Tarim Ve Orman Bakanliginin 2022 Yili Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonunda

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli: 'Biz THK'yi batirmaya gelmedik. THK'ye yardim ediyoruz su anda. Uçak alim projesine basladik ve 2022 bütçemizden 2,4 milyar lira bu ise para ayiracagiz'

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, Türk Hava Kurumuna (THK) düsman olmadiklarini belirterek "Biz THK'yi batirmaya falan da gelmedik. THK'ye yardim ediyoruz su anda. Uçak alim projesine basladik ve 2022 bütçemizden 2,4 milyar lira bu ise para ayiracagiz." dedi.

Pakdemirli, Bakanliginin 2022 yili bütçesinin TBMM Plan Bütçe Komisyonundaki görüsmelerinde milletvekillerinin soru ve elestirilerini yanitladi.

Muhalefeti kastederek "Iktidara geldigimizde hesap soracagiz" anlayisinin dogru olmadigini belirten Pakdemirli, "Biz bu bürokratlari bulduk ve onlarla çalisiyoruz. Siz de iktidara gelseniz onlarla çalisacaksiniz. Bunlar, bu memleketin yetistirdigi bürokratlar. Biz sizler gibi onlari tehdit etmiyoruz, bu arkadaslara firsat veriyoruz ve ilk hatalarinda görevden almiyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Tarimsal desteklerin GSYH'nin yüzde 1'inden fazla olmasi konusunda Pakdemirli, "Bunun konusulmasini negatif olarak algilamiyorum. Bunun iktidar tarafindan savunmasi da çok net, basit. OECD diyor ki, Türkiye yüzde 1,61 para harciyor. Harcadigimiz paralarin altina sulama yatirimlarini, sübvansiyonlu kredileri koymaniz lazim." ifadelerini kullandi.

Pakdemirli, sanayilesen ülkelerde tarim arazilerinin azaldigina dikkati çekerek 1989-2002 yillarinda senelik tarim disina çikartilan arazilerin ortalama 145 bin hektar, 2002-2018 arasinda ise 60 bin hektar oldugunu, bunu 15 bine düsürdüklerini belirtti.

Çiftçinin genel itibariyla zarar etmedigini ifade eden Pakdemirli, söyle devam etti:

"Çiftçinin gelecege yönelik endisesi elbette var. Biz çiftçimize her zaman sunu söylüyoruz; son 3,5 senedir sizi üzmedik. Dogru alim politikalariyla, üretici dostu politikalarla sizi üzmedik. Girdi fiyatlari ciddi sekilde artiyor. Bugün Türkiye dünyaya açik, ister istemez dünyadaki fiyat gelismelerinin yansidigi, ithalat ve ihracat kapisi açik bir ülkedir. Disaridaki fiyat degisikliklerinden etkileniyoruz, bunun da devletin imkanlari dogrultusunda bir miktar sübvanse, bir miktar da mümkün mertebe fiyat mekanizmalariyla ayarlanmasi gerekiyor."

- "Dünyada her 3 kilo unun 1 kilogramini Türkiye satiyor"

Pakdemirli, sözlesmeli üretimin yasalasmasinin çiftçi, sanayici ve fiyat istikrari açisindan son derece faydali oldugunun altini çizdi.

Dünyada her 3 kilo unun 1 kilogramini Türkiye'nin sattigini vurgulayan Pakdemirli, "Bununla gurur duymamiz lazim. Bunun için eger bir ithalat yapiliyorsa, yapilmasi lazim." dedi.

Destek sistemiyle ilgili bir soruya Pakdemirli, "Bu destek sisteminin daha iyisi olduguna inandigimiz bir destek sistemimiz, elimizde birkaç tane var ama bugün itibariyla herhangi bir degisiklige gittiginiz destek sisteminde magdur olan bir kitle oluyor. Bu magdur olan kitleye de mutlaka geçis döneminde bununla ilgili 1 veya 2 yil ek bütçe tanimlamaniz gerekiyor. Ek bütçe tanimlama konusunda her zaman da elimiz rahat olmayabiliyor." karsiligini verdi.

