'Korkut Ata Türk Dünyasi Film Festivali'nde Kirgiz Sinemasinin 80. Yili Kutlandi

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan: 'Türk kültürünün dünyaya anlattigi hikayeleri var. Bunlarin basinda bir numara tevazudur, ikincisi paylasmaktir, üçüncüsü de mazlumun yaninda olmaktir. Iste Korkut Ata bunu anlatiyor bize' 'Birbirimizle bu hikayeleri, bu teknolojileri, bu altyapiyi daha iyi birlestirmeye, kaynastirmaya ve ortak yapimlar yapmaya ihtiyacimiz var'

Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan bu yil ilk kez düzenlenen "Beyoglu Kültür Yolu Festivali" kapsaminda gerçeklestirilen "Korkut Ata Türk Dünyasi Film Festivali" devam ediyor.

Festival kapsaminda Istanbul Sinema Müzesi'nde Kirgizistan resepsiyonu ve Kirgiz sinemasinin 80. yili etkinligi düzenlendi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan, burada yaptigi konusmada, Türk sinema ve dizi sektörünün dünyada çok iyi bir noktaya geldigini, 152 ülkede Türk yapimi dizi filmlerin seyredildigini söyledi.

Türk sinemasinin dünyada kabul görmesinin sebeplerine deginen Demircan, "Birincisi hikayelerin organikliginde. Bizim kültürümüzün, bizim cografyamizin, Türk kültürünün bütün bu ülkelerin içerisinden kopup gelen dünyanin içinde yasattigi o hümanizma ve insanlik sevgisi. Iste dünyanin buna ihtiyaci var." ifadesini kullandi.

- "Korkut Ata'nin hikayeleri bizi ayni semsiye altinda topluyor"

Demircan, Türk kültürünün dünyaya anlattigi hikayeler oldugunu belirterek, "Bunlarin basinda bir numara tevazudur, ikincisi paylasmaktir, üçüncüsü de mazlumun yaninda olmaktir. Iste Korkut Ata bunu anlatiyor bize. Korkut Ata'nin hikayelerinde var olan gerçek bu. Onun için bizi ayni semsiye altinda topluyor, bizim duygularimizi ifade ediyor." degerlendirmesinde bulundu.

Kirgizistan, Kazakistan, Azerbaycan ve Özbekistan'in film endüstrisinin de çok iyi bir yerde olduguna isaret eden Demircan, "Birbirimizle bu hikayeleri, bu teknolojileri, bu altyapiyi daha iyi birlestirmeye, kaynastirmaya ve ortak yapimlar yapmaya ihtiyacimiz var. Iste bu birlikte bir seyler yapma heyecani ve dünyaya söyleyecek sözümüzün olmasi hakikati bizi bir arada tutuyor." dedi.

Kirgizistan'in Istanbul Baskonsolosu Lira Sydykova, konusmasinda, "Korkut Ata Türk Dünyasi Film Festivali"nin düzenlenmesinden duydugu mutlulugu dile getirdi.

Türk dili konusan ülkeler arasinda kültür ve sinema alaninda iliskilerin gelismesine uygun sartlarin olusmaya basladigina dikkati çeken Sydykova, festivalin Istanbul'da yapilmasinin da özel bir anlam tasidigini söyledi.

- "Türk dünyasina ait bir festival hayal ediyorduk"

Uluslararasi Türk Kültürü Teskilati (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ise 80. yili kutlanan Kirgiz sinemasina, Kirgiz yazar ve devlet adami Cengiz Aytmatov'un önemli katkilarinin bulundugunu söyledi.

Türk dünyasina ait bir festival düzenlenmesini uzun süredir hayal ettiklerini ifade eden Kaseinov, bu etkinligin düzenlenmesinde emegi geçenlere tesekkür etti.

Konusmalarin ardindan Cengiz Aytmatov'un "Beyaz Gemi" romanindan beyaz perdeye uyarlanan "Sambala" filminin gösterimi yapildi.

"Korkut Ata Türk Dünyasi Film Festivali" bu yil 13 ülkeden 42 film ile birlikte Türk Cumhuriyetlerinden 100'ün üzerinde sinemaci, oyuncu ve kültür insanini agirliyor.

Türkiye'nin ev sahipligindeki festivale Kazakistan, Özbekistan, Kirgizistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Macaristan, Saha Cumhuriyeti, Tataristan, Gagavuz Yeri, Iran, Ukrayna ve Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti katiliyor.
Kaynak: AA