun anlami aldigindan fazlasini satman gerek. Borçlu olmaman gerek. Ekim ayi ihracatinin ithalati karsilama orani yüzde 93 oldu. Dis ticaret fazlasi veren bir ülke olma yolunda önemli mesafeler kat ettik. 2020 yilini bizden götürdükleri, 2021 yilini da bize kazandirdiklari nedeniyle unutmayacagiz. Bunu yapan arkadaslarimiz ihracatçilardir. Bütün bu mutlulugu bize yasatan, dünyanin en kötü döneminde bile bizlere her ay mutlu ve güzel haberler veren de onlar. Bana, Cumhuriyet tarihimizin aylik rekorlarini açiklama mutlulugu verdiler. Hepsine tesekkür ediyorum."

Türkiye'nin 2023 hedeflerine emin adimlarla ilerledigini de belirten Gülle, "2023'de 250 milyar dolarlik bir ihracat hedef var. Bunu 2022 yilinda yakalayacagimiza çok eminim ve biliyorum." ifadesini kullandi.

Konusmalarin ardindan yarismada finale kalan 10 tasarim ögrencisinin tasarimlari, podyumda mankenler üzerinde tanitildi.

Yarismada birinciligi Sema Ari kazanirken, Demet Yavuzyigit ikinci, Ipek Çakir ise üçüncü oldu. Dereceye girenlere plaket ve para ödülü verildi.

Törene Adana Valisi Süleyman Elban, Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar ile çok sayida davetli katildi.

Kaynak: AA