Güney Afrika, Eski Mozambik Maliye Bakani Chang'i ABD'ye Iade Edecek

Güney Afrika yargisi, hakkinda yolsuzluk, dolandiricilik ve kara para aklama suçlamalari bulunan eski Mozambik Maliye Bakani Manuel Chang'in ABD'ye iade edilmesine karar verdi.

Gauteng Yüksek Mahkemesinin aldigi karara göre, Mozambik'te 2 milyar dolarlik yolsuzluga adi karisan Chang, bu suçla iliskili dolandiricilik ve kara para aklama iddialariyla yargilanmak üzere ABD'ye iade edilecek.

ABD'nin talebiyle 2018 yilinda Güney Afrika'da tutuklanan Chang, o tarihten beri Gauteng eyaletindeki Modderbee Cezaevinde bulunuyor.

Chang'in kendilerine iade edilmesini isteyen Maputo hükümeti, alinan karara simdilik sessiz kaliyor. Ancak bu karar, eski bakanin memleketine iade edilmesi durumunda adilce yargilanip gereken cezayi almayacagindan endiseli bazi Mozambikli sivil toplum örgütleri tarafindan memnuniyetle karsilandi.

Güney Afrika hükümeti, agustosta Chang'in Mozambik'e iadesine karar vermisti. Ancak Mozambik'in önde gelen çati sivil toplum kurulusu Bütçe Izleme Forumunun (FMO) konuyu mahkemeye tasimasiyla dava sonuçlanana kadar bu karar askiya alinmisti.

Kaynak: AA