Borç Krizindeki Çinli Gayrimenkul Sirketi Evergrande'nin Temerrüde Düsüp Düsmedigi Belirsiz

Borç krizindeki Çinli gayrimenkul sirketi Evergrande'nin ekimde vadesi geldigi halde ödeyemedigi dis borç tahvillerinin faizlerini, 30 günlük hosgörü süresinde ödeyip ödemedigine dair farkli iddialar ortaya atildi.

ABD'de New York Times gazetesi ve ekonomi haberleri ajansi Bloomberg, konuyla ilgili haberlerinde sirketin temerrüde düsmekten kurtuldugunu belirtirken, Reuters ise tersini iddia etti.

Sirketin, vadesi gelen üç dis borç tahvilinden kaynaklanan 148,1 milyon dolarlik faiz borcunu ödemesi için hosgörü süresi 10 Kasim'da doluyordu.

New York Times'a konusan bir tahvil sahibi, sirketin 2022 ve 2023 tarihli dolara endeksli iki tahvil için faiz ödemelerini yaptigini açikladi. Gazete, 2024 tarihli üçüncü tahvil için ödeme yapildigini ise dogrulamadi.

Bloomberg ise bir uluslararasi takas kurumuna dayandirdigi haberde, her üç tahvil için de borç yükümlülüklerinin yerine getirildigini bildirdi.

Takas kurumu Clearstream, ajansa yaptigi açiklamada, müsterilerine vadesi dolan üç dolar tahvili için faiz ödemelerinin yapildigini belirtti.

Söz konusu haberler, sirketin borç faizlerini ödeyerek temerrüde düsmekten kaçindigina isaret ediyor.

Ancak Reuters, konuyla ilgili haberinde, sirketin tahvil borçlarini hosgörü süresinde ödeyemeyerek "resmen temerrüde düstügünü" savundu.

Bazi yatirimcilarin 30 günlük hosgörü süresinin üzerinden bir is günü geçmesine ragmen ödemelerini alamadigi öne sürülen haberde, borçlularin kimligine iliskin bilgi verilmedi.

Çin’in en büyük sirketlerinden ve insaat ile gayrimenkul alaninda dünyanin en büyük yatirimcilarindan olan Evergrande sirketler grubu, eylül ve ekimde vadesi gelen yurt disi borç tahvillerinin faizini ödemede basarisiz olmustu.

Grup, yurt disindaki yatirimcilara 23 Eylül'de vadesi gelen borç tahvilleri için 35,9 milyon dolar faiz ödeyebilirken, 83,5 milyon dolarlik faiz ödemesini yapamamisti. Ayrica 29 Eylül’de vadesi gelen dolara endeksli tahviller için yapmasi gereken 47,5 milyon dolarlik faiz ödemesini de gerçeklestirmemisti.

Sirket 12 Ekim'de dolara endeksli üç dis borç tahvilinden kaynaklanan 148,1 milyon dolarlik faiz borcunu ödeyememisti.

Öte yandan sirket 20 Ekim'de, 23 Eylül'de vadesi gelen tahviller için gereken 83,5 milyon dolarlik faiz ödemesini yaparak temerrüde düsmekten kurtulmustu.

- Çin’in GSYH’sinin yüzde 2’si kadar borcu var

Toplam varliklari 2,38 trilyon yuan (yaklasik 370 milyar dolar) olan grubun, Çin’in Gayrisafi Yurtiçi Hasilasinin (GSYH) yaklasik yüzde 2’sine ulasan, 1,97 trilyon yuanlik (yaklasik 305 milyar dolar) borç yükümlülügü bulunuyor.

Bu büyüklükteki bir sirketin cüzi boyuttaki dis faiz ödemelerinde dahi sikintiya girmesi, daha genis ölçekli bir borç krizinin kapida oldugunun isareti olarak degerlendiriliyor.

Çin'de 171 banka ve 121 finans kurumuna borcu bulunan grubun ödeme sikintisina düsmesinin ülke genelinde kredi sikismasina yol açabileceginden endise ediliyor.

Hükümet, kamuya ait ve kamu destekli insaat sirketlerini Evergrande'nin borç yükümlülüklerine karsilik bazi varliklarini satin almaya tesvik ederek iç borç risklerini azaltmaya çalisiyor.

Evergrande, 29 Eylül’de yaptigi açiklamada, Liaoning eyaletinde ortagi oldugu Sincing Bankasindaki hisselerini yaklasik 10 milyar yuana (1,5 milyar dolar) kamuya ait bir varlik yönetim sirketine sattigini bildirmisti. Ayni zamanda sirketin en büyük kreditörlerinden olan banka, tüm gelirin sirketin kredi borçlarinin kapatilmasi için kullanilacagini belirtmisti.

4 Ekim'de Guandong merkezli Hopson Insaat Holding'in, Evergrande grubuna ait ve Hong Kong Borsasinda islem gören Evergrande Emlak Hizmetleri sirketinin hisselerinin yüzde 51’ini 40 milyar Hong Kong dolarina (yaklasik 5,1 milyar ABD dolari) satin almak için görüsmeler yürüttügü açiklanmisti.

Sirketin gelecek aylarda diger varliklariyla ilgili de satin alma ve devir adimlari atmasi bekleniyor.

Kaynak: AA