Fas'ta Eski Israil Ulusal Güvenlik Danismani Shabbat Hakkinda 'Savas Suçu' Davasi Açildi

Fas asilli Meir BenShabbat, Gazze'de aralarinda Fasli 4 kiz çocugunun da bulundugu çocuklarin hayatina mâl olan bir savas suçuna dahil olmakla itham ediliyor.

Fas'ta, Israil'in eski Ulusal Güvenlik Danismani Fas asilli Meir Ben-Shabbat hakkinda "Gazze Seridi'ne düzenlenen son saldirilarda çocuklarin hayatina mâl olan savas suçu ve insanliga karsi suç isledigi" gerekçesiyle dava açildi.

Fasli 4 avukat, Ben-Shabbat aleyhindeki dava dilekçesini mahkemeye sunduktan sonra ortak bir açiklama yapti.

Açiklamada, Ben-Shabbat'in Israil'in mayis ayinda Gazze'ye düzenledigi saldirilarda aralarinda Fasli 4 kiz çocugunun da bulundugu çocuklarin hayatina mâl olan bir savas suçuna ve insanliga karsi suça dahil oldugu belirtildi.

Ben-Shabbat'in ayrica eski Israil Basbakani Binyamin Netanyahu ve Genelkurmay Baskani Aviv Kochavi ile beraber operasyon odasinda ve bu suçlarin arkasinda yer aldigi kaydedildi.

Avukatlardan Halid es-Sufyani, söz konusu davanin, Filistinlilere yönelik saldirganligin bir neticesi olarak insanliga karsi suç isleyenlerin takibiyle ilgili oldugunu söyledi.

- Davacilar arasinda Gazze'de kizlarini kaybeden Fasli bir aile de var

Sufyani, davacilar arasinda, Israil'in Gazze'ye yönelik saldirilarinda hayatini kaybeden 13 yasindaki Fasli bir kiz çocugunun ailesinin de bulundugunu aktardi.

Avukat Sufyani, dava dilekçesine, sosyal medyada yer alan resimler ve videolar ile bazi delillerin de eklendigini belirtti.

Israil'in 2006'dan bu yana kara, hava ve denizden abluka altinda tuttugu yaklasik 2 milyon nüfusa sahip Gazze'de, farkli uyruklardan kisiler de bulunuyor.

Israil'in mayis ayinda Gazze Seridi'ne düzenledigi 11 gün süren saldirilarinda 65'i çocuk, 39'u kadin olmak üzere 232 kisi hayatini kaybetmis, en az 75 bin kisi yerinden edilmis, 1800 konut da tamamen yikilmisti.

– Fas-Israil iliskilerinde normallesme

Rabat ile Tel Aviv arasindaki düsük düzeyli iliskiler, 1993'te Filistin Kurtulus Örgütü ile Israil arasinda imzalanan Oslo Anlasmasi'nin ardindan baslamis ancak 2. Intifada'nin patlak vermesi sonrasinda 2002 yilinda Fas bu iliskileri durdurmustu.

Fas Krali 6. Muhammed, 10 Aralik 2020'de Israil ile iliskilerin "en yakin zamanda" kurulacagini açiklamisti. Ayni gün dönemin ABD Baskani Donald Trump da Fas ve Israil'in tam diplomatik iliski kurulmasina yönelik anlasmaya vardigini ve Bati Sahra'da Fas'in hakimiyetini tanidiklarina dair bir bildirge imzaladigini duyurmustu.

Fas ile Israil, 22 Aralik 2020'de diplomatik iliskilerin normallestirilmesi kapsaminda 4 anlasma imzalamisti. Eski Israil Ulusal Güvenlik Danismani Ben-Shabbat'in da anlasmayi imzalayanlar arasinda oldugu belirtiliyor.
Kaynak: AA