Deniz Yoluyla Yapilacak Tehlikeli Yük Tasimaciligina Iliskin Kurallar Belirlendi

Tehlikeli yük elleçleyen kiyi tesislerinin, Kiyi Tesisi Tehlikeli Yük Uygunluk Belgesi almalari ve geçerli durumda bulundurmalari gerekecek Kiyi tesisleri, tehlikeli yüklere yönelik emniyet planini içeren 'Tehlikeli Yük Elleçleme Rehberi' hazirlayacak.

Deniz yoluyla tehlikeli yük tasimaciligi faaliyetinin güvenli, ekonomik, seri, kaliteli, çevreye olumsuz etkisi en az, diger tasimacilik faaliyetleriyle uyumlu sekilde yapilmasina ve deniz yoluyla tasinan yüklerin yükleme emniyetinin saglanmasina iliskin kurallar belli oldu.

Ulastirma ve Altyapi Bakanliginin "Tehlikeli Yüklerin Deniz Yoluyla Tasinmasi ve Yükleme Emniyeti Hakkinda Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayimlandi.

Yönetmelikle, deniz yoluyla tehlikeli yük tasimaciligi faaliyetinin güvenli, ekonomik, seri, kaliteli, çevreye olumsuz etkisi en az ve diger tasimacilik faaliyetleriyle uyumlu sekilde yapilmasina ve deniz yoluyla tasinan yüklerin yükleme emniyetinin saglanmasi iliskin kurallar belirlendi.

Buna göre, yönetmelik, Türk bayrakli gemilerde ve deniz araçlarinda yük olarak tasinan tehlikeli yükleri, bu yüklerin gemide veya kiyi tesisinde yüklenmesi, istif edilmesi, tasinmasi, geçici depolanmasi, kontrol ve denetiminin yapilmasini ve deniz yoluyla tasinan yüklerin yükleme emniyetinin saglanmasi ile bazi gemilerin ugraksiz geçis izinlerini kapsiyor.

Bu kapsamda, tehlikeli yük elleçleyen kiyi tesislerinin, Kiyi Tesisi Tehlikeli Yük Uygunluk Belgesi (TYUB) almalari ve geçerli durumda bulundurmalari gerekecek.

TYUB ücreti, elleçleme ve depolama yetkisi talep edilen tehlikeli yük cinsi sayisiyla 5 bin lira çarpilarak hesaplanacak. TYUB düzenlemek için yerinde yapilan denetimin ücreti 3 bin 500 lira olacak.

TYUB, üç yil geçerli olacak ve süre sonunda tekrar denetim yapilarak ücret karsiliginda belge yenilenecek.

- Kiyi tesisleri tehlikeli madde güvenlik danismanlari istihdam edecek

Tehlikeli yükleri elleçleyen kiyi tesisleri, Bakanlikça "Deniz Yoluyla Tasinan Tehlikeli Yüklere Iliskin Uluslararasi Kodu (IMDG Kod)" kapsaminda yetkilendirilmis tehlikeli madde güvenlik danismanlari istihdam edecek, Tehlikeli Madde Güvenlik Danismanligi Kurulusundan hizmet alacak.

???????Kiyi tesisleri, tehlikeli yüklerle ilgili yapilan tüm islemlerin ve yönetmelikte belirtilmis sorumluluklarin ve tedbirlerin nasil yerine getirildigini açiklayan prosedürleri ve tehlikeli yüklere yönelik emniyet planini içeren "Tehlikeli Yük Elleçleme Rehberi" hazirlayacak.

Rehber, ilgili tüm tesis personeli, kamu otoriteleri ve tesis kullanicilarinin erisimine ve bilgisine açik olacak sekilde kiyi tesisine ait web sitesinde yayimlanacak.

Yönetmelikte, tehlikeli yük tasimaciliginda yük ilgilisi, yükü tasiyan geminin yanasacagi kiyi tesisi ve gemi ilgilisinin sorumluluklari ile denetimlerle idari para cezalarina iliskin düzenlemelere de yer verildi.

Yönetmeligin idari para cezalari haricindeki hükümleri 1 Nisan 2022'de yürürlüge girecek.

Kaynak: AA