Japonya Basbakani Kisida'dan Yeni Dönemde Kovid-19 Ve Savunma Vurgusu

Yeni kabinede Disisleri Bakani hariç degisiklik olmadi.

Japonya'da basbakanliga yeniden seçilen Kisida Fumio, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile dis politika ve savunma sahalarinda izleyecegi politikalari açikladi.

31 Ekim'deki genel seçimi kazanan Liberal Demokrat Parti (LDP) Genel Baskani Kisida Fumio, parlamentoda yemin ederek, Japonya'nin 101. Basbakani oldu.

Kisida, daha sonra düzenledigi basin toplantisinda, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karsi ülkesinin "kirilgan durumunu" korudugunu söyledi.

Bakimevi isçileri ve hemsirelerin is kosullarin iyilestirilecegini bildiren Kisida, vergi tesvikleriyle Japon firmalari maaslari artirmalari için cesaretlendirecegini belirtti.

- 3. doz Aralik'ta basliyor

Salginla mücadele için ek bütçeyi yakin zamanda çikaracaklarini kaydeden Kisida, Kovid-19'a karsi agiz yoluyla alinan ve bakanligin onayladigi ilaci 1,6 milyon doz tedarik edeceklerini açikladi.

Kisida, olasi yeni dalgalara karsi hastane yatak kapasitelerini iyilestireceklerini ve 3. doz asilarin gelecek ay içerisinde vurulmaya baslanacagini ifade ederek, "Kovid-19 ile mücadele en önemli gündem. Her seyden önce, kapasitelerin ikiye katlandigi ve vakalarla mücadele edebilecek bir saglik sistemi olusturacagiz." dedi.

Basbakan Kisida, Japonya disindan gelecek turistlere yönelik sinir kontrollerinin yumusatilmasi amaciyla hükümetin bu yil içerisinde gözlem faaliyeti düzenleyecegini bildirdi.

Dis politika ve savunmaya yönelik de degerlendirmelerde bulunan Kisida, füze tehditleri ve siber saldirilara karsi ulusal güvenlik stratejilerini gözden geçirerek ülke savunmasini güçlendirecegini kaydetti.

Kisida, "Politikalari aciliyet duygusuyla uygulamak için tüm gayreti gösterecegim" diye konustu.

- Disisleri Bakani degisti

Disisleri Bakanligina Hayasi Yosimasa'yi getiren Kisida, 4 Ekim'de ilan ettigi önceki kabinesindeki diger isimleri görevlerinde tuttu.

Abe Sinzo kabinelerinde Tarim ve Egitim Bakanligi görevlerini yürüten Hayasi, komsu Çin ile yakin iliskilere sahip olmasiyla taniniyor.

Seçim vaadi kapsaminda kurulan Basbakana bagli Insan Haklari Danismanligina, eski Savunma Bakani Nakatani Gen getirildi.

- Iktidar cephesi

Olagan milletvekili genel seçimlerinde LDP 261 sandalye kazanarak, Meclis çogunlugunu tek basina koruyabilecek sandalye sayisini elde etmisti.

LDP'nin iktidar ortagi Komeito, 3 artisla 32 sandalye kazanmisti.

Böylelikle 305 sandalye ile seçime giren iktidar cephesinin sandalye sayisi 293'e düsmüstü.

Seçim öncesi 109 sandalyesi bulunan ana muhalefetteki Anayasal Demokrat Parti (CDP) ise 96 sandalye kazanmisti.

- Muhalefet cephesi

CDP'nin güç birligi yaptigi Japon Komünist Partisi (JCP) 10, Reiwa Shinsengumi (Re-Shin) 3, Sosyal Demokratik Parti (Shamin) 1 sandalye elde etmisti.

Nippon Ishin hareketi 11 sandalye ile girdigi seçimde sandalye sayisini 3 kattan fazla artisla 41'e çikarmisti.

Halk Için Demokratik Parti (Kokumin) 11 sandalye kazanmisti.

Böylelikle muhalefet cephesinin sandalye sayisi 156'dan 172'ye yükselmisti.

Kyodo ajansi, 1051 adayin yaristigi seçime katilim oraninin yüzde 55,93 seviyesinde oldugunu duyurmustu.
Kaynak: AA