Fransa, Balikçilik Krizi Konusunda Ingiltere'ye Yönelik Yaptirimlari Erteledi

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Ingiltere-Fransa arasindaki balikçilik krizi nedeniyle uygulayacaklari yaptirimlari 1 gün daha erteleme karari aldiklarini açikladi.

Fransa-Ingiltere arasindaki balikçilik krizinde geri adim atildi. Fransa, Brexit sonrasi Ingiltere’nin Fransiz balikçilara çok az ruhsat vermesi nedeniyle 2 Kasim’dan itibaren Ingiliz balikçi gemilerinin Fransiz limanlarina yüklerini bosaltmasini yasaklama ve kamyonlar üzerindeki gümrük kontrollerinin artirilmasi gibi yaptirimlarin uygulanmasini 1 gün erteleme karari aldi.

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron yaptigi açiklamada, her iki tarafin müzakerecilerinin Brexit sonrasi balikçilik haklari konusundaki anlasmazliklari ortadan kaldirmak için yeni teklifler üzerinde çalisabilmeleri için Ingiltere’ye yönelik planlanan ticari yaptirimlarin 1 gün erteledigini aktardi.

Iskoçya’nin Glasgow kentinde düzenlenen Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Konferansi’na (COP26) katilan Macron, "Bu ögleden sonra Basbakan Johnson’a yaptigim bir teklif temelinde tartismalar yeniden basladi.

Görüsmelerin devam etmesi gerekiyor" ifadelerini kullanarak, "Anladigim kadariyla Ingilizler yarin baska tekliflerle bize geri dönecekler. Tüm bunlar üzerinde çalisilacak. Günün sonunda yarin nerede oldugumuzu görecegiz, islerin gerçekten degisip degismedigini görecegiz" dedi.

Macron ayrica, "Dilegim, tüm bu konularda bir çikis yolu bulabilmemiz" ifadelerini kullandi.

Ingiltere, söz konusu krizin 48 saat içinde çözülmesi gerektigini belirtmisti

Bugün erken saatlerde Ingiltere Disisleri Bakani Liz Truss, Ingiltere’nin Fransa’ya yaptirim tehdidinden vazgeçmesi veya 48 saat içince Brexit ticaret anlasmasi kapsaminda yasal islemle karsi karsiya kalacagini ifade etmisti. Truss, "Fransizlar, Mans Adalari ve balikçilik endüstrimiz de dahil olmak üzere tamamen mantiksiz tehditlerde bulundular ve bu tehditleri geri çekmeleri gerekiyor, aksi takdirde harekete geçmek için AB ile olan ticaret anlasmamizin mekanizmalarini kullanacagiz" ifadelerini kullanarak, "Bu sorunun önümüzdeki 48 saat içinde çözülmesi gerekiyor" dedi.

"Top Ingiliz sahasinda"

Macron dün Italya’nin baskenti Roma’da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi sonrasinda düzenledigi basin toplantisinda, "Gerginlik istemiyorum, 10 aydir çalisiyoruz. Bazi balikçilara ruhsat verildi ve bunu memnuniyetle karsiliyorum ama daha birçok ruhsat hala anlasilmayan nedenlerle verilmedi. Bazi ruhsatlarda hala sabitlenmemis metodolojiler var. Fransiz hükümeti ve Avrupa Birligi, ’Bu yaklasima bagli kalirsaniz, misilleme önlemleri alinacaktir’ demeye baslamak için her türlü hakka sahiptir" ifadelerini kullanmisti. Dileginin misilleme yoluna gitmemek oldugunu ve anlasmaya varilmasinin oldugunu altini çizen Macron, Ingiltere’ye bir yöntem önerisinde bulundugunu açiklamis, "Basbakan Johnson ile anlastigimiz sey budur bir yöntem önerisinde bulunacagiz ve kisa vadede anlasmak için adimlar atacagiz. Basbakanlik ekiplerine bu yöntemi hakkinda belgeler verdik. Britanyalilar bariz bir adim atmazlarsa 2 Kasim’dan itibaren planlanan yaptirimlar uygulanacak. Su an top Ingiliz sahasinda" demisti.
Kaynak: İHA