Türkiye'nin 'En Büyük Blok Ormanlari'na Sahip Karabük'te Sonbahar Renkleri Hakim

Yüzölçümüne düsen ormanlik alan bakimindan Türkiye'de birinci sirada yer alan kentte acil olarak korunmasi gereken sicak noktalari, göller, tabiat parklari ve yesilin her tonunun birbirine karistigi agaçlardan olusan tünel yollar, fotografçilarin tercihleri arasinda yer aliyor Karabük Valisi Fuat Gürel: 'Sonbahar belki birçok yerde güzeldir ama Bati Karadeniz'de, özellikle Karabük'te muhtesemdir'.

AHMET ÖZLER - Ülkenin "en büyük blok ormanlari"na sahip Karabük'te, sonbaharda renk cümbüsü yasaniyor.

Topraklarinin yüzde 71'ini olusturan ormanlarinda dünyada pek az yerde görülebilecek kadar çok sayida agaç ve bitki türünü bünyesinde barindiran Karabük, selaleleri, gölleri, yaylalari, kanyonlari ve kamp alanlariyla yerli ve yabanci turistlerin tercihleri arasinda yer aliyor.

Dünya Dogayi Koruma Vakfinca (WWF) "acil olarak korunmasi gereken 100 sicak noktadan biri" olarak gösterilen, "Orman denizi" olarak adlandirilan alanlarin da bulundugu Karabük, renklerin içinden ilerleyen kivrimli yollariyla dogaseverleri kendisine çekiyor.

Karabük ormanlarinda köknar, kayin, çam, çinar, ceviz, disbudak, kizil agaç, mese, sögüt, findik, porsuk, kiraz, ihlamur, akagaç, kizilcik, simsir, ahlat, kontus defnesi, kurt bagri, erguvan ile yasemin gibi bazi bitki ve agaç türleri ile yesilin her tonunun görüldügü, birçok kus türü ile uzun yürüyüs yollari bulunuyor.

UNESCO Dünya Mirasi Listesi'nde bulunan Safranbolu'da yer alan Baklabostan Tabiat Parki ve içindeki selaleye gelenler, dogayla bas basa vakit geçiriyor.

Somut ve soyut mirasin yaninda doga turizmiyle de adindan söz ettiren tarihi ilçe Safranbolu'yu Bartin iline baglayan kara yolunun yaklasik 5 kilometrelik bölümünde agaçlarin kendiliginden olusturdugu "tünel" fotografçilarin tercih ettigi mekanlar arasinda yer aliyor.

- "Bölge fotograf tutkunlari ve dogaseverlerin ugrak yeri haline geldi"

Karabük Valisi Fuat Gürel, AA muhabirine, ormanlik alan bakimindan Karabük'ün Türkiye'de önemli bir yere sahip oldugunu söyledi.

Ülkenin ilk Orman Isletme Müdürlügünün de 1937'de Karabük'te kuruldugunu aktaran Gürel, "Karabük'ün yüzde 71'i ormanlarla kapli, yani 276 bin hektarlik alanimiz ormanlarla kapli. Ormani en yogun olan il Karabük. Ormandan geçimini saglayan insanlarin yaninda doga turizmi açisindan da önemli bir bölgemiz. Blok ormanlara sahibiz. Yenice ormanlari acil olarak korunmasi gereken 100 sicak noktadan biri. Göletler, selaleler, magaralar açisindan da çok önemli bir bölgeye sahibiz. Iyi bir turizm bölgesi oldugumuzu söyleyebilirim." diye konustu.

Bölgede özellikle sonbaharin güzel yasandigini dile getiren Gürel, "Sonbahar belki birçok yerde güzeldir ama Bati Karadeniz'de, özellikle Karabük'te muhtesemdir. Renklerin her tonunu görebilirsiniz, bir renk cümbüsü oldugunu ifade edebilirim. Agaç tünelli yollarimizin muhtesem bir görüntüsü var. Yenice'de orman denizi karsinizda duruyor. Bitki çesitliligi ve yaban hayati bakiminda da zengin bir bölge. Bölge, fotograf tutkunlari ve dogaseverlerin ugrak noktasi oldu." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA