Sili Devlet Baskani Pinera'nin Görevden Alinmasi Görüsmelerine 15 Saatlik Konusma Damga Vurdu

Sili’de Devlet Baskani Sebastian Pinera’nin görevden alinmasi için yapilan oylama, Alt Meclis onayinin ardindan Senato’ya giderken, Alt Meclis’te yapilan görüsmelere Milletvekili Jaime Naranjo’nun 15 saatlik konusmasi damga vurdu.

Geçtigimiz günlerde Sili Temsilciler Meclisi, 14 saat süren oturumun ardindan Virjin Adalari’nda gizli hesaplari üzerinden vergi kaçirdigi iddiasiyla Sili Devlet Baskani Sebastian Pinera hakkinda bir iddianame hazirlamisti. Iddianame kararinin ardindan Sili Alt Meclisi’nde Pinera’nin görevden alinmasina iliskin dün düzenlenen oturuma, Sili Sosyalist Partisi Milletvekili Jaime Naranjo’nun 15 saatlik konusmasi damga vurdu. Daha önce korona virüs (Covid-19) testi pozitif çikan Temsilciler Meclisi üyesi Giorgio Jackson’in, 14 günlük karantina süresinin bugün dolmasi sonucu düzenlenen oturuma katilamamasi ve Alt Meclis’te oylamaya geçilebilmesi için üyelerin konusmalarini bitirmesi gerekmesi üzerine Naranjo, Pinera’nin görevden alinmasi için gerekli olan 78’nci oyu verecegini daha önce açiklayan Jackson’in salona gelmesi için konusmasini saatlerce uzatti. Sonrasinda Jackson’in meclise gelmesinin ve Pinera’nin görevden alinmasi için gerekli olan 78 oya ulasilmasinin ardindan Milletvekili Naranjo, 15 saat süren konusmasina son verdi ve Alt Meclis’te, yaklasik 22 saat süren oturumun ardindan Pinera’nin görevden alinmasina iliskin oylamaya geçildi. Yapilan oylama sonucunda, muhalefet üyeleri görevden alma için gerekli 78 oyu toplarken, 67 hayir ve 3 çekimser oy kullanildi. Pinera’nin görevden alinma süreci ise Alt Meclis’te çogunluk oyu tarafindan onaylanmasinin ardindan Sili Senatosu’na gönderildi. Senato’da, görevden alma sürecinin tamamlanmasi için ise 43 senatörün oylarinin üçte ikisi gerekiyor.

Öte yandan Sili’de Devlet Baskanligi görevinin 2010 yilindaki ilk dönemi sürecinde Pinera, ülkenin en büyük madencilik projelerinden Minera Dominga’nin mülkünü elinden çikarmisti. Pinera’nin çocuklari tarafindan yönetilen sirket, projedeki paylarini Devlet Baskani olan babalarinin en yakin arkadasi olan Carlos Delano’ya satmisti. Satis isleminin gerçeklestirildigi dönemde dogal tabiat alani olan arazinin satisinin ardindan Pinera, arazinin madencilik islemleri için kullanilabilmesi için gerekli olan kararnameyi imzalamisti. Suç olarak kabul edilen satis ise, Virjin Adalari üzerinden gerçeklestirilmisti. Uluslararasi Arastirmaci Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafindan 3 Ekim’de yayinlanan farkli ülkelerin liderlerinin kendi ülkelerinde vergi ödememek için servetlerini gizlemekle suçlandigi "Pandora Belgeleri" adli raporda ise, Virjin Adalari vergi cenneti olarak nitelendirilmisti.
Kaynak: İHA