ABD'de Emekli Doktor, 89 Yasinda Fizik Doktorasini Tamamladi

ABD'nin Rhode Island eyaletinde oturan emekli doktor Manfred Steiner, 89 yasinda fizik doktorasini tamamladi.

Viyana Üniversitesinden 1955'te tip diplomasini almasindan birkaç hafta sonra ABD'ye tasinan Steiner, Tufts Üniversitesinde hematoloji ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde biyokimya okuyarak tip profesörü oldu.

Kan ve kan hastaliklari konusunda basarili bir kariyere sahip olan Steiner, 1985-1994 yillarinda, Providence sehrindeki dünyanin en saygin üniversitelerinden Brown'da Tip Fakültesi Hematoloji Bölümü'nün yöneticiligini üstlendi.

2000 yilinda emekli olduktan sonra hayalini gerçeklestirmek için kollari sivayan Steiner, 70 yasinda Brown Üniversitesinde fizik üzerine lisans dersleri almaya basladi.

2007'de doktora programina kaydolmak için yeterli krediye ulasan Steiner, tezinde, iletken metallerdeki elektronlarin kuantum mekanik olarak nasil davrandigini ve fermiyonlarin davranislarinda nasil bozonlara dönüsebilecegini arastirdi.

- "Fizik egitimimi tamamlamak hayatimin en sevindirici noktasiydi"

Fizik doktorasini alan Steiner, bunun gençlik hayali oldugunu söyledi.

Genlik yillarini Viyana'da geçiren Steiner, o senelerde Albert Einstein ve Max Planck'in kitaplarini okuduktan sonra fizikçi olmaya karar verdigini ancak II. Dünya Savasi'ndan sonra annesi ve amcasinin kendisini tip okumaya yönlendirdigini söyledi.

Steiner, ömrü boyunca fizikçi olma hayalini aklindan çikaramadigini belirterek, "Sonunda basardim. Fizik egitimimi tamamlamak hayatimin en sevindirici noktasiydi." diye konustu.

Yeni kariyeriyle ilgili "Ücretli bir is aramiyorum, o kismi geçtim." diyen Steiner, 1960'tan beri evli oldugu 93 yasindaki esi Sheila ile bu ay 90. yas gününü kutlayacak.

Kaynak: AA