Fransa Balikçilik Sorunu Yasadigi Ingiltere'ye Karsi Misillemede Bulunmayi Erteledi

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Fransiz balikçilarinin Ingiliz kara sularinda avlanmasi için lisans vermeyen Ingiltere’ye yönelik uygulamayi planladigi misilleme önlemlerinin bugün hayata geçirilmeyecegini açikladi.

Macron, Iskoçya'nin Glasgow kentinde gerçeklestirilen 26. Birlesmis Milletler (BM) Iklim Degisikligi Konferansi'nda (COP26) basin mensuplarina Ingiltere ile yasanan balikçilik krizine iliskin açiklamalarda bulundu.

Fransa, Ingiltere ve Avrupa Birligi (AB) Komisyonu arasindaki görüsmelerin bugün devam edecegini ifade eden Macron, "Günün sonunda bazi seylerin degisip degismedigine bakacagiz. Gelecek saatler önemlidir." ifadesini kullandi.

Macron, Ingilizlerin yeni tekliflerde bulunacagini anladigini aktardi.

Fransizlarin önerisini ciddiye almasi konusunda Ingiltere Basbakani Boris Johson'a güvendigini ifade eden Macron, "10 aydir çok yavas ilerliyor. Bu yeni metot bir sonuca varirsa bir sans vermek istiyorum." dedi.

Macron, Ingiltere'ye yönelik uygulamayi planladigi misilleme önlemlerinin görüsmeler devam ederken bu gece yarisinin hayata geçirilmeyecegini belirterek, "Müzakere devam ederken yaptirimlar uygulamayacagiz." ifadesini kullandi.

Johnson ve Macron, 31 Ekim'de Italya'nin baskenti Roma'da düzenlenen G20 Zirvesi kapsaminda balikçi sorununa iliskin ilk kez yüz yüze görüsme gerçeklestirdi ancak herhangi bir çözüme varilamamisti.

G20 Zirvesinin ardindan basin toplantisi düzenleyen Macron, "Top artik onlarda. Ingilizler açik sekilde harekete geçmezse 2 Kasim itibariyla planlanan misilleme önlemleri hayata geçirilecek." demisti.

Ingiltere Disisleri Bakani Liz Truss da yaptigi açiklamada, devam eden balikçilik sorunuyla ilgili tehditlerini geri çekmesi için Fransa'ya 48 saat süre tanimis, aksi takdirde bu ülkeye karsi "yasal islem" baslatacagi uyarisinda bulunmustu.

- Balikçilik sorunu

AB ve Ingiltere arasinda 2021'deki balikçilik kotalarinin belirlenmesine yönelik müzakerelerde uzlasi saglanabildi ancak özellikle Fransiz balikçilar, belirlenen bölgelerde faaliyet gösteremedi.

Ingiltere'ye bagli Jersey Adasi yönetimi, kendi kara sularinda avlanmaya devam etmek isteyen Fransiz balikçi teknelerinden, geçmisteki faaliyetlerine dair kanit sunmalarini istemisti. Bu durum, Ingiltere ve Fransa arasinda gerilime neden olmustu.

Fransa, Jersey'in elektrigini kesme tehdidinde bulunmus, Fransiz balikçilar da Ada'daki limani ablukaya almisti.

Ingiliz hükûmeti, Jersey Adasi'na önlem olarak iki donanma gemisi göndermis, Fransa da bunun ardindan misilleme olarak bölgeye iki donanma gemisi gönderme karari almisti.

Fransiz balikçilarin ablukasinin bitmesi üzerine, donanma gemileri karsilikli geri çagrilmisti. Fransa, balikçilik konusunda AB'nin, Birlesik Krallik'a karsi daha kati davranmasini talep ediyor.

Mans Adalari'ndan olan Jersey'nin elektriginin yüzde 95'i yaklasik 14 mil uzakliktaki Fransa tarafindan saglaniyor. Kendine has bir yönetimi olan ve Kraliçe'nin bir temsilcisi bulunan Ada, uluslararasi arenada Ingiltere tarafindan temsil ediliyor.

Kaynak: AA