'Dünyanin En Uzun Boylu Kadini' Ülkeleri Gezip Farkli Kültürleri Tanimak Istiyor

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde ailesinin destegiyle yasamini sürdüren Rumeysa Gelgi: 'En büyük degerlerimden birisi, dünyanin farkli ülkelerini görmek, farkli kültürleri deneyimlemek' 'Ilk rekortmen oldugumda Polonya ve Fransa'dan teklif almistim. Bu defa Rusya'dan bir davet aldim. Maalesef hiçbirine gidemedim. Elbette gitmek isterim'

AHMET ÖZLER - "Dünyanin un uzun boylu kadini" unvaniyla Guinness Rekorlar Kitabi'na giren Rumeysa Gelgi, çesitli ülkelere seyahat ederek farkli kültürleri deneyimlemeyi istiyor.

Ailesiyle Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yasayan 24 yasindaki weaver sendromlu Rumeysa Gelgi, AA muhabirine, 2014'te 2 metre 13 santimetre ile "dünyanin 18 yas alti en uzun genç kizi", bu yil ise 2 metre 15 santimetre ile "dünyanin un uzun boylu kadini" olarak Guinness Rekorlar Kitabi'na girdigini söyledi.

Yaklasik 15 yil önce uzamasinin durdugunu, iki rekor farkinin omurilik egriliginden kaynaklandigini belirten Gelgi, yeniden rekor sahibi olduktan sonra çok tebrik aldigini, bunun kendisini mutlu ettigini dile getirdi.

Gelgi, web gelistirme isinde çalistigini kaydederek, "Bu alanda kendimi olabildigince gelistirmek istiyorum. Kariyerimi iyi noktaya getirmek istiyorum. Birçok hayalim var ama gerçeklesince bahsetmeyi tercih eden biriyim." dedi.

- "Ailem sürekli yanimda"

En büyük destekçisinin ailesi oldugunu vurgulayan Gelgi, söyle konustu:

"Fiziksel olarak sikintilarim var, destege ihtiyaç duyuyorum, ailem sürekli yanimda. Benim bir hastaligim yok, weaver sendromu her ne kadar hastalik olarak tanimlansa da ben su anda hasta bir birey degilim. Sadece sendromun getirdigi bazi özellikler var. Sendromun getirdigi rahatsizliklari dogdugumdan bu yana geçirdigim tedaviler ve ameliyatlarla hallettik. Bir sikintim yok. En büyük zorlugum, fiziksel mobilizasyon sikintisi."

Rumeysa Gelgi, kisa süreli yürüyebildigini, tekerlekli sandalyeyle ulasimini saglayabildigini belirterek, "Bir rampa yapildiginda tekerlekli sandalye kullanicilarinin kullanabilecegi oranda yapilmasini veya rampalarin önüne araba park edilmemesini istiyorum. Engelli park yerlerinin saglikli bireyler tarafindan doldurulmamasi daha güzel olur." ifadelerini kullandi.

- "Hiç yurt disina çikmadim"

Su ana kadar hiç uçakla seyahat etmedigini, bütün seyahatlerini kara yoluyla yaptigini dile getiren Gelgi, hiç yurt disina çikmadigini söyledi.

Iki saat oturabilse de sonrasinda uzanip dinlenme ihtiyaci hissettigini ifade eden Gelgi, sözlerini söyle sürdürdü:

"Oturarak uçak yolculuklari benim için çok mümkün olmuyor. Uçak seyahati yapmam için uzanabilecegim bir alan olmasi gerekiyor. Bunu da uçaklardaki standart koltuklarda yapamiyoruz. Burada fiziksel özelliklerim, problemlerim devreye giriyor. Birincisi çok uzun boylu olmam, yatirilabilir koltuklara bile uzanamamam, yine diz eklem problemimden dolayi çok alçak yerlere oturamamam... 50-55 santimetreden daha alçak yerlerdeki koltuklara oturamiyorum. Benim için tek opsiyon, uçakta sedye üzerinde seyahat etmek ama maalesef bu çok külfetli bir süreç."

Gelgi, baska ülkelere seyahat etmek istedigini dile getirerek, "En büyük degerlerimden birisi, dünyanin farkli ülkelerini görmek, farkli kültürleri deneyimlemek. Farkli ülkelerden teklifler aldim. Ilk rekortmen oldugumda Polonya ve Fransa'dan teklif almistim. Bu defa Rusya'dan bir davet aldim. Maalesef hiçbirine gidemedim, elbette gitmek isterim." diye konustu.
Kaynak: AA