Kanada Parlamentosu, Israil'e Karsi Imza Kampanyasi Baslatti

Kanada Federal Parlamentosunda, Israil'in Filistinli çocuklara uyguladigi siddete karsi imza kampanyasi baslatildi.

Liberal Parti Toronto Milletvekili Salma Zahid tarafindan Federal Parlamentonun resmi internet sayfasinda açilan imza kampanyasina, su ana kadar 1261 kisi katildi.

Kampanyaya iliskin Kanada Devleti’ne hitaben yazilan açiklama metninde, Israil güvenlik güçlerinin Filistinli çocuklara uzun süredir siddet uyguladigi hatirlatildi.

Kanada'nin bu duruma karsi harekete geçmesi istenen metinde, su görüslere yer verildi:

"Dünyanin her yerindeki çocuklarin haklarinin korunmasi Kanada hükümetinin bir önceligidir. BM Çocuk Haklari Sözlesmesi'ni imzalayan Israil, uluslararasi çocuk adaleti standartlarina uygun olarak çocuklara iskence ve kötü muameleye karsi mutlak yükümlülüge sahiptir. BM Genel Sekreterinin çocuklar ve silahli çatismalar hakkindaki 20 Haziran 2019 tarihli raporu, Israil'e uluslararasi çocuk adaleti standartlarini desteklemesinin yani sira çocuklar için idari gözalti kullanimini durdurma, gözaltinda kötü muamele biçimleri ve gözaltina alinan çocuklarin muhbir olarak ise alinmasina yönelik her türlü girisimin durdurulmasi çagrisini yineledi. Israil, temel adil yargilanma haklarindan ve korumalarindan yoksun olan çocuklari askeri mahkemelerde otomatik ve sistematik olarak kovusturmaktadir.’"

Filistinli çocuklara yönelik siddet ve insan haklari ihlallerinin 30 yili askin süredir uluslararasi insan haklari gruplari tarafindan arastirilip belgelendigi kaydedilen metinde, Dördüncü Cenevre Sözlesmesi'nin 1. maddesi uyarinca, Kanada'nin ihlalleri her kosulda önlemek için harekete geçmesi gerektigine isaret edildi.

Metnin sonunda, "Asagida imzasi bulunan bizler Kanada hükümetini, BM Çocuk Haklarina Dair Sözlesme kapsamindaki yükümlülükleri nedeniyle, Israil'in isgali altindaki Filistin'deki çocuklara yönelik muamelesini gözden geçirmek için parlamentonun Uluslararasi Insan Haklari Alt Komitesi tarafindan acil bir çalismada bulunmaya çagiriyoruz." ifadeleri kullanildi.

- Kanadali STK'ler de Israil IHA'larina karsi kampanya baslatti

Öte yandan, ülke genelinde faaliyet gösteren 55 farkli sivil toplum kurulusu (STK), baslattiklari ortak kampanya ile Kanada’nin Israil’den 5 milyar dolarlik insansiz hava araci (IHA) alimini durdurmasini istedi.

Israil menseli mallarin boykot edilmesi için kurulan bdscoalition.ca isimli organizasyon öncülügünde baslatilan kampanya ile katilimcilardan, Kanada hükümetinin tek Müslüman bakani olan Ulastirma Bakani Omar Alghabara’ya hitaben hazirlanan ve Israil IHA’larinin satin alinmasindan vazgeçilmesini isteyen mektubu imzalamalari isteniyor.

Israil’in uzaktan kumandali uçak sistemi (RPAS) ve insansiz hava araçlarinin basta Filistinliler olmak üzere binlerce sivil üzerinde test edildigine dikkat çekilen kampanya mektubunda, Israil’den her türlü askeri malzeme alimina yasak getirilmesi talep ediliyor.

Bu arada Kanada’nin Victoria kenti açiklarinda 5 Kasim’dan bu yana bekleyen Israilli ZIM sirketine ait kargo gemisindeki yangin da kampanya mektubunda yer aldi.

ZIM sirketinin, Israil'in en büyük kargo nakliye sirketi oldugu hatirlatilan mektupta, Israil silahlarinin bu sirket araciligiyla rutin olarak Kanada limanlarindan nihai varis noktalarina tasindigi kaydedildi.

Mektupta, Kanada limanlarinin yetki ve sorumlulugunun Ulastirma Bakanligina ait oldugu belirtilerek, ZIM sirketinin bu durumunun hükümeti Filistinlilere uygulanan baskida suç ortagi yaptigi kaydedildi.

Kanadali STK’lerin Bakan Alghabara'ya hitap ettigi kampanya mektubu, su taleplerle noktalandi:

‘’Silahli insansiz gözetleme dronlari için 5 milyar dolarlik sözlesme sürecini ve kutup gözetlemesi için insansiz hava araçlari sözlesmesini iptal edin. ZIM gemilerinin Kanada limanlarina erismesini yasaklayin. Iki yönlü bir silah ambargosu koyarak Israil ile askeri-güvenlik is birligini sona erdirin ve Israil ile tüm silah ticaretine son verin. Bu mesajlari seçimden önce, seçim sirasinda duydunuz ve simdi sorumlulukla liderlik pozisyonlarindasiniz. Sizi harekete geçmeye çagiriyorum.’’

ZIM sirketine ait MV ZIM Kingston isimli dev kargo gemisinden, 5 Kasim’da demirledigi Victoria açiklarinda tehlikeli kimyasallar tasiyan 100'den fazla nakliye konteyneri denize düsmüs ve gemideki diger konteynerler daha sonra alev almisti. Gemideki yangin Kanada Sahil Güvenlik birimlerince söndürülmüstü.

Deniz uzmanlari, kaza sonucunda bölgede yogun yasayan balinalar ile diger deniz canlilarinin kimyasal yanmaya maruz kalacagindan endise ettiklerini açiklamisti.

Kaynak: AA