Libya Yüksek Seçim Komisyonu, Seçimlerin Zamaninda Yapilacagini Duyurdu

Libya Yüksek Seçim Komisyonu Baskani Imad es-Saih, ülkede seçimlerin zamaninda yapilacagini, yasalar meclis tarafindan degistirilse bile ertelenmesi için bir yolun olmadigini belirtti.

Saih, "Libya El-Ahrar" kanalina yaptigi açiklamada, Yüksek Seçim Komisyonunun, seçim sürecinin durdurulmasi gerektigini içeren herhangi bir yazi teslim almadigini ifade etti.

Seçimlerin zamaninda yapilacagini dile getiren Saih, yasalar meclis tarafindan degistirilse bile seçimlerin ertelenmesi için bir yolun olmadigini söyledi.

Libya Devlet Yüksek Konseyi (DYK) Baskani Halid el-Misri, dünkü açiklamasinda, ülkede 24 Aralik'ta yapilmasi planlanan baskanlik ve parlamento seçimlerinin, seçim yasalari üzerinde uzlasiya varilmasi için 3 ay ertelenmesinin muhtemel oldugunu belirtmisti.

DYK'nin seçimlerin düzenlenmesini engellemek için zora basvurmayacagini vurgulayan Misri, seçimlerin boykot edilmesi çagrisinda bulunmustu.

Fransa'nin baskenti Paris'te cuma günü Fransa, Almanya ve Italya'nin es baskanliginda Uluslararasi Libya Konferansi düzenlenmisti.

Konferansin sonuç bildirisinde, Libya'da 24 Aralik'ta yapilmasi planlanan baskanlik ve parlamento seçimlerinin "özgür, kapsayici, seffaf ve güvenilir" olmasinin önemi vurgulanmis, seçim sürecini baltalamaya çalisanlara yaptirimlar uygulanmasi gerektigi üzerinde durulmustu.

- TM'den tartismali seçim adimlari

Libya'da seçimler için zaman daralirken, Temsilciler Meclisi (TM) ve DYK'den olusan taraflar, baskanlik ve parlamento seçimlerinin hukuki altyapisini belirleyecek kanunda bugüne kadar uzlasi saglayamadi.

TM Baskani ve ülkenin dogusundaki gayrimesru güçlerin lideri Halife Hafter'in siyasi müttefiki Akile Salih, ilk olarak 8 Eylül'de tek tarafli sekilde baskanlik seçimlerine iliskin bir kanun çikardigini açiklamisti.

Salih'in mecliste oylamaya sunmadan ve Libya Devlet Yüksek Konseyine basvurmaksizin çikardigi bu kanun, DYK tarafindan reddedilmisti.

Son olarak TM, 4 Ekim'de tek tarafli çikardigi bir diger kanunla, parlamento seçimlerinin baskanlik seçimlerinden bir ay sonra yapilacagini duyurmustu.

BM öncülügündeki Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasim 2020 toplantilarinda, her iki seçimin de 24 Aralik'ta yapilmasina karar verilmisti.

Kaynak: AA