Ahiska Sürgünü'nün 77'Nci Yil Dönümü

Stalin tarafindan 77 yil önce Ahiska’dan sürgün edilen Ahiska Türklerinin bir kismi Türkiye’de yasamina devam ediyor. Sürgün edildiklerinde küçük yasta olan, simdilerde ise yaslari 70’in üzerine bulunanlardan 3 Ahiska Türkü ise sürgünün yil dönümünde Dünya Ahiska Türkleri Birligi (DATÜB) tarafindan ziyaret edildi.

Ahiska Sürgünü'nün 77'Nci Yil Dönümü
Dünya Ahiska Türkleri Birligi (DATÜB) 77 yil önce Ahiska’dan Stalin tarafindan sürgün edilen Ahiska Türklerini artik ikamet ettikleri Türkiye’de yasadiklari evlerinde ziyaret etti. Yaklasik 70 bin kadar Ahiska Türkünün Türkiye’de ikamet ettigi biliniyor. Sürgünün yil dönümünde DATÜB Genel Sekreteri Fuat Uçar, simdilerde Beylikdüzü’nde ikamet eden, sürgünün canli sahidi, Züleyha Ahiskali (77) Cafar Ahiskali (86) çiftini ve Kamile Aznaurov’u evlerinde ziyaret etti.

Ziyaretten dolayi memnuniyeti dile getiren Züleyha Ahiskali, “Türkiye’de mutluyuz. Allah’a sükürler olsun Müslüman bir ülkeye geldik ezan sesi duyuyoruz, namaz kiliyoruz. Yillardir hem Rusya’da hem de diger ülkelerde gezdik ama yine de adetlerimizden vazgeçmedik. Burada Allah’a sükür ezan sesi duyuyoruz. Artik biliyoruz ki burada ölecek yerimiz de burasi kalacak yerimiz de burasi. Burasi bizim vatanimiz bayragimiz. Allah geride kalanlari da buraya gelmeyi nasip etsin. Sag olsun Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan getirdi bizi buralara. Allah’in duasi onun üzerinde. Sag olsun Allah’a emanet olsun biz ondan raziyiz” dedi.

Cafar Ahiskali ise 12 yil önce Türkiye’ye geldiklerini kaydederek, “Turgut Özal rahmetli Krasnador’a geldiginde 120 kisiyi Türkiye’ye aldi. Rahmetli olduktan sonra herkes Türkiye’ye gelmeye basladi.

Biz de ogullarimizin pesine Türkiye’ye geldik” diye konustu.



“Ziyaret edip ellerini öpmek istedik”

Ziyaretlerin önemini ifade eden DATÜB Genel Sekreteri Fuat Uçar ise, mazlum bir halkin sadece Türk ve Müslüman olduklari için Stalin tarafindan sürgüne gönderildigini söyleyerek, “Bir gece ansizin insani olmayan tren vagonlarinda Orta Asya’ya sürdüler. Adeta koskoca Orta Asya çöllerinde yok olsunlar istendi. Iste o sürgün zamanindan bu zamana kadar ayakta kalan sürgüne taniklik etmis insanlarimizi biz bugün Dünya Ahiska Türkleri Birligi olarak ziyaret edip ellerinden öpmek istedik. Sürgün bizim içimizde halen aci bir dram” seklinde konustu.



“70 bin insanimiz Türkiye Cumhuriyeti vatandasi oldu”

Yasanan olayin sadece sürgün olmadigini, asil amacin soykirim oldugunu ifade eden Uçar, “Stalin bu insanlari insan olmayan sartlarda o dönemde en soguk mevsimde adeta bunlar yok olsunlar diye bu sürgünü yapiyor. Sadece sürgün esnasinda 17 ile 20 bin insanimiz hayatini yitiriyor. Bunun yani sira gittikleri yerlerde gidasizliktan hastaliklardan dolayi gittikleri 3 ayri ülkede de hayatlarini yitiriyorlar. Ahiskali Türklerin bir parçasidir Anadolu. Tamamen farkli bir Türk toplumu degil de bu Anadolu’nun öz evladidir Ahiskalilar. Ahiska bölgesi topraklari Sovyetler Birligi’ne terk edilince bu insanlarimiz da orada kaliyorlar. Bizim öz evladimiz olan vatandaslarimiz 77 yildir anavatanlarindan uzakta yasiyorlardi. Ama yine de ruhlariyla Türkiye’deydi. Sag olsun Cumhurbaskanimiz 2017 yilinda aldigi bir kararla istisnai bir vatandaslik hakki tanidi Ahiskali Türklere bu dönemde de biz DATÜB olarak bu çalismayi yaptik. Su ana kadar da yaklasik 70 bin insanimiz Türkiye Cumhuriyeti vatandasi oldu. Bu çalismamiz devam ediyor ve Türkiye’ye gelen her Ahiskali Türk uzun dönem oturum izni alma hakkina sahiptir. Mümkün oldugu kadar biz bu göç olayini daha çok iskanli göç ile getirmek istiyoruz. Bizim insanlarimiz çaliskan insanlar. 77 yildir sürgün hayati yasasalar bile çaliskanliklari ile örf, adetini dilini hiçbir zaman unutmamistir” dedi.

Kaynak: İHA