BM Iklim Zirvesinde 100'Den Fazla Lider 2030'A Kadar Orman Kaybini Durdurmayi Taahhüt Etti

Iklim degisikligiyle mücadele kapsaminda 100'ün üzerinde lider 2030'a kadar orman kaybini durdurmayi, bu alanda 12 milyar dolar kamu ve 7,2 milyar dolar özel sektör finansmani saglamayi taahhüt etti.

Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Çerçeve Sözlesmesi (BMIDÇS) 26. Taraflar Konferansi'nda (COP26) 100'den fazla lider "Ormanlar ve Arazi Kullanimina Iliskin Liderler Bildirgesi"ni imzaladi.

Liderler, bildirge kapsaminda 2030'a kadar orman kaybini ve arazi bozulmasini durdurmayi ve bu durumu tersine çevirmeyi taahhüt etti. Liderler ayrica bu hedefe yönelik 12 milyar dolar kamu ve 7,2 milyar dolar özel sektör finansmani aktarmayi vaat etti.

Bildirgede, ormanlari ve diger karasal ekosistemleri korumak ve restorasyonlarini hizlandirma, sürdürülebilir kalkinmayi tesvik eden ve ulusal ticaret politikalarini hayata geçirme, kirsal geçim kaynaklarinin gelistirilerek dayanikliligin artirilmasi, sürdürülebilir tarim ve gida güvenligini tesvik edecek politikalarin tasarlanmasi, yerel topluluklar için destek saglanmasi ve finansmanin uluslararasi hedeflerle uyumlu hale getirilmesinin kolaylastirilmasi için taahhütte bulunuldu.

Dogal Hayati Koruma Vakfi (WWF) Küresel Orman Uygulamalari Lideri France Price, bildirgeye iliskin açiklamasinda, ormansizlasmanin durdurulmasina yönelik verilen taahhütlerin acilen uygulanmasi gerektigine isaret ederek, "Ormanlar, insan, ekonomik ve sosyal refah için kritik öneme sahip ekosistem hizmetleri sagliyor ancak ormanlarda endise verici boyutlardaki kayip devam ediyor." ifadesini kullandi.

Hükûmetlerin katilimi, hesap verebilirligi ve seffafligi artirarak arazi ve orman yönetimini iyilestirme çabalarini hizlandirmasi gerektigini kaydeden Price, "Hükûmetleri, bugün açiklanan orman ve arazi kullanimi taahhütlerini iddiali, zamana bagli hedefler ve bu hedeflerin izlenmesi ve dogrulanmasi için ortak bir seffaf çerçeveyle tamamlamaya çagiriyoruz. Kaybedecek zamanimiz yok. Uygulama, doga açisindan olumlu bir gelecegi güvence altina alacak sonuçlar elde etmenin anahtari." degerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA