Filistin Devlet Baskani, 'Isgalin Sona Erdirilmesi Için Uluslararasi Bir Konferansin Vaktinin Geldigini' Söyledi

Filistin Devlet Baskani Mahmud Abbas, Israil'in Filistin topraklarini isgalini sona erdirmek, çocuklari ve masumlari öldürdügü silahlarin finanse edilmesini önlemek için uluslararasi bir konferansin zamaninin geldigini belirtti.

Eski Filistin Devlet Baskani Yasir Arafat'in ölümünün 17. yili dolayisiyla Ramallah Kültür Sarayi'nda düzenlenen anma töreninde Abbas'in sesli mesaji yayinlandi.

Devlet Baskani Abbas, "Uluslararasi toplumun Israil isgal yönetimiyle olan iliskilerini degistirmesinin zamani geldi. Uluslararasi koruma mekanizmalarinin dayatilmasi, isgalin sona erdirilmesi için uluslararasi bir konferans düzenlenmesi, tanimayan ülkelerin Filistin'i tanimasi, Israil'in çocuklari ve masumlari öldürdügü silahlarin finansmaninin engellenmesi gibi somut adimlar atilmasi gerekiyor." ifadelerini kullandi.

"Hakli ulusal davamiz çok hassas bir asamadan, belki de mücadele tarihimizin en zor asamasindan geçiyor" diyen Abbas, söyle devam etti:

"Israil isgal yönetimi sömürgeci ve irkçi politikalara nüfuz etti ve Kudüs sehrinin tarihi statüsünü degistirmek için sistematik bir saldiri baslatti."

Abbas, isgalcilerin Filistin devletinin bagimsizligini somutlastirmak için kalan firsatlari yok etmek amaciyla yerlesim politikalarini, Apartheid politikasini saglamlastirmanin yani sira Gazze Seridi'ndeki haksiz ablukayi, uluslararasi hukuku hiçe sayarak Mescid-i Aksa'da ayinler düzenlemeyi sürdürdügünü aktardi.

Abbas, "Israil'in uymadigi anlasmalara uymaya devam etmemizin makul olmadigi gibi, isgalin de sonsuza kadar bize musallat olmasi makul ve kabul edilebilir bir durum degil. Isgalin varligina ragmen, ulusal, yerel, özel, sivil, güvenlik, akademi basta olmak üzere birçok kurumumuzu insa ettik ve gerçek bir modern devlet kurduk. Tek eksik isgalin sona ermesi." dedi.

Filistin direnisinin en önemli sembollerinden kabul edilen Arafat, 11 Kasim 2004'te Fransa'nin baskenti Paris'te 75 yasinda vefat etti.

Filistin'in ilk Devlet Baskani olan Arafat'in Kudüs'e defnedilmesi yönündeki vasiyeti, Israil isgali nedeniyle gerçeklesemedi. Ramallah'a defnedilen Arafat'in ölüm nedeni ise hala tartisma konusu.

Kendine özgü kiyafetleri ve karizmasiyla Orta Dogu’nun en önemli liderlerinden biri olarak gösterilen Arafat, son nefesine kadar halkinin bagimsizligi için mücadele etti.

Kaynak: AA