- "Kirmizi etle ilgili Türkiye'nin ithalat gündemi kalmadi"

Gübre konusunda birçok karsilastirma yapilabilecegini belirten Pakdemirli, "2002'de 1 kilogram bugday ile alinabilecek gübre, 0,59 kilogram. Su anda bu kadar hengameye ragmen 0,47 kilogram alinabilir. Evet biraz düsüs var. 2002'de 1 kilogram bugdayla 0,21 kilogram mazot alinabiliyormus. Su anda 0,43 kilogram mazot aliniyor. Gübre üretimi, 2002'den 2021'e yüzde 89 artmis. Yani gübrede böyle ciddi bir ithalat yok." degerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin 85 ülkeye tohum ihraç ettigini vurgulayan Pakdemirli, bunun yüzde 96'sinin yurt içi kaynakli oldugunu söyledi.

Pakdemirli, dis ticaret tedbirlerini çiftçiyi ezmek için degil, korumak için aldiklarini dile getirdi.

Kirmizi etle ilgili Türkiye'nin bir ithalat gündeminin kalmadigina dikkati çeken Pakdemirli, "Sadece 300-500 ton, Bosna ve Sirbistan'dan sosyal sorumluluk ve onlarin kirsal kalkinmasi için bir miktar alim yapiyoruz. 2021 itibariyla 440 ton Türkiye'ye mal girmis." ifadelerini kullandi.

Süt fiyatlariyla ilgili konunun ise Gida Komitesi'nde konusuldugunu aktaran Pakdemirli, aralik veya ocak ayinda bu konuda bir sonuç alacaklarini düsündüklerini bildirdi.

Pakdemirli, yurt içinde tüketilmek üzere seker ithalati yapilmadigini belirterek "2020'de yapilan 220 bin ton ve 90 milyon dolar degerinde seker ithalatina karsilik, 2,6 milyar dolar sekerli mamul ihracati yapildi. Ithal edilen her bir ton seker, 23 kat daha degerli olarak yurt disina satiliyor." dedi.

- "Uçak alim projesine basladik"

Pakdemirli, THK'nin faal olmayan uçaklarinin kiralanmasinin mümkün olmadigini ifade ederek söyle devam etti:

"Biz her sene ihaleye çikiyoruz. Bizim kriterlerimiz bu diyoruz. Biz THK'ye düsman bir kurum degiliz. Biz THK'yi batirmaya falan da gelmedik. THK'ye yardim ediyoruz arkadaslar su anda. THK'nin elindeki uçaklarin motorlari yorgun, çalismiyor. Uçak alim projesine basladik ve 2022 bütçemizden 2,4 milyar lira bu ise para ayiracagiz. Bu isi sadece bir uçaga indirgeyerek bunun üzerinden siyaset yapmayin. Bu yil çikan büyük orman yanginlarini orman kahramanlarimiz 15 günde söndürdü."

- "Bütün teknik kararlari OGM aldi"

IYI Parti Grup Baskanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Tarim ve Orman Bakani Pakdemirli'ye, "Elestirilerimizi kastederek bizi fedakar Orman Genel Müdürlügü (OGM) personeli ile karsi karsiya getirme çabaniz son derece yanlis. Biz, sizi elestiriyoruz. Siyasi sorumlu sizsiniz." dedi.

Bunun üzerine Pakdemirli, Usta'ya, "Bütün teknik kararlari OGM aldi. OGM ile karsi karsiyasiniz. Bilmedigin isleri konusma. Uçaktan anlamiyorsun konusma. Bunu teknik ekipler biliyor." tepkisini gösterdi.

Usta'nin, "OGM size 'Uçak alinmasin mi' dedi? Bu arkadaslari suçlayamazsiniz." sözü üzerine Pakdemirli, sunlari söyledi:

"Buradaki hiç kimse teknik degil, Orman Idaresi 2019'da bana geldi, 'Biz THK ile senelerdir çalisiyoruz ve onlarin uçaklarini uçuruyoruz.' dedi. Helikopter de uçak da aliyorlar. Zaten bu yil 200 milyon alim yapmisim. Bunun üzerinden polemik üretmenin anlami yok. Bana dediler ki; 'Sayin Bakanim, biz bu uçaklari kullanmak istemiyoruz.' Neden diye sordum. 'Bir defa eski, indigi yerden kalkamiyor, traktörler çekiyor. Bize 5 uçak veriyorlar. Bazen iki bazen üç tanesi operasyona uygun veya olmuyor.' Bu is artik çok eskidi."

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, daha sonra Tarim ve Orman Bakanliginin yani sira Orman Genel Müdürlügü, Devlet Su Isleri Genel Müdürlügü, Meteoroloji Genel Müdürlügü ile Türkiye Su Enstitüsünün 2022 bütçeleri kabul edildi.
Kaynak: AA