ABD'deki Arbery Cinayeti Davasina Siyahi Lider Jackson'in Katilmasi Mahkemeyi Karistirdi

ABD'de geçen yil ormanlik alanda kosu yapan Ahmaud Arbery'yi öldürmekle suçlanan 3 kisinin yargilandigi davaya, siyahi din adami ve toplum lideri Jesse Jackson'in katilmasi mahkeme salonunda gerginlige neden oldu.

Arbery'nin öldürülmesiyle saniklarin dinlendigi durusmada, siyahi lider Jackson'un mahkeme salonunun arka siralarina magdurun ailesiyle birlikte oturmasina savunma avukati Kevin Gough itiraz etti.

Gough'un, jürinin etkilenmemesi için Jackson'un salonu terk etmesini istemesi sonucu yasanan hareketlilik üzerine durusma zaman zaman kesintiye ugradi.

"Adil yargilanma" talebine diger iki savunma ekibi de katildi. Greg McMichael'in avukati Franklin Hogue, saniklarin toplumda adil yargilanmadigindan endise ettigini söyledi.

Savunmanin talebini reddeden Yargiç Timothy Walmsley, "Mahkeme salonuna girme konusunda, bir birey veya gruba ayrimcilik yapilmasi söz konusu degildir." ifadesine yer verdi.

Mahkeme çikisinda açiklama yapan Jackson, “Yargicin dedigi gibi, orada olmak benim anayasal hakkim, ahlaki yükümlülügümdür." dedi.

- Ayni avukat Al Sharpton'a da itiraz etmisti

Arbery'yi öldürmekle suçlanan üç beyaz Amerikalidan William Bryan'i temsil eden Gough geçen hafta, "jüriyi korkutacagi ve müvekkilini adil yargilamadan mahrum birakacagi" iddiasiyla siyahi din adami Al Sharpton'un durusmalara katilmamasini istemis, savunma avukatinin talebi yine Yargiç Walmsley tarafindan reddedilmisti.

Georgia'nin Brunswick kentinde, 23 Subat 2020'de Gregory ve oglu Travis McMichael, kosu yapan 25 yasindaki Ahmaud Arbery'ye saldirmisti.

Komsulari William Bryan tarafindan çekilen saldiri videosu 5 Mayis 2020'de sosyal medyaya düsünce ülke çapinda infial uyandirmis ve beyaz baba ile oglu 7 Mayis'ta tutuklanmisti.

Ülkede tepkiyle karsilanan 28 saniyelik kayitta, baba ile oglunun kosu yapan Arbery'ye kamyonetleriyle yaklastigi, Travis McMichael'in araçtan inerek Arbery ile itistigi, daha sonra siyahi adamin silahla vuruldugu ve yere düsmeden önce sendeleyerek yürüdügü görülüyordu.

Kaynak: AA