Israil Saldirilarinda 3 Kizini Kaybeden Filistinli Doktorun Hukuk Mücadelesi Sürüyor

Filistinli doktor Izzeddin Ebu Ays: 'Kimsenin benim yasadiklarimi yasamasini istemiyorum. Çocuklarim kurban edildi ama ben onlari hayatta tutacagim. Bir daha öldürülmelerini kabul etmeyecegim. Hakimler adaletin geregini yapmali'

Israil'in 2009'da Gazze Seridi'ne düzenledigi saldirilar sirasinda 3 kizini kaybeden Filistinli doktor Izzeddin Ebu Ays'in Tel Aviv yönetimine karsi açtigi davanin durusmasi Israil Yüksek Mahkemesinde görüldü.

Mahkeme heyetinin, dava dosyasini inceledigi ancak kararin açiklanmadigi belirtildi.

Filistinli doktor Ebu Ays, Israil tanklarinin 16 Ocak 2009'da Gazze'deki Cebaliye Mülteci Kampi'nda bulunan evlerine açtigi ates sonucu Beysan (21), Meyar (15) ve Ayet (13) adindaki 3 kizinin ölümü nedeniyle "Israil'in suçunu itiraf etmesini, resmi olarak özür dilemesini ve tazminat ödemesini" talep ediyor.

Dava ilk olarak 14 Mart 2017'de ülkenin güneyindeki Beer Seva (Biru's-Seba) kentinde bulunan Merkez Mahkemesinde görülmüs ancak mahkeme tarafindan reddedilmisti. Bunun üzerine Ebu Ays, Israil Yüksek Mahkemesine basvurmus ancak bu sefer de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle dava ertelenmisti.

- "Kimsenin benim yasadiklarimi yasamasini istemiyorum"

Bugün Israil Yüksek Mahkemesinde görülen durusmaya katilan Ebu Ays, gazetecilere yaptigi açiklamada, "Kimsenin benim yasadiklarimi yasamasini istemiyorum." dedi.

Kizlarinin odasinin fotografini gösteren Ebu Ays, "Burasi evimin çocuk odasi. Savas sirasinda kizim elektrik olmadigi için mumla ders çalisiyordu. Bu, iddialara karsi cevaptir." ifadelerini kullandi.

Ebu Ays, kizlarinin iyi bir insan olmak üzere egitim aldigini dile getirerek, "Bir hedefleri vardi. Amaçlari basarili olmak, ögrenmek ve insani bir görev üstlenmekti." seklinde konustu.

Çocuklarinin hakkini aramaya ve onlarin hatirasina sahip çikmaya çalistigini vurgulayan Ebu Ays, "Çocuklarim kurban edildi ama ben onlari hayatta tutacagim. Bir daha öldürülmelerini kabul etmeyecegim. Hakimler adaletin geregini yapmali." diye konustu.

- Israil'in Dökme Kursun Operasyonu

Israil, Gazze Seridi'ne 27 Aralik 2008'de baslattigi ve 18 Ocak 2009'da sonlanan saldirilarina "Dökme Kursun Operasyonu" ismini vermis, Izzeddin el-Kassam Tugaylari ise bu operasyonu hakla batilin mücadelesi olarak gördügü için "Furkan Savasi" olarak adlandirmisti.

Israil'in, saldirilarda uluslararasi toplumun da tepkisini çeken fosfor bombasi ve seyreltilmis uranyum gibi konvansiyonel olmayan silahlar kullandigi hayatini kaybedenler üzerinde yapilan incelemeler sonucu bazi Avrupa merkezli kurumlar tarafindan belgelenmisti.

Yine bazi Batili kuruluslar, 1436 Filistinlinin öldügü, 5 bin 400'ünün yaralandigi söz konusu saldirilarda Israil'in yaklasik 1000 ton patlayici kullandigini açiklamisti. Ayrica Gazze Seridi'nde 4 bin 100'den fazla evin kullanilamaz hale geldigi, 17 bin evin ise hasar gördügü belirtilmisti.

Saldirilar, 21 günün ardindan Israil'in tek tarafli ateskes ilan etmesi sonrasinda, Hamas'in Israil askerlerinin çekilmesi için bir haftalik ateskes ilan etmesiyle sona ermisti.

Kaynak: AA